sorgulamaya başlamışsanız, o tünele girmişsiniz demektir. artık bunun geri dönüşü yoktur. çünkü sorguladığınız şey bir çocuk masalından bile tutarsızdır. mantıklı bir yaklaşımla din lehine hiçbir şey bulamazsınız.
dinlerin, sadece islam da değil, ne ayrıntılarında ne de temelinde mantıklı bir şey yoktur. "öldürmeyeceksin!" der musa'ya gelen 10 emirde ama çok da durdurmaz ölümleri. bu kadar açık bir emirde bile anlaşmazlık çıkar.
bu eşikte olmak korku verir. kendi kendiniz bildiniz bileli size öğretilen şeylerin bir deli saçması olmasını sindirmek kolay değildir. doğduğunuzdan beri bildiğiniz kadının aslında anneniz olmadığını öğrenmek gibi düşünün. bu size delillerle, tanıklarla kanıtlansa bile inanmamaya uğraşırdınız.
öldükten sonra yok mu olacağız? evet, yok olacağız. tıpkı bizden önce yaşayıp ölen milyarca canlı gibi. buradaki "yokluk" düşüncesi sizi korkutuyor ama o düşünceyi üreten bilinciniz de son bulacak. yani bu durumdan şikayetçi olacak, üzülecek veya acı çekecek hiçbir şey kalmayacak geriye. ölümden sonra yaşam fikri çok uzun zamandır var. antik mısır'da, öldükten sonra geri uyanacaklarına o kadar eminlerdi ki, mezarlarına günlük olarak kullanacakları şeyleri bile koydular ama hepimizin bildiği gibi hala yerinden kalkan olmadı.
bir filmin anlayamadığımız yerde bitmesi gibi. "ne yani bu kadar mı?" diye sorduk. başka bir şey olmalı mutlaka, burada bitemez, dedik. kimi cennet/cehennem kavramını attı ortaya, kimi yeniden ama başka bir kişi olarak dirilmeyi... sonuç olarak anlamsızı anlamlandırmak istedik, ölümsüzlük hoşumuza gitti.
ölümden geri dönmeyi bilimsel olarak deneyenler oldu ama çok uzağa gidemediler. o kafa tasının içindeki et parçası bir kere öldüğünde geriye kesinlikle gelmiyordu. şimdilik böyle ama sonra belki birileri "ölmemenin" çaresini bulabilir.
biliyorum, bunlar insanın midesine oturacak şeyler. tam da bu yüzden insanlar "sonraki adımı" icat etti. bir memeli gibi yaşayıp öleceğimizi kimse kabul etmek istemedi.
sonraki adımın icadı insanları biraz rahatlatsa da çok büyük bir yan etkisi oldu. şimdi değilse de "hesap gününde" mutlaka telafi edileceğini sandı. bir tür ödül/ceza sistemi olduğunu düşündüğünden bazı şeylere razı oldu, düzeltmek için uğraşmak yerine kabul etmeyi seçti. bunun planlı olduğunu, bu olumsuz şeylerin olması gerektiğini düşündü. düşünsenize, herkes alacağını, yaşıyorken almak isteseydi, bu anlayış otursaydı yaşadığımız dünya ne kadar da farklı bir yer olurdu, değil mi?
yok olmayı çoğu insan kabul edemiyor, zaten dinlerin çıkması da bu yüzdendir. bu gerçekle yüzleştiğinde, özümsediğinde artık özgür biri olacaksın. öldükten sonraki yaşama değil, doğduktan sonraki yaşama önem vereceksin.
Sık geçen başlıklar
ekşi itiraf
1352
ekşi sözlük dertleşecek insan veritabanı
822
beşiktaş
389
masterchef türkiye
285
erkek yazarlardan kadın yazarlara sorular
277
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
258
kemal kılıçdaroğlu
232
bitcoin
231
galatasaray
231
fatih terim
193
ali koç
173
fenerbahçe
168
anın fotoğrafı
166
şenol güneş
163
muharrem ince
161
bedelli askerlik
149
ekrem imamoğlu
148
game of thrones
146
ikinci el otomobil piyasası
144
pazar sabahı erken kalkmak için bir neden
143
survivor 2022 all-star
142
survivor 2017
130
survivor 2016
118
arda turan
110
arda güler
106
bu saatte hala uyumama sebebi
105
borsa istanbul
102
mauro icardi
99
survivor 2020 ünlüler-gönüllüler
99
gibi (dizi)
98
masterchef türkiye 2023 all-star
98
mario gomez
97
meral akşener
92
aykut kocaman
88
fernando muslera
82
cristiano ronaldo
77
survivor 2024 all-star
77
2016 turizm krizi
74
lionel messi
74
cumartesi sabahı erken kalkmak için bir neden
72
devlet bahçeli
72
fikret orman
72
mustafa kemal atatürk
71
robin van persie
71
vodafone arena
71
yaran inci sözlük entry'leri
70
radamel falcao garcia
69
şu anda çalan şarkı
68
burak yılmaz
66
rusya ukrayna savaşı
66
çaylak onay listesi
65
selahattin demirtaş
63
okan buruk
62
emlak balonu
60
kızılcık şerbeti (dizi)
58
sergen yalçın
58
survivor 2021 ünlüler-gönüllüler
58
ufak tefek cinayetler
58
erkeklerden kadınlara sorular
57
müge anlı ile tatlı sert
57
2016 ekonomik krizi
56
ersun yanal
56
şu an okunan kitap
56
masumlar apartmanı
55
ricardo quaresma
54
muhammed kerem aktürkoğlu
53
sinan oğan
53
vitor pereira
53
survivor 2018 all-star
51
vatanım sensin
50
oğuzhan özyakup
49
ozan tufan
49
ümit özdağ
49
üstteki yazarın nickinin düşündürdüğü
49
aziz yıldırım
48
cenk tosun
48
yaran facebook durum güncellemeleri
48
2018 ekonomik krizi
47
ismail kartal
47
neden sevgilin yok
47
altay bayındır
46
çağla tuğaltay cinayeti
44
donald trump
43
sabire meltem banko
43
suriyeli sığınmacılar
43
an itibarıyla yazarların nerede olup ne yaptığı
42
kim milyoner olmak ister
42
vincent aboubakar
42
igor tudor
41
jorge jesus
41
mesut özil
41
behzat ç.
40
pfizer biontech covid-19 aşısı
40
yüzüklerin efendisi (dizi)
40
jan olde riekerink
39
#pınarürünleriboykot
38
beyaz futbol
38
cüneyt özdemir
38
nevşin mengü
38