valla müslümanlığa, islama çekmeye çalışan zibilyon kadar insan tanıdım ama ateistliğe çekmek için çalışan (kendim dahil) ateist görmedim. çoğu ateistliğini gizler veya kendini çok deşifre etmek istemez. malum toplum baskısı.
genelde olan bir dini ve felsefi tartışmada kendini fikirleri ile savunan ateistler vardır.
kendi adıma konuşursam bundan özellikle kaçınıyorum. bilerek birinin inancını yıkmaya çalışmam çünkü çoğu insan için bu yıkıcı olabilir. onu dinden soğutsam yerine ne koyabilirim. nietszche'nin savaşçı insanına dönüştürmem çok zor. zaten cahil olan kesimle konuşmuyorum bile.
ama dindar insanlar da nedense dine döndürmek için aşırı bir gayretkeşlik var. bunun sebebi kendilerine söyledikleri gibi doğru yola çevirmek değil. bir ateist onların kendi inançlarına duydukları güveni sarsıyor. bilinçaltına itilmiş soruların yine belli belirsiz ortaya çıkmasına yol açıyor.
inanca dair soruların ortaya çıkmasına "vesvese" diyorlar. bu gibi durumlarda önerilen ise daha çok dua ibadet namaz vs. yani inancın tekrar ile pekiştirilmesi.
valla gerçek bir dindar olsaydım yunus emre gibi dağ tepe sarhoş olmuş gibi gezerdim. gerçek bir dindar bir tür deli aslında, yani körkütük aşık. eğer gerçekten tanrının varlığına inansaydım ona aşık olurdum. diğer "dindarların" yaptığı ise şartlandırmadan başka bir şey değil.
25.05.2023 · 28. sıra
cello ogrenmek ne zor
24.05.2023 00:00