baştan söyleyeyim; lezbiyen olmadan önceki son sözler gibi bir yakıştırma yapılması umurumda değil. öyle olsa öyleyim derdim, o da bir tercihtir veya eğilimdir.
benim bahsettiğim şey sol framede sürekli görülen kadını aşağılayan başlıklar. sözlük erkeklerin bir kısmının bu başlıklarla bir ilgisinin olmadığını, hatta bu başlıklara layıkıyla ayar verdiklerini de biliyorum. bu yüzden genelleme yapmak istemiyorum.
sözlükte erkeklerden bazılarının açtığı başlıklar, girdiği entryler öyle boyutlara ulaştı ki sosyal kelebek olan ben, erkeklerle iletişime geçerken üç kere düşünür oldum.
kaç göç yaşamazdım eskiden. bir yıl devam eden ilişkimi neredeyse ben başlattım sayılır. hoşlandığım çocuğa bir türlü tanışamadık vaktin varsa bir kahve içelim mi diyebilen biriydim ben. üstelik bu ilişkim neredeyse bir yıl sürmüştü. sonra farklı şehirleri kazanınca araya mesafe girdi ve ayrıldık. üniversitedeki ilk yılımı da yalnız geçirdim. derslerim ciddi anlamda yoğundu. sonra ne oldu? lisedeyken okuru olduğum sözlüğe kayıt olmak istedim ve bir süredir çaylaklıktan çıktım. çaylakken daha çok siyaset, tarih, spor ve tv başlıklarında takılırdım. sonra sol framede kadını aşağılayan malum başlıklara rastlamaya başladım. her gün artıyor, her gün.
seviştiği kız için orospu diyen de gördüm, kendisini reddetti diye kezban diyen de. bazen bu iki fikrin de aynı kafadan çıktığı görüp şok da oldum.
aga gülümsedi kesin verecek, diyen de gördüm; soru sordum cevap vermedi kezban diyen de. acaba kaşar zannedilmemek için cevap vermemiş olabilir mi?
hoşlandığı çocuğa gel bi kahve içip tanışalım diyen ben şimdi ne yapıyorsun diye mesaj geldiğinde meşgulüm deyip offline oluyorum. yabaniliğimden değil. çünkü böyle değildim. kötü erkekle düzgün erkeği ayırt edebileceğimi zannediyorum; ama insan bu, yanılabilirim de. işte bunu göze alamıyorum. bu anlattığim olay iki yıl önceydi, o zaman rahattım. çünkü sadece kolej ve dershane vardı hayatımda. herkesi tanıyabiliyordum. şimdi üniversitede her gün yeni insanlarla tanışıyorum, ortak arkadaşlar vasıtasıyla da çevre giderek genişliyor. sözlükte patlak kız, verecek kız, kaşar kız, kezban kız gibi başlıkları açan ya da açabilecek tıynette biriyle karşılaşmayacağımın garantisi yok. üstelik ilk çağrıda tanınmaz kötülük. sen soruya cevap verirsin, güleryüz gösterirsin; o senin arkandan "aga bu kız bana verecek" der arkadaşlarına. sebep: insan gibi sohbet etmek. hepinizin böyle olmadığını biliyorum.
mesele; özel hayatlarında yaşadıkları en ufak olumsuzlukta gelip burada genellemeler yaparak hepimizi küçük düşürmeleri. azınlık olabilirler; ama sürekli açılan başlıklardan dolayı çok görünür durumdalar. engelle görmezsin diyenler oldu, engelledim. ama kafalar düzelmedikten sonra neye yarar ki?
kızlar özgür olsun diyorlar; samimi davranan için bile gelip burada orospu diyorlar. bugün yazan adam, yarın videosunu da koyar. çünkü içlerinde sevgi yok, sevmiyorlar ve sevilmiyorlar.
bu adamlar kendi cinslerini de tasnif etmiş: piç ve efendi olarak. eğlenceli, uçarı kaçarı, renkli şort giyen adama piç diyorlar. o çocukların dışarıdan lakayt görünse de kadını fiziksel ve psikolojik olarak incitmediğini bilmiyorlar. bunu da yanlış anlamışlar; kötü çocuk olmak için kadına nefret kusuyorlar. akılları sıra hakaret ettikleri zaman kadının zırhı düşecek ve kendini ona teslim edecek. farkında değiller ki böyle yaparak kendilerinden tiksindiriyorlar.
genelleme yapmamaya çalışıyorum; yine de bu devirde ilk beş dakikada kimin kötü kimin düzgün olduğunu anlamak zor oluyor. somurtuyorum mecburen bol bol. yabaniliğe giriş vol1 turlarındayım. yıllardır arkadaşım olan insanlara elbette güveniyorum; ama yeni tanıştıklarıma bakış açım giderek değişti, buradaki on onbeş kişiye bakıp genelleme yapmak istemiyorum; ne var ki tahlil etmek de hiç kolay değil. rahat ve hiçbir tavırdan kıllanmayan bir kızken sözlükteki başlıklar yüzünden mesafe koyar oldum araya. peşinen söyleyeyim; selam verdi ay beni sikecek gibi saçma bir sendrom yaşamıyorum, nezaketi elden bırakmamaya çabalıyorum; sadece yapılan yorumlar yüzünden bakış açım değişti. erkeklere amiyane tabirle yamuk yapan kızlar yok mu var, ben bundan bahsetmiyorum. aldatan kadını savunacak halim yok, aldatan erkeği de. sadece şort giydi diye, güldü diye aşağılanıyor kızlar. sevdiği adamı insan zannedip birlikte oluyor ama adam ertesi gün gelip burada özelini anlatıp orospu diyor. hayali oluyor bu hikayelerin büyük kısmı. ama içlerinde bir potansiyel var, korkutucu. kadına sik kılıfı diyen de var, seksten başka bir işe yaramaz diyen de. insan kılığında dışarıda geziyorlar. diğer erkeklerin de kötü görünmesine sebep oluyorlar.
edit: her paragrafta genelleme yapmamaya çalışıyorum dememe rağmen genelleme yapıyorsun diyenler bence okumamışlar. evet her erkeğe karşı bir tiksinme başladı ama sebebi tüm erkekler değil erkeklerin bir kısmı. üstelik sol framedeki başlıklardan dolayı sürekli görünür durumdalar. umarım
bu edit yeterli olur.
Sık geçen başlıklar
ekşi itiraf
1352
ekşi sözlük dertleşecek insan veritabanı
822
beşiktaş
389
masterchef türkiye
285
erkek yazarlardan kadın yazarlara sorular
277
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
258
kemal kılıçdaroğlu
232
bitcoin
231
galatasaray
231
fatih terim
193
ali koç
173
fenerbahçe
168
anın fotoğrafı
166
şenol güneş
163
muharrem ince
161
bedelli askerlik
149
ekrem imamoğlu
148
game of thrones
146
ikinci el otomobil piyasası
144
pazar sabahı erken kalkmak için bir neden
143
survivor 2022 all-star
142
survivor 2017
130
survivor 2016
118
arda turan
110
arda güler
106
bu saatte hala uyumama sebebi
105
borsa istanbul
102
mauro icardi
99
survivor 2020 ünlüler-gönüllüler
99
gibi (dizi)
98
masterchef türkiye 2023 all-star
98
mario gomez
97
meral akşener
92
aykut kocaman
88
fernando muslera
82
cristiano ronaldo
77
survivor 2024 all-star
77
2016 turizm krizi
74
lionel messi
74
cumartesi sabahı erken kalkmak için bir neden
72
devlet bahçeli
72
fikret orman
72
mustafa kemal atatürk
71
robin van persie
71
vodafone arena
71
yaran inci sözlük entry'leri
70
radamel falcao garcia
69
şu anda çalan şarkı
68
burak yılmaz
66
rusya ukrayna savaşı
66
çaylak onay listesi
65
selahattin demirtaş
63
okan buruk
62
emlak balonu
60
kızılcık şerbeti (dizi)
58
sergen yalçın
58
survivor 2021 ünlüler-gönüllüler
58
ufak tefek cinayetler
58
erkeklerden kadınlara sorular
57
müge anlı ile tatlı sert
57
2016 ekonomik krizi
56
ersun yanal
56
şu an okunan kitap
56
masumlar apartmanı
55
ricardo quaresma
54
muhammed kerem aktürkoğlu
53
sinan oğan
53
vitor pereira
53
survivor 2018 all-star
51
vatanım sensin
50
oğuzhan özyakup
49
ozan tufan
49
ümit özdağ
49
üstteki yazarın nickinin düşündürdüğü
49
aziz yıldırım
48
cenk tosun
48
yaran facebook durum güncellemeleri
48
2018 ekonomik krizi
47
ismail kartal
47
neden sevgilin yok
47
altay bayındır
46
çağla tuğaltay cinayeti
44
donald trump
43
sabire meltem banko
43
suriyeli sığınmacılar
43
an itibarıyla yazarların nerede olup ne yaptığı
42
kim milyoner olmak ister
42
vincent aboubakar
42
igor tudor
41
jorge jesus
41
mesut özil
41
behzat ç.
40
pfizer biontech covid-19 aşısı
40
yüzüklerin efendisi (dizi)
40
jan olde riekerink
39
#pınarürünleriboykot
38
beyaz futbol
38
cüneyt özdemir
38
nevşin mengü
38