Sık geçen başlıklar

atatürk'ün chp'sini geri istiyorum 1

ekşi'de gör
mustafa kemal'in farkı çağdaş olmasaydı. öngörülü olmasıydı. kuru bir milliyetçi değildi. dünyayı takip eden cesur bir politikacı olmasıydı.
çan-kay şek, mussolini, franco olmaya çalışmadı. çünkü zeki bir adamdı. iki kutuplu dünyada türkiye'ye bir karakter kazandırdı kendi döneminde. yeri geldi sovyetlerle yeri geldi avrupa'yla yakınlaştı, şimdiki gibi kendisini gülünç duruma düşürmedi, aksine saygı gördü.

kendisi zamanında ittihat ve terakkiye girip, önemli bir kademesine yükselip, daha sonra bu kadronun güncel siyaseti okuyamadığını gördüğü için bütün ilişkisini kesip atmış birisiydi. enver paşa'nın popülizminin nasıl bir yıkıma yol açacağını görmüştü ve tavrını koymuştu.

mustafa kemal şu an olsa muhtemelen, 1930'ların dünyasının çok farklı olduğunu yine görür, yine güncel ve daha ileri siyaseti takip eder, ettirir, okutur, araştırırdı.

1930 romantizmi yapanların da yüzüne tükürürdü. en fazla onlara kızardı kendi mirası olmasına rağmen.

1930 romantizmi yapanlar 10 senedir baykal liderliğinde akp tarafından güdüldü.
mustafa kemal'in mirasına bundan büyük saygısızlık var mı.

atatürk'ün chp ve ilericilik algısına kendi götünü kuma gömmekten çıkarak ulaşabilirsin. güncel yerel ve dünyadaki politik potansiyel ve hareketleri okuyarak, karakterli şekilde iktidarı sürdürülebilir şekilde nasıl ele alınabilir bu şekilde bakarak ulaşabilirsin.

türkiye'den o yüzden ikinci bir mustafa kemal çıkmıyor.
çünkü zamanının ötesinde birisiydi.
zamanında yaptıkları şey yüzünden padişah, istanbul medyası ve çoğu liberal ve sofu halk kitleleri tarafından tehdit ve hakaretlere uğramıştı.
çünkü bir fikir devrimi yapmıştı. o güne kadar söylenemeyeni söylemiş, yapılamayanı yapmış, gidilemeyene gitmişti.

ama doğru bildiği bilimsel siyaset yolunda ilerledi, bunları siklemedi ve efsane oldu.

mustafa kemal sizler gibi son kullanma tarihi geçmiş birisi olsaydı, kurtuluş hareketini başlatmaz, padişah'ın emirlerini aynen yerine getirir, maaşını alıp sıradan bir osmanlı paşası olurdu.