Sık geçen başlıklar

tüvtürk muayenesi gibi periyodik konut muayenesi 2

ekşi'de gör
2 yılda bir araçları muahneye götürdüğümüz gibi 2 ya da belki 4 yılda bir bina muaynesi gibi bir düzene geçilmesi gerekir. bunlar yüksek ücretler de olmamalı.

şu anda yapı denetlemeye gittiğinizde bina için 100.000 tl gibi bir ücret istiyor. ülkemizin ekonomik durumu belli. 4 yılda ya da 5 yılda bir bina kolon kiriş kontrolü, bina altıdaki dükkanların kontrolleri. çimento ve demir yıpranması gibi durumları kontrol edilip onaylanması, onaylanmadığı takdirde yaptırımlar olması gerekir.
acilen yapılması gereken sistem. hem devletin bir kurumu hem de özel bir şirket farklı zamanlarda bağımsız bir şekilde evleri muayene etmelidir. iki farklı kurum olursa hile hurdanın da önüne geçilir.

3 yıla bir tüm evler muayeneden geçse, evin statiğini bozacak tadilat yapanlar, kolonları kesenler, bakımsızlıktan dolayı temeli çürüyenler her bok açığa çıkmış olur. belki sizin eviniz taş gibi ama alt komşunu kolonu kesti. bundan sizin haberiniz olmaz ama komşunuz yüzünden eviniz yıkılabilir. son derecr mantıklı ve gerekli sistem.

ayrıca evlerin estetik durumunu da belediyelerin denetlemesi gerekiyor. eskimiş sökülmüş boyalar, her balkona takılmış çanak antenler, sağa sola rastgele yerleştirilmiş klima motorları falan şehrin görüntüsünü iğrenç hale getiriyor.

dediğim sistem mutlaka olmalı ama tüvtürk gibi fahiş fiyatlara değil 100, 200tl cüzi bir miktara yapılmalı ama.