üst edit: daha dün yazdım ve korktuğum maalesef oldu. abicim yapmayın etmeyin, 1 milyon oyu çöpe göndermeyin diyoruz, sesimiz duyulmuyor.
emek ve özgürlük ittifakına oy verecek, tek listeyle seçime girilmesini isteyen biri olarak samimi bir şekilde tip'li kardeşlerime bir şeyler anlatmak istiyorum. zahmet edip uzun uzun yazacağım.
tip'in daha çok temsil edilmesini istiyorsunuz. ben de istiyorum. ama siz, yani tip'e yeni katılan, sosyal medyada (özellikle twitter'da) fazlaca sesi olan, çoğunlukla genç, öfkeli, orta/orta-alt sınıf, chp geleneğine yakın, laiklik hassasiyeti yüksek, türk kökenli seçmenin sosyal medya desteğiyle tip gerçekten afallamış durumda. ve şu an tip'te bu afallamadan kaynaklanan ve hiç de iyi olmayan bir tür sarhoşluk var.
tip teşkilatındaki taa 2018 döneminde hdp ile çalışmış arkadaşlar bunun farkında. tip olmamış bir zaferin sarhoşluğunu yaşıyor. sosyal medyada nasıl zafer partililerin, memleket partililerin, sağ liberteryenlerin sesi nasıl fazlaysa tip'lilerin de öyle. ama nasıl bu saydığım grupların gerçek dünyada karşılıkları %1~ ise tip'in de öyle. tip'in etkisi, mecliste 80 milletvekili çıkaran 2015 hdp etkisi değil. 1999'daki olmayan %0,80'lik ödp etkisi.
ne olmuştu 90'ların sonunda hatırlayalım mı? solda birlik, solda yeni bir parti umutları. siyasal islam, kenan evren atatürkçülüğü ve aydınlıkçılardan bıkmış insanların yeni sol partisi. o kadar popüler olmuştu ki. ünlü isimler partinin milletvekili listesinden aday gösterilmişti. istanbul'da birinci olacak bile deniyordu. ama sadece "cihangir'deki" yankı odalarında boğuldular. o etkisi yüksek ödp %1 bile alamadı.
şimdi ödp'ye ne oldu bir de onu anlatayım mı? ayrışa ayrışa değil, birleşe birleşe kazandılar. yani en azından bir kısmı. yarısı hdp'nin oluşum sürecine katıldı ve şu an ödp'liler hdp'nin en kritik yerlerinde, geleneklerini temsil ediyorlar. hatta hdp şimdi o ödp'lilerin parti içi bileşeni olan "yeşil sol parti" listesinden seçime girecek. ödp'nin diğer yarısı da "yalnız kurt"u oynadı. şimdi sol parti adı altında devam ediyorlar bitkisel hayatlarına.
şimdi hadi gelin bir de rakamlara bakalım. seçim simülasyonu yapalım. son yayınlanan 6-7 mart tarihli alf türkiye genel seçimleri anketini kullanacağım. muhalefet için en iyi anketlerden biri. tip'in oyu bu ankette belirtilmemiş. tip'in tüm anketlerde aldığı en fazla oy %1,8. bunu kullanacağım.sitemiz bu: https://www.tahminhesap.com/…m-sistemi-simulasyonu/
sonuçlar:
görsel
görsel
görsel
tip tam 1 milyon oy kazanıyor. ama 0 (yazıyla sıfır) milletvekili kazanıyor. evet, hdp sayesinde baraj derdi olmuyor. ama seçim sistemi değiştiği için ittifak oyları toplam olarak sayılmıyor. yani tip seçime barajsız tek başına girmiş gibi oluyor ve yıllardır saadet partisi'nin başına geldiği gibi 1 milyon civarı oyla meclise temsilci gönderemiyor. bir de eski seçim sistemine göre nasıl olurdu bakalım.
sonuçlar:
görsel
görsel
görsel
eh yine 0 milletvekili. 1 milyon oy çöp. abi niye ya diyeceksiniz. çünkü d'hondt sistemi diyeceğim. büyük partiler ve ittifaklar kayırılır. bizim çok fazla seçim bölgesine bölünmüş sistemimizde ülke geneli oy değil, il bazında oy önemlidir. yani tip oradan buradan alacağı bölük pörçük oylarla milletvekili kazanamaz. hdp, chp, akp gibi kendi doğal alanı yok. ama mesela, özellikle deprem sonrası olanların etkisiyle hatay seçim bölgesinde olağanüstü bir başarı sergileyip 1 milletvekili çıkarabilir, anca o kadar. onun için de yaklaşık %10 oy almasi gerek hatay'da. ama böyle bir rekabet tip'in sol oyları bölüp chp ve hdp'nin daha az milletvekili çıkarmasına, akp-mhp'nin güçlenmesine de sebebiyet verebilir.
bir simülasyona daha var mısınız? bu sefer erkan baş'ın dediği gibi %3 oy alacaklarını varsayacağım. erkan baş ne demişti. %3 ile 20 milletvekili çıkarıp mecliste grup kuracağız demişti. bu olabilir bir senaryo mu yoksa olmamış zaferin sarhoşluğu mu hadi gelin bakalım. bu sefer simülasyonda tip'e %3 yazıyorum. chp (%1) ve hdp'den (%0,2) de tip'e giden oy kadar siliyorum.
sonuçlar:
görsel
görsel
görsel
yaşasın, sonunda tip milletvekili çıkarabildi! ama sadece 4 tane. istanbul 1. bölge, istanbul 2. bölge, istanbul 3. bölge ve izmir 1. bölgeden milletvekilleri kazanacağı öngörülüyor. %3 ile 4 mv. ne kadar korkunç değil mi. bir de aklın yolu olan ortak liste yolunu deneyelim o zaman. gelin, bir de buna bakın. tip'in %3 olacağını iddia ettiği oyunu hdp listesine yazacağım. hdp'de tip'e listesinde adil bir şekilde yer verecektir. bakalım emek ve özgürlük ittifakı ne kadar kazançlı ya da kazançsız çıkacak.
sonuçlar:
görsel
görsel
görsel
bir önceki sonuçta hdp 76, tip 4 milletvekili kazanıyordu. şimdi ise tip hdp listelerinden girince toplam 92 milletvekili kazanılıyor. hdp bu ortak liste ile bursa'dan, izmir'den, aydın'dan, muğla'dan, manisa'dan, antep'ten, mersin'den, adana'dan, istanbul'dan, ankara'dan, antalya'dan, adıyaman'dan fazlaca milletvekili çıkarıyor. batı illerinde zaten tip'liler üst sıralarda olacaktır. o ekstra milletvekilliklerinin bir kısmı da tip'e ait olacak. tip belki de 10 civarı milletvekili ile temsil edilecek. ortak liste ile sol, en yüksek temsile ulaşacak.
bir de kötü bir senaryoya bakalım mı son olarak? eğer tip, kendi listesiyle seçime girip %3 oy kazanırsa bakalım ne oluyormuş. team araştırmanın deprem sonrası yayınladığı anketini kullanacağım, ki team araştırma iktidarla alakasız, ve hatta muhalefete oldukça yakın. (not: anketlerde chp listesine deva, gelecek, saadet, dp oylarını da ekliyorum. çünkü gidişat o yönde)
sonuçlar:
görsel
görsel
görsel
tip %3 ile yine 4 milletvekili kazandı. ama hiç sevinmeyin. çünkü akp+mhp çoğunluğu kazandı. çünkü tip, chp ve hdp'nin kazanabileceği milletvekilliklerini akp ve mhp'ye hediye etmiş oldu.
seçmenin bilinçli davranması gerekiyor. bu hepimizin sorumluluğu. tip'in temsil edilmesini istiyorum ama bu şekilde değil. tip yönetimi ve tabanı bu hülyalardan uzaklaşmalı. yoksa sol olarak bir kabusa uyanacağız.
tip hdp ile ortak listede seçime girmeli. chp'den gelip de tip'e ayrı seçime girme gazı verenler buna acilen son vermeli. hdp listesinden girecek tip'e herkes destek olmalı. tip'e destek olanlar büyük bir sol blok için hdp listesine oy vermeye gocunmamalı. hdp'liler, kürtler 1991 seçimlerinde kime oy verdi biliyor musunuz? shp'ye, yani o zamanın chp'sine. o zaman hdp'nin ilk partisi hep (halkın emek partisi) vardı sahnede. chp/shp'nin başında ise ismet inönü'nün oğlu erdal inönü vardı. hep, shp'den ayrılmıştı. ama ittifak yaptılar. hep, %5 civarı olan oyuyla seçim sistemine meydan okumadı. shp de bu dönemin hdp'si gibi gönlü bol bir partiydi (en azından ilk zamanlarında). hep, o seçimde meclise girip grup kurabildi ve leyla zana o meşhur kürtçe yemini etti, "kürt ve türk halklarının kardeşliği" dedi deniz gezmiş'in idam öncesi dediği gibi.
sosyal demokrat / demokratik sosyalist kürt siyasi hareketinin meclis macerası böyle başladı. ve 2015'te o chp listelerinden giren kürt milletvekilleri kendi başlarına, güçlenmiş bir şekilde, kendini halka anlatmış bir şekilde %13 oy ve 80 milletvekili ile meclise girdiler.
şüphesiz ki bu entryden çıkarılacak pek çok ders vardır. ama en önemlisi "inat"ın dozunda güzel olduğudur. buradan inadıyla övünen tip'li kardeşlerimize duyurulur.
tanım: hdp listesinden seçime gireceğini öngördüğüm emek ve özgürlük ittifakı bileşeni parti.
Sık geçen başlıklar
ekşi itiraf
1352
ekşi sözlük dertleşecek insan veritabanı
822
beşiktaş
389
masterchef türkiye
285
erkek yazarlardan kadın yazarlara sorular
277
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
258
kemal kılıçdaroğlu
232
bitcoin
231
galatasaray
231
fatih terim
193
ali koç
173
fenerbahçe
168
anın fotoğrafı
166
şenol güneş
163
muharrem ince
161
bedelli askerlik
149
ekrem imamoğlu
148
game of thrones
146
ikinci el otomobil piyasası
144
pazar sabahı erken kalkmak için bir neden
143
survivor 2022 all-star
142
survivor 2017
130
survivor 2016
118
arda turan
110
arda güler
106
bu saatte hala uyumama sebebi
105
borsa istanbul
102
mauro icardi
99
survivor 2020 ünlüler-gönüllüler
99
gibi (dizi)
98
masterchef türkiye 2023 all-star
98
mario gomez
97
meral akşener
92
aykut kocaman
88
fernando muslera
82
cristiano ronaldo
77
survivor 2024 all-star
77
2016 turizm krizi
74
lionel messi
74
cumartesi sabahı erken kalkmak için bir neden
72
devlet bahçeli
72
fikret orman
72
mustafa kemal atatürk
71
robin van persie
71
vodafone arena
71
yaran inci sözlük entry'leri
70
radamel falcao garcia
69
şu anda çalan şarkı
68
burak yılmaz
66
rusya ukrayna savaşı
66
çaylak onay listesi
65
selahattin demirtaş
63
okan buruk
62
emlak balonu
60
kızılcık şerbeti (dizi)
58
sergen yalçın
58
survivor 2021 ünlüler-gönüllüler
58
ufak tefek cinayetler
58
erkeklerden kadınlara sorular
57
müge anlı ile tatlı sert
57
2016 ekonomik krizi
56
ersun yanal
56
şu an okunan kitap
56
masumlar apartmanı
55
ricardo quaresma
54
muhammed kerem aktürkoğlu
53
sinan oğan
53
vitor pereira
53
survivor 2018 all-star
51
vatanım sensin
50
oğuzhan özyakup
49
ozan tufan
49
ümit özdağ
49
üstteki yazarın nickinin düşündürdüğü
49
aziz yıldırım
48
cenk tosun
48
yaran facebook durum güncellemeleri
48
2018 ekonomik krizi
47
ismail kartal
47
neden sevgilin yok
47
altay bayındır
46
çağla tuğaltay cinayeti
44
donald trump
43
sabire meltem banko
43
suriyeli sığınmacılar
43
an itibarıyla yazarların nerede olup ne yaptığı
42
kim milyoner olmak ister
42
vincent aboubakar
42
igor tudor
41
jorge jesus
41
mesut özil
41
behzat ç.
40
pfizer biontech covid-19 aşısı
40
yüzüklerin efendisi (dizi)
40
jan olde riekerink
39
#pınarürünleriboykot
38
beyaz futbol
38
cüneyt özdemir
38
nevşin mengü
38