Sık geçen başlıklar

fatih terim'in futbol sistemi 5

ekşi'de gör
hayır adamın futbol sistemi olmadan bunca şampiyonluk kazanmasına, avrupa kupası almasını, italya’da ve milli takımda iş yapmasına kaç puan verelim bilemesim. bir siz biliyosunuz futbolu adam gazla, bala göte bu işeri yaptı zaten. nasıl bu kadar salak olabiliyorsunuz aklım almıyor amq.
bir insanın

9 sezonda 8 şampiyonluk
3 türkiye kupası
4 süper kupa
1 uefa kupası (yenilmeden)
şampiyonlar ligi çeyrek final
avrupa şampiyonası yarı final
u21 ile dünya şampiyonluğu ( akdeniz olimpiyatları 1993 ) olsun

yarattığı ve çalıştırdığı kadrolar gelecekte

real madrid’i yenerek süper kupayı alsın
dünya kupasında üçüncü olsun
italya kupasını alsın ( finalde yoktu sadece)

üstüne bu adam fiorentina gibi kalburüstü bir takımı, ac milan gibi bir dünya devini çalıştırsın, üstüne italya’da nişan alsın ;

bunların üstüne üç beş geri zekalı çıkıp “ tek taktiği gaza vermek” desin. bu kafalar yüzünden rasim ozan, nihat doğan, fatih tezcan gibi adamlar akil adam oldu bu ülkede...
sadece kupa toplamaya yarayan bombok sistem.

öyle sistem mi olur lan? avrupadan bile kupa getiriyor ben böyle rezillik görmedim, derhal gereğini yap!!!
taktik ve teknik bilgisi çok iyi olmasa milan ile 2 yıllık sözleşme imzalayamayacak teknik direktörün futbol sistemidir. genellikle defansı önde kurup, üçüncü bölgedeki presiyle topu hızlı kazanmak ve topa sahip olmak üzerinedir.

düzenli aralıklarla mal değnekleri toplanıp kendisini eleştirir. onlar için de biraz fatih terim bilgisi verelim, bilgi iyidir.

şenol güneş, aykut kocaman ve ersul yanal’ın toplamına eşit sayıda kupa kazanmıştır *. beşiktaş’ın 7, fenerbahçe’nin 6 kez katıldığı şampiyonlar ligi’ne fatih terim 8 kez katılmıştır *.

edit : burun mu o uyardı. milan’da 13 maçta 8 galibiyet, 2 mağlubiyet almış hoca. onu da eklemiş olalım.
sahaya genel olarak 4-4-2 çıkar. 4-4-2'nin üç varyasyonu kullanır. 4-4-1-1, 4-3-1-2, 4-4-2 (asimetrik) bu taktiklerdir.

4-4-2 oynadığında kanatlardan en az birinin şakır şakır adam geçen bir tip olmasını ister. bu 90'larda hasan şaş idi. 2010'larda önce engin baytar sonra bruma. diğer kanat oyuncusunun ise gerektiğinde orta sahayı kalabalık tutan, mücadele eden biri olmasını ister. doksanlarda davala (okan) , 2010lar'da emre çolak oldu. orta ikiliden birinin ise oyun kurucu olmasını ister. tugay, emre, selçuk ise bu oyuncu oldu geçmişte. suat ve melo ise orta ikilinin defansif olanı.

beklerin ikisinin de doğru ayaklı olmasını, yaptığı hucumlarda takimi genişletmesini, en az birinin de çok iyi oyun kurmasını tercih eder. ergün penbe, ümit davala, riera geçmişte bu işleri yaptılar. bir bekin de çok süratli olmasını tercih eder ki hakan ünsal, fatih akyel ve eboue bu kişilerdi.
oynattığı çift forvetler den biri daima teknik; süratli; diğeri de kalıplı olur genelde. drogba, hakan, elmander; yanlarında arif, necati, burak.
bir fedai stoper, bir de temiz ayaklı stoper ikilisini de geride tutar. isimler gelecektir akla.

4-4-1-1 oynattiginda on numara kilit olur. şutör ve dribling ile adam geçen bir on numara ister sahada. mesela sneijder'i başta adam geçemediği için istememişti.

4-3-1-2 oynattiginda ise on liberonun önüne bir kanat orijinli, bir iç orta saha orijinli iki adam koyup birinin dikine top sürerek diğerinin paslarla on numaraya destek çıkmasını ister. bu sistemi genelde kaliteli bekleri ve hızlı stoperi olduğunda kullanır.
suat, okan, tugay; melo, hamit, selçuk. on libero, kanat ve sekiz numara.

sistemi yok denen adamın aslında santim santim ne istediği belli. hatta şu anda oyun kurabilen bir sol bek, top tekniği yüksek bir ikinci forvet aradığına; selçuk ve belhanda ile bu sene idare edip seneye de oraya iki transfer yaptıracağına neredeyse eminim. bu olduğu taktirde her üç sistemini de oynayabilecek bir as kadrosu oluşacak çünkü.