görüntüler harp okulu öğrencilerinin gerçekleştirdiği manevraya ait. bu gerçeği yazan yalnızca iki entry mevcut başlık altında; oric/#163554452 ve sellwords/#163561586. kendilerine bu detayı vurguladıkları için teşekkür ederim. video başında yazılan kocaman yazıdan, öğrencilerin yaka işaretlerinden ve kullandıkları fransız tipi miğferlerden bunu anlıyoruz. o zamanlar muharip birliklerdeki subay ve eratta daha farklı başlıklar var çünkü.
konuyu çorbaya çeviren yığınla şey yazılmış. ben bu bilgisizliklere ya da yetersiz okumalara dayanan yanlış yorumlara çok sinirleniyordum eskiden ama şimdi pek umursamıyorum. yalnız gelip de cumhuriyet düşmanlığı yapan trollere hala çok sinirleniyorum. gerçi bir bakıma iyi oluyor bunların yazması, kendilerini hemen belli ediyorlar da takipçileriyle birlikte engelli listeme direkt postalıyorum hepsini.
videoda görülen tank sovyet üretimi t-26 model 1931 olarak bilinen çift kuleli ve yalnızca makineli tüfeklerle donatılan bir tank. yanlış hatırlamıyorsam bu tank rahmetli ismet inönü başkanlığındaki heyetimizin 24 nisan-9 mayıs 1932 tarihlerinde sovyetler birliği'ne yaptığı ziyarette bizzat stalin tarafından bize hediye edilmek suretiyle envanterimize alınan ilk tanklardan biri (kaynak). ben bir adet t-26 ve bir adet de t-26 mod.1931 hediye edildi diye biliyorum ama şu anda kaynak gösteremiyorum çünkü bu bilgiyi nerede okuduğumu unuttum. hatta bu ziyarette hediye edilen 2 tanktan biri için hazırlanmış olan ve tankla alakalı gümrük işlemlerini belirleyen evraklardan biri şu anda devlet arşivlerinde bulunuyor ve e-devlet üzerinden görülüp incelenebilir. ancak orada tank tipi yazılmamış ve bu yüzden de hangi tank için gümrük evrakı hazırlanmış bilemiyorum.
t-26 mod.1931 tankı da t-26 tankının piyade destek versiyonu olarak üretilen ve zırhsız hedeflere saldırı için kullanılan bir modeli. t-26 aslında ingilizlerin vickers 6-ton ya da kısaca six-tonner olarak bilinen tasarımlarının sovyetlerce alınan lisansla rusya'da üretilmiş hali. bazı ufak tefek değişiklikler var elbette ama modern rus tank endüstrisi için önemli bir tank çünkü kızıl ordu envanterine giren ilk modern tanklardan biri t-26. 1920'lerin sonu ve 30'ların başı için oldukça ideal bir tasarım aslında ve tank kavramının emeklediği 1920'ler için kesinlikle başarılı bir tasarım. 1941 için elbette ki modası geçmiş durumda çünkü o zamanlarda daha iyi olan pz. iii, iv, t-34, matilda, valentine gibi tanklar çıkmış durumda. ancak 1941 yılında sovyetlerin elinde binlerce t-26 olduğunu ve bu tankın 1941'e kadar üretildiğini, 1945'e kadar da resmi olarak kızıl ordu bünyesinde ama 1941'deki hezimetten sonra ağırlıklı olarak zırhlı keşif veya güvenlik görevlerinde kullanıldığını söyleyeyim de başlık altında ingilizlerin o dönemde tankı sallamadığını ve fransızların çok az tank ürettiğini falan iddia edenlere karşı (bkz: #163558596) ilave bilgi olsun. ingilizlerle alakalı bilgi verdim, fransızları da yazayım; 1940 mayıs ayında fransız ordusunda ft-17'ler hariç aktif durumda 3100 'den fazla tank var. mayıs 1940 seferinde almanlar ise 2700 civarında tankı savaşa soktu ki bunların çoğu aslında kabiliyet açısında t-26'dan çok büyük farkı olmayan pz.ii modelleridir. fransızların başarısızlığı doktriner hatalardan, organizasyon yanlışlıklarından ve yetersiz eğitimden kaynaklanır. almanlar ise tankı taktiksel açıdan daha mantıklı kullanmış, askerlerin eğitim seviyesini çok üst seviyede tutmuş ve hava hakimiyetini de ellerine almış olduklarından fransa'nın tozunu atmıştır. yoksa b2 tankıyla almanları öttüren fransızlar da var ama tek tük.
bizdeki ilk tank bölüğü 1932 yılında sovyetlerden alınan t-26 ve amfibik t-27 tankları (bu tanklardan çok az alındı ve ulaştırma okulunda eğitimde kullanıldılar) ile istanbul'daki piyade okulu bünyesinde kuruldu. muharip bir birlik değildi burası ve eğitim/gösteri amacıyla kuruldu. asıl muharip birlik olan zırhlı alay ise 1934 yılında lüleburgaz'da sovyetler'den ilave olarak alınan t-26 tankları, ba-6 zırhlı otomobilleri, kamyonlar ve almanlardan alınan nsu motosikletleri ile kuruldu. bize gelen ilk tank ise 1927 veya 1928'de gelen bir fransız ft-17'si. bu tank piyade okulu eğitimlerinde kullanılıyor (çok nadir olan fotolarından biri). geçenlerde büyük bir şans eseri bir fotosunu alabildim. (not: eğer elinde bunun fotosu olan varsa bana mesaj atsın parası önemli değil alırım. başka tank fotoğrafı olan da mesaj atabilir ben bunları topladığım için hepsini alırım*) t-26 ile ilgili erişebileceğiniz en iyi türkçe kaynak ise sn. abdullah turhal'ın yazdığı t-26 b / seyyar çelik kale kitabı. bulursanız ve bu işe meraklıysanız alın, kaçırmayın.
filmde görülen tank üzeri eğitimler ve süvari saldırısı aslında o dönemde harbiye müfredatında olan konular. videodaki t-26 mod.1931 aktif olarak muharip bir birlikte kullanılamayacağı için (çünkü sayıları çok az) mantıklı bir hareketle harbiye'ye tahsis edilmiş ve genç subay adaylarının eğitiminde kullanılıyor. bu sayede ileride kıtalarında kendi askerlerine de öğrendiklerini öğretebilecekler. süvari eğitimi ise zaten klasik bir eğitim durumunda. o dönemde süvari modası geçen ama tüm dünya ordularında etkileri hala çok fazla olan bir sınıftır. almanya'da 1935'te ilk 3 zırhlı tümen kurulurken süvari sınıfı da hala aktifti ve bu grubun baskısı sonucun 4 tane de hafif tümen kuruldu. hafif tümenler süvari sınıfınca yönetilen ve bünyelerinde tank bulunduran, bir tank taburuydu sanırım, birlikler. keza ingiltere ve fransa'da da süvariler hala var. dolayısıyla at kullanımının bitmediği ve halen süvari sınıfının canlı olduğu bu dönemde harbiye eğitiminde süvari dersleri olması çok normal çünkü süvari eğer yerinde kullanılırsa o dönem için halen işe yarayan bir muharip kuvvet. ayrıca süvari subayları yeni zırhlı birlikler için ideal bir subay kaynağı çünkü süvari ile zırhlı birliklerin temel kullanılma prensipleri çok benzer dolayısıyla bu durumun garipsenmemesi lazım.
alev makinesi, tüfekler vs. yeni elbette çünkü orası harp okulu ve en yeni ekipmanın gönderilmesi normal. ama üzerinde eğitim yaptıkları tanksavar topunun türünü biraz zorlansam da sonunda hatırladım. bizde 1930'larda almanya'dan alınan bir miktar 3,7cm pak 36 var ama bu kesinlikle pak 36 değil çünkü namlusu ve top kalkanı farklı. o dönemde çok yaygın olan ingiliz 2-pouder'dan almadık diye biliyorum. 1940'ların başında amerikan 37mm'lik m3 tanksavar topları geldi ama 1941 gibi erken bir tarihte yoklardı bunlar henüz. 1942'den sonra ingiliz 6-pounder tanksavar topları geldi ama onlar bundan çok büyük. ve nihayet kafama dank etti. videoda görülen top fransız 25 mm hotchkiss tanksavar topu (kaynak). ben bundan hiç alınmadı diye biliyordum çünkü elimde olan ve tanksavar kullanımını anlatan talimnamelerde bu silaha hiç rastlamamıştım (evet talimname koleksiyonum var). ayrıca hiç fotosuna da sahip değilim. burada gördüm iyi oldu artık literatüre ekleyebiliriz bu silahı da.
bence o döneme ait gayet bilgilendirici öğelerin olduğu güzel bir video. şahsen sanırım 2 yıl kadar önce bu videoyu zaten izlemiştim british pathe arşivinden. buna benzer çok fazla video yok maalesef ve nette olanların hemen hepsini görmüşümdür. biz ne yazık ki tarih diye çocuklarımıza hala kronoloji ezberlettiğimizden bu gibi "gerçek" tarihi gözden kaçırıyoruz ve çoğumuz için "magazinel bir tarih" konumuna geliyor bu izlediklerimiz. ancak gördüğünüz gibi 1.37dk'lık bir videodan ben bile iki karış entry çıkarıp içine 82 kilo bilgi ekleyebiliyorum. daha üniformalar tarafına girilebilir, ki bu konuda çok şahane bilgili kişiler mevcut ülkemizde onun dışında tank-piyade işbirliği ile ilgili bizim ordumuzun tercihleri ile dışarıdaki adamların 1941'deki durumu kıyaslanabilir. yani 1.37dk'lık video demeyin doktora tezi yazılır bu videoya o kadar güzel görüntüler...
ekleme: yazmayı unuttum, 2.dünya savaşı'na girmemiş olmamız çok büyük bir başarıdır. o dönemde ordunun ne durumda olduğuna dair yazılmış ve yök sisteminde bulunan çok güzel çalışmalar mevcut, açın okuyun. ayrıca genelkurmay'ın çıkardığı türk subaylarının ikinci dünya harbi hatıraları isimli eseri sahaflardan temin edip okuyunuz. ordumuzun ve ülke ekonomimizin durumu o zamanlarda ne yazık ki mekanize bir harbi kaldıracak kadar iyi değil. hamasete gerek yok, elbette o zamanlarda zorunlu kalınsaydı herkes canla başla savaşa koşardı ama maddi gerçekleri inkar etmeye gerek yok. o yüzden yok neden savaşa girmedik, bak gireydik şurayı burayı alırdık tarzı bilgisayarda strateji oyunu oynar gibi savaş planı yapanları dikkate almamakta büyük fayda var.
Öncelikle, sitemize gösterdiğiniz ilgi ve destek için hepinize teşekkür ederiz. Sizlerden gelen geri bildirimler ve beğeniler bizim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.
Sozlock olarak tam 9 senedir her gün ekşisözlük'den okumaya değer içerikleri filtreleyip günlük listeler oluşturduk. Bu işi yaparken kişisel davranmadık, günün en popüler başlıklarının en beğenilen entrylerini aldık listelerimize. Üstelik bu gayretimiz hiç bir zaman ticari bir kaygı taşımadı. Yayına başladığımız ilk günden beri en ufak bir reklam yayınlamadık, sponsorluk anlaşmaları yapmadık. Sozlock üzerinden tek kuruş kazanmadık.
Bütün bunlara rağmen, ne yazık ki son dönemde ekşisözlük yönetimi tarafından alınan bot koruma önlemleri nedeniyle, ekşisözlükten entry çekme ve beğenilen entryleri listeleme hizmetimizi maalesef devam ettiremiyoruz. Bu durum ekşisözlük yönetiminin aldığı bir karar olup, tamamen bizim kontrolümüz dışında gerçekleşmiştir. Bu zorunlu durumdan ötürü yaşanan aksaklık nedeniyle anlayışınıza sığınıyoruz.
Sozlock Ekibi
Ekşi Sözlük Debe Listesi
-
1. 1941 yılındaki tsk tatbikatı
-
2. temmuzda asgari ücret zammı gündemde yok
zaten düzen hep böyle değil miydi? memura yılda iki kez, asgariye bir kez zam. iki senedir asgari ücrete de temmuzda zam yapıldığı için piyasanın içinden geçtiler.
olması gerekendir. -
3. cahillerin eğitimlilerden daha iyi olduğu konular
ticaret, eğitimli 40 defa düşünür 1 kere yapar başarısız olur. cahil 40 defa yapar 1 defa kazanır ihya olur.
-
4. real madrid
tanrı real madrid taraftarıdır. kralın değil tanrının takımı. o stresten/gerilimden nasıl tur alarak çıktın be takım.
-
5. 18 nisan 2024 köpek saldırısına uğrayan kadın
sikecem köpeğinizi. 1 ay süre vereceksin. tüm hayvanseverler sahiplensin. sonra sokakta gördüğün her köpeği vuracaksın. sokakta köpeklere mama verene de ceza keseceksin.
binamda genç bir kızın sol yanağı yok amk. -
6. 18 nisan 2024 lille aston villa maçı
oncelikle iki maci da seyrettim. goruslerim degisti. lille daha iyi takim. belki oyuncu kalitesi acisindan degil ancak cok daha diri takim aston villa'ya gore. aston villa'nin bu seyrettigim dorduncu konferans ligi maci. kendi sahasinda cok guclu ve patlayici bir takim. ancak deplasmanlarda hic varlik gosteremiyorlar. lille ise hem icerde hem disarda disiplinden hic kopmuyor. sanki iki asamali eleme turunda aston villa daha disimize gore. ancak oncelik olimpiakos'u gecmek. eger fenerbahce yari finale kalirsa sanki aston villa'yi eleme sansi daha buyuk gibi.
-
7. ülker rulokatın tadının eskisi gibi olmaması