Sık geçen başlıklar

2020 yks'de zorla 30 dakika erken çıkarılma olayı 1

ekşi'de gör
asıl sorumluluk ösym'de olsa da ben bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

4 senelik akademik hayatımda (çoğunluğu ösym sınavı olan) pek çok sınavda görev aldım. bu sınavda da benzer şekilde sınav görevi almak için başvuru yaptım. çünkü biliyorum ki bu sınav öyle ya da böyle yapılacaktı. sınavın temmuzda yapılmayacağı kesinleşmişti. (şimdi diyebilir birileri, sınav için görev almasaydın da iptal edilseydi diye. ösym'nin zorla görevlendirdiği ve gelmeyen o kadar çok öğretmen vardı ki... onlar yerine, "kurum dışı memur"a bile görev verilmişti, düşünün.) yani bu sınav yapılacaktı. salon başkanı olarak atandığım sınav için bir hafta önce bina sınav sorumlusu yardımcılığına terfi ettim. nereden bileyim ben bu kadar aceminin bir arada olduğunu... kabul ettim, bugünün sonundan bakınca pişman değilim.

çocuğu olan, yaşlısı olan kimseye bir şey söylemiyorum. elbette kimse hastalanmak istemez. ama bu sınav yapılacaktı ve kesindi. görev almayan, zorla görev yazıldığı halde gelmeyen...
insanların sadece bireysel sorumluluklarının değil, toplumsal olarak da sorumluluklarının olduğuna inanırım. hasta olma ihtimalini bile göze alarak çocukların sınavlarını başarılı bir şekilde geçirmesi için elimden geleni yaptım. görev yaptığım okulda benden başka bir araştırma görevlisi vardı, bir de bina sınav sorumlusu olan dr. öğr. üyesi. zorla görevlendirilmiş hocaların sadece ikisi geldi. onlar da kavga kıyamet desem yeridir. gelmeyen hocalarımızın yerine, yedek görevli olarak gelmiş olan memurları yönlendirdik. binamızda 3 sınıf sadece salon başkanı ile, yani gözetmensiz sınav yaptı.

bundan 11 sene önce sınava girdiğimde, başımda hayatında ilk defa sınav görevi almış öğretmen ve memurların görev aldığını biri söyleseydi, sinirimden stresimden ölürdüm sanırım. çocuklarla empati yapan kimsenin olmadığını görünce üzülüyorum. siz de 18 oldunuz, siz de girdiniz bu sınavlara be!
bu nedenle, ben sorumluluğun daha önce sınav görevi almış ve geçerli bir mazereti olmadığı halde bu sınavda görev almamış olan akademik ve öğretmenlere de suç buluyorum. kusura bakmayın ama, iş bilmez insanların bu sınavda görev almasına neden olanlar biraz da sizsiniz.
ama tekrar ifade edeyim: tabii ki en büyük sorumluluk ösym'de ve sınavın bu tarihte olması konusunda direten ne kadar politikacı, bakan vs. varsa ondadır.

bir de ek olarak (bir miktar ösym savunusu içerecek maalesef):
ösym sınavlarında, her sınıf için birer salon tutanağı olur. bu tutanakta hangi saatte ne yapacağınız dakikası dakikasına yazılıdır. sayfanın ön yüzünde aşağıda, sınavın süresi, başlangıç ve bitiş saatleri ve sınavdan çıkılabilecek süreler yazılıydı. bunun yanında sınav başlangıç ve bitiş saatlerini tahtaya yazmak ve son beş dakika "beş dakika kaldı" demek zorunlu. yani salondaki görevlinin bunu özellikle bilmesine gerek yok, zaten yazılı ve yazmak zorunda. ikincisi, bina sorumlusu ve yardımcısının sınıfları dolaşması gerekir. tahtalara hocaların başlangıç ve bitiş saatlerini yazıp yazmadığını kontrol eder. bu durumda kontrol etmemişler mi, çok merak ettim. bundan ötürü, sorumluluğun bir kısmı bu hocalarındır da.

sonuç olarak, bu kadar iş bilmezle bu kadar yapılabilen sınav.

https://www.youtube.com/watch?v=uut6jbactda

bakın videoda çocukları azarlayan bir görevliden bahsediliyor aynı zamanda. yahu, ben o çocuklar sınavda, sanki dershanede, okulda sıradan bir denemeye giriyormuş gibi hissetsin diye sınav öncesi streslerini yok etmek için onlarla sohbet ediyorum, şakalaşıyorum falan. bir yanda da böyle insanlar... nasıl bir kafadır yahu bu? sınavdan erken çıkarıyorsun, hatanın farkında değilsin. ama nasıl gerersin bu çocukları?