muadil ilaç demek, bire bir aynı ilacı farklı firmanın üretmiş olmasıdır. zaten devlet, bire bir eşdeğeri olmayan ilacı muadil olarak görmez. sistemde otomatik olarak gözükür bu, bire bir olmayan ilacı sgk onaylamaz, ödemez.
şimdi bu yazacaklarım tüm doktorlar için geçerli değildir.
ilaç firmalarıyla eczacılar değil, doktorlar anlaşır. prim, hediye vs... doktorlara verilir. doktorlar "bu ilaçtan başkasını alma, diğerleri bir işe yaramaz" gibi beyin yıkayıcı sözleri hastalara söyler. hasta doktora inanır, ve eczacıyı tüccar gibi görür. halbuki, 1. basamak sağlık danışmanınız eczacıdır.
eczacı randevu almanı istemez. sağlığında sorun varsa danışırken sıra numarası almanı istemez. soruna cevap verince muayene ücreti talep etmez.
ne yapsa eczacılar yaranamıyor. "muadil ilaç" ne demektir, hala bilmeyen cahillerin olduğunu görüyoruz.
bakın bakalım, ilaç "markası" yerine, hammaddeyle reçete yazılırsa, ilk kimler karşı çıkacak? hangi meslek grubu...
1 ilacın onlarca muadili vardır. doktorlar kafasına göre, ya da anlaştığı firmaya göre ilacı yazar. o civardaki eczacılar bunu bildiğinden daha çok o ilaçtan alır. çünkü doktor genelde aynı ilaçları yazar. 1 ilacın tüm muadillerini eczacının eczanesinde bulundurması imkansızdır. eczanesinde 100.000tl'lik ilaç bulunduran eczacının, tüm muadilleri bulundurursa, 1milyon tl'den fazla değerde olan ilaç bulundurması gerekir ve en az 800.000tl'lik bölümü son kullanma tarihi geldiğinden çöpe gider.
ha, sandığınız gibi eczacılar öyle 10 lira 85 kuruşluk ilaç aldığınızda 10 lirası cebine girmiyor. kar marjı gerçekten çok düşük. bazı ilaçlarda o kar 85 kuruş.
aynı zamanda en yüksek %'li olarak vergi ödeyen meslek grubu eczacılardır. vergi kaçırma gibi bir şey söz konusu değildir. kaçıran varsa bile, ancak kdv'den kaçırır. maliye sonra kafasına biner. karebarkod sistemini anlatıp lafı uzatmayacağım.
9 koyden kovulmus yakisikli1 profili
-
hastaya sormadan muadil ilaç veren eczacı