zamanin kiyisinda3
profili

  • yeşil kuş ismi önerileri

    (bkz: tokatlı fıstık burhan)

  • yazarların küçük ama etkili tasarruf yöntemleri

    çoğu midemdeki sorunlar yüzünden kahveyi bırakıp, dışarıdan yemeyi azaltmamla geliştirdiğim tasarruf yöntemleridir.

    -kahveyi bırakmak ayda 300 tl gibi bir rakam tasarruf etmemi sağlıyor.

    -pastanelerde kullanılan malzemeler sanayi tipi oluyor. örneğin: alba marka yağ, ovalex adlı kıvam artırıcı yine sanayi tipi unlar kullanılıyor. bir kase supangleye, profitorele, kazandibine 10 tl vermektense kendim yapıyorum. koca tepsi kazandibi 5 tl gibi bir rakama mal oluyor. (hem de en iyi sütü, unu kullanıyorum). yaş pastayı (üşenmezsem) kendim yapıyorum.

    - aracıdan değil, direkt üreticiden almaya çalışıyorum. örneğin, ankara ulus'ta çantacılar çarşısı var. kızılay'da 80 tl'ye satılan çantayı atölyeden 30-40 tlye alıyorum.

    - kıyafet alırken modaya uygun parçalar değil de klasik parçaları tercih ediyorum. böylece modası geçti diye yeni kıyafet almam gerekmiyor. mesela, bu sene moda olan paçası saçaklı kot ya da gül işlemeli mavi-beyaz cizgili gömlek seneye demode olacak ama bedenime yakısan klasik kesim jean üstü normal mavi-beyaz çizgili gömleği her sezon giyerim.

    - ayak sağlığı çok önemli. ucuz ayakkabı almam, ucuz topuklu hiç almam. o kadar para verdiğim ayakkabıyı sırf topuğu çizildi diye kenara koymaya gönlüm el vermediğinden toplu taşıma kulanacaksam babet ya da spor ayakkabı giyip ofiste ayakkabımı degiştiriyorum. (hem otobüse yetisırken rahat koşuluyor :) )

  • kitap okuma alışkanlığı

    üniversite döneminde kaybettiğim alışkanlık. ilkokulda günde bir kitap, ortaokulda iki günde bir kitap bitiriyordum. (tabi 1000 sayfa civarı olanlar daha uzun sürüyordu.) lisede haftada bir derken son 7 senedir toplasan 50 kitap okumamisimdir.
    okuma ve öğrenme alışkanlığım değişti, artık internetten makale, tedtalks videosu gibi şeylerle öğreniyorum. yalnız internet feci dikkat dağınıklığı ve bağımlılık yapıyor. 50 sayfa romanı telefona bakmadan ya da başka şeylerle ilgilenmeden okuyamıyorum.