green panda2
profili

  • 16 mart 2017 bulgaristan'la aramızın bozulması

    işin özünü anlatayım arkadaşlar. bulgaristan'da iki tane türk partisi var. hak ve özgürlükler hareketi ve dost partisi

    höh, neredeyse 30 yıldır bulgaristan siyasetinde önemli bir yeri olan ve sürekli mecliste ve hükümette görev alan bir parti. akp, bu partiyi etkisi altına almak istiyor ancak höh buna yanaşmıyordu. bunun sonucunda ise 2016'da akp'nin de desteği ile akp'ye yakın isimler dp'yi kurdu.

    mart ayı sonunda seçim yapılacak bulgaristan'da. akp bu seçimde türk oylarının dp'ye gitmesi için elinden geleni yapıyor. mesela iki partinin de yetkilileri türk partileri ile görüşmek için ankara'ya geldiklerinde; akp, höh heyetini geri çevirdi. türkiye'nin tüm yetkilileri bulgaristan'da dp'ye oy verilsin diye propaganda yapıyor bir süredir. türkiye içinde de tüm göçmen nüfusuna spam sms'ler atıyorlar dost partisi'ne oy verin diye.

    kısacası akp, kontrol edemediği höh'ün oylarının kendi himayesindeki dp'ye gitmesi için her türlü eylemi yapıyor ki buna bulgaristan'ın iç işlerine karışmak da dahil.

  • bosna hersek'in avrupa birliğine kabulü

    şimdi gençler üyelik başvurusunun kabulü başka şey, üye olmak başka şey. daha bunun adaylık statüsü elde etmesi var, müzakerelere başlanması ve bitimi var. ondan sonra üye ülkelerin oylamaları var. mesela biz şuan müzakere sürecindeyiz. 1987'de üyelik başvurusu yaptık. 1999'da aday ülke statüsü elde ettik. 2005 yılında da tam üyelik müzakerelerine başladık ve hala daha devam ediyoruz. üyelik başvurusunun kabulu şu anlama gelir: bu ülke bir avrupa devletidir ve gerekli koşulları ve kriterleri yerine getirirse üye olmasında bir sakınca yoktur. mesela fas 1987 yılında üyelik başvurusunda bulunmuş ancak abi sen avrupa'da bile değilsin denilerek kabul edilmemiştir bu başvurusu.