Sık geçen başlıklar

taksim'deki tramvayın kaldırılması 2

ekşi'de gör
taksim aslında ülkenin geldiği durumu çok iyi özetler durumda.

ülkede siyasi iklim her zaman taksim üzerinden rahatça okunabilir.
topçu kışlası vs gezi parkı aslında çok şey anlatıyordu. kislanin ve parkın temsil ettiği değerler çok netti.

keza düzenleme hususu da çok şey anlatıyor. istiklal caddesi en büyük restorasyonu habitat döneminde görmüştü. önceki sosyal demokrat belediyenin projelerinden biri olan tramvay 90 yılı gibi tekrar devreye girmiş. metro yapımı sürerken istiklal caddesi ve taksim tekrar pera konseptinde tasarlanmıştı. 94'de iktidara gelen rte bu konsepti sürdürmeyi seçti.
ali müfit gurtuna da aynı konsept üzerinden devam etti.
çünkü milli görüş çizgisi istediği egemenliği eline alamamıştı halka şirin gözükmek adına böyle devam edildi.
2002 akp iktidarı ile beraber taksim konusunda tartışmalar ivme kazandı. refah dönemi gibi cami iddiası değil şehir planciligi adı altında dayatmalar başladı.

önce gudubet cin mali taşlar döşendi. sonra bunlar çinli olmaz denilip yerlisi döşendi. taksime gelen insanlar bir şekilde taksimden uzak tutulmaya çalışılıyordu. simdi yandım allah diye bağıran esnaf o zamanlar buna ses çıkarmiyor. belediye çalışıyor esnaf teşekkür ediyor modunda takılıyordu.

sonra akm " bakıma " alındı. buradaki bazı insanlara göre o da altı üstü bir bina ama işte binalar, meydanlar hatta tramvaylar bazen çok şey ifade eder. nitekim akm kaderine terk edilirken. tarihi hanlar, pasajlar bir bir peşkeş çekildi. beyoğlu'ndan pera söküldü dubaizasyona uğramış bir enkaz kaldı.

tramvay belki orda kalan peraya dair son şeydi o da " bakıma " alındı.

champ elysees gibi olacak denilen tarla başı uydu kent gibi bir şeye donusurken. istiklal caddesi de buna uygun olarak dekore ediliyor.

tramvay "konsepte" uymadığı için kaderine terk edildi tıpkı akm gibi. filistinizm iliklerine kadar işlemiş bir toplum için altı üstü bir tramvay. fakat aslında daha fazlası.

mükemmel bir icraat.
tramvay kaldırılmıyormuş.. geçici olarak hizmet vermeyecekmiş..

eee tabi liseliler bilmez.. o caddedeki ağaçları da "peyzaj çalışması yapıyoruz" diye kaldırdılar..

akm'yi de "restore edeceğiz" diye kapattılar.

inşallah "göt oldum" diye editlerim bu entry'yi.. ama yerel yönetim müthiş bir rant ve konjektür düşmanlığı polisitikası ile beyoğlu'nun içine son 15 yılda göz göre göre bu kadar sıçarken, hiç umudum yok..