Sık geçen başlıklar

türkiye'de cihat çağrısı yapan afgan mülteci 1

ekşi'de gör
13 temmuz 2021 taliban türkiye açıklaması altına tweet atarak türkiye'de cihat çağrısında bulunan ve türkiye cumhuriyeti devleti'ni tehdit eden afgandır.

tweet
link

aynı şekilde bu afganın ayasofya ve zeytinburnu sahilinde taliban bayrağı tutarak fotoğraf çekinmişliği var.

ayasofya
zeytinburnu sahili

daha sınır güvenliğini sağlayamayan, her gün binlerce mültecinin elini kolunu sallayarak girdiği, sınırın 10 km ötesinde sözü zar zor geçen, rusya tarafından bombalanan, abd tarafından yaptırım uygulanan, ekonomisi can çekişen, zaten yurtdışında iki sahada mücadele veren (suriye ve libya) türkiye'nin afganistan'da ne işi var?

yeni gelenlerin çoğunluğu afgan olmak üzere binlerce mülteci hiçbir zorlukla karşılaşmadan sınırımızdan ülkemize giriş yapıyor. taliban denetimsiz şekilde ülkeye giren bu mültecilerin arasında onlarca militan, silah ve patlayıcı soksa neler olur düşünebiliyor musunuz?

adamlar 1979'dan beri dünyanın iki süper gücüyle savaş halinde. ikisinde de kazandılar. brejnev, andropov, bush, obama, trump gibi adamları yendiler. ayrıca karşı karşıya geleceğimiz taliban'la, idlip'te desteklediğimiz htş müttefik. bayramlarda falan birbirlerine tebrik gönderiyorlar. taliban'la savaşa girersek bunlar ne olacak?

3 senedir kuzey ırak'ta sınır ötesi operasyon yapıyoruz, daha tam anlamıyla kontolü sağlayamadık. sınırda pkk devlet olmuş, 100.000 üzerinde silahlı ve eğitimli militanları var. iran sınırında jandarma karakolunun 2km ötesinden mülteci kafilesi geçiyor.

sovyetler birliği ve abd'nin bile tutunmakta güçlük çektiği, dünyanın en zor coğrafyalarından birine tsk'yı göndermek en hafif tabirle ihanet olur. nato'nun çekildiği yerde neden biz en önemli kurumumuz olan tsk'yı bu bok çukuruna gönderiyoruz? kendi sorunlarımız yetmiyor mu? biden başımızı okşayacak, birkaç milyon dolar verecek diye mi bu çaba?

afganistan suriye ve libya'ya benzemez. şayet konuşlanırsa orada varlığını idame ettirebilmesi için ikmal ve lojistik desteğe çok ihtiyacı olacak tsk'ya bu imkanı sağlamak sadece hava yoluyla mümkün olacak ve bu durum hayli maliyetli ve zorlu olacak.

biz bundan 4-5 sene önce bu mültecilerin ileride sorun olacağını, sınır güvenliğinin çok önemli olduğunu söylerken pembe götlü pkk sempatizanı sözüm ona solculardan "faşist", akpli göt kıllarından da "müslüman düşmanı" diye yafta yiyorduk.

bu arada kandahar düşmek üzere. 1-2 güne kalmaz taliban tamamıyla kontrol altına alır. 30-40bin arası sivil yola çıkmış. bugün yarın gelir mülteci kardeşleriniz.

bu hatadan çok geç olmadan dönülmeli, başımızdaki gerçek sorunlara odaklanılmalıdır.