yazdım yazdım sildim. 4 sene tuvalet üreten firmada arge mühendisi olarak çalıştım. sen yıkama diyorum.
götünün sildigin ve suda çözünmeyen islak mendili klozete atıp tesisatin anasını belleme de neyle siliyorsan sil.
edit: bu entry yakın zamanda güncellenerek bir göt temizliği nasıl yapılmalı anlatmaya çalışacağım.
edit2:
evet arkadaşlar sektörde edindiğim tecrübeyi burada paylaşmaya çalıştım.
öncelikle temiz olabilmek için kiri bulunduğu alandan uzaklaştırmamız gerekir. bunun için çeşitli şeyler kullanılıyor ancak bu kullanılan malzemelerin de hem ekonomik hem de sürdürülebilir olması gerekli. bu malzeme de genellikle tuvalet kağıdı oluyor. (fakir ülkelerde yaşayan insanlar mısır koçanı, gazete kağıdı gibi şeyleri kullanıyor.)
peki yolda yürüyorsunuz diyelim ve ayakkabınıza bok bulaştı. ayakkabıyı yıkar mısınız yoksa peçeteyle siler misiniz? yıkarım diyorsanız götü de yıkamanın sadece silmekten daha iyi bir fikir olduğunu düşünebiliriz. (hem de tuvalet kağıdına göre daha sürdürülebilirdir.
bazı arkadaşların dediği gibi suda çözünen hijyenik ıslak mendiller de var tabii ki. ekonomik durumunuz bunlara yetiyorsa kullanabilirsiniz. lakin 32’li tuvalet kağıdı bile baya pahalıya satılırken ben bu mendillerin ne kadara satıldığını kullanmadığım için bilmiyorum. ayrıca sürdürülebilirlik kısmında da normal tuvalet kağıdından çok daha geridedirler.
şimdi gelelim taharet kısmına. kiri mekanik olarak temizlemek için tazyikli su gayet iyi bir araçtır. (tabii ki sabun kullanabiliyorsanız daha iyi ama bunu duşta halledersiniz artık.) sadece su ve sonrasında az miktarda tuvalet kağıdı ile yeterli bir temizlik yapılabilir. (video )
evde taharet kullanmaya sıcak bakan bir çok insan umumi ortamda taharet kullanmaya pek sıcak bakmıyor. bunun nedeni taharet musluğunun kirli olduğunun düşünülmesi. evet taharet musluğunun kendisi kirli olabilir ama içerisinden akan su temiz olarak kabul edilir. ( kabul edilir kısmına ileride değinicem.) ancak asıl tehlike götünüzü temizlediğiniz su değil tuvalette dokunduğunuz yerlerdir. kapağı açık klozette sifon çekerseniz odadaki herşeyi kontamine etmiş olursunuz. çünkü su partikülleri pülverize bir şekilde havayla birlikte kapı kolu, tuvalet kağıdı ve diş fırçası gibi eşyalara bulaşır. bu partiküllerin içerisindeki bakteriler de buralarda çoğalır. sifona basmadan önce mutlaka klozet kapağını kapatmayı unutmayın. (mythbusters’ın bu konuyla ilgili bir bölümü bile var.
klozetler neden seramikten yapıldığını hiç düşündünüz mü? seramik yapıların üzerleri sır denilen camsı bir yapıyla kaplanarak üretilir. bu camsı yapının yüzey pürüzlülüğü çok azdır ve bundan dolayı bakteriler tutunmakta çok zorluk yaşarlar ve genellikle sadece sifon yapılan suyla bile büyük oranda tuvalet temizlenir. hatta ağır kimyasallar kullanarak tuvalet temizliği yaparsanız bu camsı yapının aşınmasına neden olur altındaki daha pürüzlü ve suya dayanıksız olan yapıyı ortaya çıkarırsınız. bu da koku, bakteri üremesi gibi sonuçlara neden olur. bazı klozet markaları diğerlerine göre daha pahalıdır çünkü bahsettiğim camsı yapının argesi yapılarak (ya da üzerine başka kaplamalar yapılarak) daha da antibakteriyel bir hale getirilebilir.
peki taharet avrupada neden yok? aslında var ama farklı şekilde. bide ( ingilizcesi bidet) dediğimiz başka bir seramik ürün ile bunu yapıyorlar. poponuzu yıkadığınız bir lavabo gibi düşünebilirsiniz.
peki neden bizdeki gibi taharet yok? avrupa’da çoğu şehirde musluk suyu son derece temiz ve içilebilirdir. musluk suyu ve taharet musluğu aynı tesisata bağlıdır. burada en1717 diye bir standart karşımıza çıkıyor. bu standartta klozet tıkanırsa ve taşarsa taharet musluğuna giren su, tüm tesisat suyunu kirletir diyor. bu duruma uygun nasıl ürün tasarlandığı yine aynı standartta veriliyor. bizdeki taharet sistemleri bu standardı karşılamadığından avrupa’ya satılamıyor. peki bu durumda bizdeki su kirlenmiyor mu? aslında mutfakta ya da banyoda fark etmez elimizi yıkadığımız, ağzımızı çalkaladığımız ya da musluktan yemeklere koyduğumuz sular da aynı şekilde kontamine olma riskini taşıyor. klozete de tuvalet kağıdından başka bir şey atıp tıkarsanız siz de buna katkı sağlamış oluyorsunuz.
tabii ki umumi ortamda kullandığınız her şeyin bir riski var. ben de tahareti kullanmayı bunların arasında en azı olarak görüyorum. ( örnek havayla elinizi kurutan cihazlar çok daha tehlikelidir.)
çok isterseniz portable bidet diye satılan aletlerden alırsanız taharet musluğunuzu yanınızda taşıyabilirsiniz.
ayrıca şunu da düşünmenizi isterim. otobüste oturduğunuz koltuklara günde kaç kişi oturuyor? iç çamaşırının ve pantolon dikişleri arasındaki boşluklar bakteriler için devasa boşluklardır. yani aslında koltuğa çıplak oturuyormuşuz gibi düşünebilirsiniz :)
son olarak bütün konuyu özetleyen bir videoyu da buraya bırakıyorum.
imkanınız varsa evinize de akıllı klozetlerden alın derim. çoğunun taharet musluğunu gizleme ve temizleme özelliği de var. kurutma özelliği ile de tuvalet kağıdı kullanmanıza da gerek kalmıyor. ayrıca taharet suyuyla masaj da yapıyor :)
Sık geçen başlıklar
ekşi itiraf
1352
ekşi sözlük dertleşecek insan veritabanı
822
beşiktaş
389
masterchef türkiye
285
erkek yazarlardan kadın yazarlara sorular
277
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
258
kemal kılıçdaroğlu
232
bitcoin
231
galatasaray
231
fatih terim
193
ali koç
173
fenerbahçe
168
anın fotoğrafı
166
şenol güneş
163
muharrem ince
161
bedelli askerlik
149
ekrem imamoğlu
148
game of thrones
146
ikinci el otomobil piyasası
144
pazar sabahı erken kalkmak için bir neden
143
survivor 2022 all-star
142
survivor 2017
130
survivor 2016
118
arda turan
110
arda güler
106
bu saatte hala uyumama sebebi
105
borsa istanbul
102
mauro icardi
99
survivor 2020 ünlüler-gönüllüler
99
gibi (dizi)
98
masterchef türkiye 2023 all-star
98
mario gomez
97
meral akşener
92
aykut kocaman
88
fernando muslera
82
cristiano ronaldo
77
survivor 2024 all-star
77
2016 turizm krizi
74
lionel messi
74
cumartesi sabahı erken kalkmak için bir neden
72
devlet bahçeli
72
fikret orman
72
mustafa kemal atatürk
71
robin van persie
71
vodafone arena
71
yaran inci sözlük entry'leri
70
radamel falcao garcia
69
şu anda çalan şarkı
68
burak yılmaz
66
rusya ukrayna savaşı
66
çaylak onay listesi
65
selahattin demirtaş
63
okan buruk
62
emlak balonu
60
kızılcık şerbeti (dizi)
58
sergen yalçın
58
survivor 2021 ünlüler-gönüllüler
58
ufak tefek cinayetler
58
erkeklerden kadınlara sorular
57
müge anlı ile tatlı sert
57
2016 ekonomik krizi
56
ersun yanal
56
şu an okunan kitap
56
masumlar apartmanı
55
ricardo quaresma
54
muhammed kerem aktürkoğlu
53
sinan oğan
53
vitor pereira
53
survivor 2018 all-star
51
vatanım sensin
50
oğuzhan özyakup
49
ozan tufan
49
ümit özdağ
49
üstteki yazarın nickinin düşündürdüğü
49
aziz yıldırım
48
cenk tosun
48
yaran facebook durum güncellemeleri
48
2018 ekonomik krizi
47
ismail kartal
47
neden sevgilin yok
47
altay bayındır
46
çağla tuğaltay cinayeti
44
donald trump
43
sabire meltem banko
43
suriyeli sığınmacılar
43
an itibarıyla yazarların nerede olup ne yaptığı
42
kim milyoner olmak ister
42
vincent aboubakar
42
igor tudor
41
jorge jesus
41
mesut özil
41
behzat ç.
40
pfizer biontech covid-19 aşısı
40
yüzüklerin efendisi (dizi)
40
jan olde riekerink
39
#pınarürünleriboykot
38
beyaz futbol
38
cüneyt özdemir
38
nevşin mengü
38
pacverpac 2
ekşi profilibu zihniyet yüzünden hiçbir şey kaldırılmaz. ötv kalksa ödeyenler enayi mi? kyk borçları silinse ödeyenler enayi mi? ben ödediysem herkes ödeyecek kafasındalar.
gümrük vergisi kalksa ben o kadar ödedim siz de ödeyeceksiniz der.
ne yapalım şimdi biri ödedi diye bundan sonra yüzyıllar boyunca herkes ödeyecek mi?
bırakın sizden sonra nesil rahat etsin. ben de ödedim kyk borcumu keşke kaldırsalar. ben de ötv ile araç aldım keşke kalksa ötv.
gümrük vergisi kalksa ben o kadar ödedim siz de ödeyeceksiniz der.
ne yapalım şimdi biri ödedi diye bundan sonra yüzyıllar boyunca herkes ödeyecek mi?
bırakın sizden sonra nesil rahat etsin. ben de ödedim kyk borcumu keşke kaldırsalar. ben de ötv ile araç aldım keşke kalksa ötv.
23.07.2021 · 5. sıra
pacverpac
22.07.2021 12:04