chivas2
profili

  • 250 milyar dolar bir anda bozulursa ne olur

    sevgili kafagitmisadam kendi girisini uc defa aciklamak zorunda kalmis. ben uzuldum. arkadasimizin bahsettigi sey para degil. mesela bankadaki mevduatlar icin bir zorunlu deger karşılık oranı var ama uretim iliskilerinde boyle bir durum soz konusu degil. yani banka atiyorum 1 milyon dolar icin 100 bin dolar tutmak zorunda ama firincilar 100 bin dolar karsiligi un bulundurmak zorunda degil. buraya kadar hem fikiriz sanirim?

    kafagitmisadam da haliyle soruyor. tamam biz bu 250 milyar dolari bozduralim, hatta acayip milliyetciyiz hepimiz, sirf ulke ekonomisi canlansin diye biz bu paranin tamamini bozdurmakla kalmayalim, ayni zamanda harcayalim, cebimizde tek kurus kalmasin. boyle de vatanperveriz. soru su bu ulkenin 250 milyar dolarlik uretim yapabilecek (mal ve hizmet uretebilecek) bir alt yapisi var mi? 1 gunde de degil, diyelim ki bir yilda.

    yani mesela halk bu paranin 100 milyar dolarini zaruri ihtiyaclara, 50 milyar dolarini turizme, 50 milyar dolarini saglik sektorune, 50 milyar dolarini da insaat sektorune harcamaya karar verdi.

    senin firincin 100 milyar dolarlik ekmek uretebilir mi? ya da ekmek bulamadik pasta yiyelim desek, pasta uretebilir mi? ciftcinin bu kadar bugdayi uretebilecek topragi, araci, altyapisi dahasi sermayesi var mi?

    yilda 50 milyar dolarlik hizmet verebilecek sayida doktorun, hastanen var mi?

    yilda 50 milyar dolar degerinde yolcu tasiyacak donanimin, bu kapasitede insan barindiracak tesisin var mi?

    50 milyar dolarlik cimento, celik, ivir ve zivir uretebiliyor musun?

    genel anlamda bu sorunun cevabi hayir, turkiye'nin boyle bir uretim kapasitesi yok. yazar da soruyor: biz cildirip varimizi yogumuzu bu ulkenin refahi icin harcamaya kalksak, sonuclari ne olur? bu para nereye gider? bu hadise kaosa neden olmaz mi? mal ve hizmet, talebe yetisemeyecegi icin fiyatlar artmaz mi? ulke gercekten refaha erer mi?

    nacizane fikrim, bu para taseronlar araciligiyla bu hizmeti fahis fiyattan karsilayabilecek olan yabanci sermayeye akar. biz yine fakirlesiriz. ama bir on yil sonra her sey unutulur, halktan ulke refahini saglamasi adina donunu satmasi istenir. o zamanin ekonomistleri de, bugunku ekonomik cokusun sorumlusu olarak dolar alan halki gosteren meslektaslari gibi; hala inatla don giyen halki suclarlar.

    yeni nesil yigit bulut: zaten butun sorun da bu. gotumuze don giymemiz. bi' cikarsak ferah ferah... hem biz rahatlicaz, hem ulke ekonomisi sahlanacak!

  • internetin yavaşlaması bize sohbeti hatırlattı

    cumhurbaskani basdanismani hamza yerlikaya'nin zamaninin ne kadar otesinde yasadiginin kaniti olan beyanat.

    "ülkede internetin yavaşlaması unuttuğumuz sohbeti, muhabbeti hatırlattı. maalesef bizi biz olmaktan çıkarıp sanal bir yaşam haline getirmiş" demis buyuk usta.

    gunun diger haberleri:

    •seli firsat bilen rize'liler yuzmeye akin etti.
    •koyune elektrik ve su baglanmayan yukarikoy sakinleri tunc devrine girmenin sevincini yasiyor.
    •khk ile isten atilan 18.000 memur, sikintidan piramitleri insa etti.
    •parlamenter demokrasi-turk tipi baskanlik tartismalarina son noktayi akhisar belediyesi koydu: sehir devletleri kuralim!
    •tsunamilerle sarsilan tokyo, sorfun cazibe merkezi haline geldi.