Sık geçen başlıklar

periyodik bakım fiyatlarının 600 tl'den başlaması 2

ekşi'de gör
bir yakınım vaktinde bir araç markasının satış direktörü gibi birşeydi. benim de işsiz olduğum zaman onun yanında takılmaya başladım. koca koca showroomlar 250 lira indirim aldık diye bir sevinç bir mutluluk aklım şaştıydı. o araç satıcısı sizinle ayrı, araç firması ile ayrı pazarlık ediyor. yok artık 40-50 bin liralık arabada 500 lira üç yüz lira nasıl oynar demiştim.

yakınım bana bayi karlarının çok düşük olduğunu, zaten araba satmaktan kar etmediklerini ama serviste olayın acısını çıkardıklarını söylemişti. ondan beri birinci el araç almam. gerçekten türkiyede araç satışında bayi karı çok düşük. o e5 kenarındaki ayı gibi showroomlar, içindeki mini etekli çıtırlar kıl yün hep maliyet. biri onu ödeyecek. onu ödeyecek adam ilk elden o dükkanı açan adam ama onun kaygısı kar etmek. böylece size geçiyor o maliyetler. o yüzden 2-3 yaşında kmsi düşük bişi alıp yola bakmak ve kendinizi sanayi ustalarının eline bırakmak yapabileceğiniz en iyi şey.
düpedüz türkiye'deki yetkili servislerin kazığıdır.

standart bakım denilen periyodik bakımlarda değişen parçalar şunlardır:

- motor yağı
- yağ filtresi
- hava filtresi
- polen (havalandırma) filtresi

şimdi bu parçaların maliyetlerini hesap edersek:

- dünyaca ünlü yağ markalarının 4 litrelik yağları (80 tl gibi bir fiyata ortalama bir araç için yağ bulunabilmektedir)
- yağ filtresi orjinal (25 tl)
- hava filtresi (taş çatlasın 30 tl)
- polen filtresi (en fazla 30-40 tl)

bütün bunları toplarsak 80+25+30+40 = 175 tl
gibi ortalama bir fiyat çıkmaktadır. kaldı ki yetkili servislerde asla o en kaliteli yağdan konulmaz ve konulan yağ varilden doldurulur. yani yağın birim fiyatı onlara çok daha ucuza mal olmaktadır. ,

şimdi bunun üstüne 100 tl gibi bir abartılı işçilik ücreti koyalım: 175 + 100 = 275 tl.
neden abartı dedim? çünkü bu işçiliğin gerçek değeri bunun çok daha altındadır. toplamda 20 dakika gibi bir zaman diliminde bu parçaların hepsi değişebilmektedir.

yani bize bakımda abartılı bir fatura kesildiği taktirde bize çıkması gereken fiyat en fazla 275 tl dir.

275 tl bile bir periyodik bakım için abartılı bir fiyatken, yetkili servisler sadece bu parçaların değiştiği ve başka hiçbir işlem yapılmayan bakımlara 600 tl gibi uçuk gibi fiyatlar istemektedir.

bunu da nasıl istiyorlar? tabi ki aracın garanti kozunu öne sürerek. ve yine müşterilerini uzun süreler bu şekilde sağmak için, 5-6 yıl gibi aslında pek de bir şeyi kapsamayan garanti süreleri sunuyorlar.

işin asıl trajikomik tarafı, bu parçaları kendi yetkili servislerinde değil de başka bir özel servise değiştirdiğiniz taktirde aracı garanti kapsamından çıkarmaları ya da çıkacağını iddia etmeleri.

hala durumun vehametini anlamayanlar için, yetkili servisler tek bir çalışanın 20 dakika gibi bir sürede yapabileceği işçilik için sizden yaklaşık 450- 500 tl gibi bir işçilik ücreti alıyor.
yani bir günde 500 tl kazanan, aylık maaşı 10 bin tl olan ve uzun yıllar okuyarak, çeşitli zorlukları aşarak ortalamanın üstünde kariyer yapmış birisinin 8 saatlik çalışmasının karşılığı ile herhangi bir uzmanlık gerekmeyen işte çalışan çırağın 20 dakikalık işi aynı ücrete denk gelmekte.

dipnot: yukarıda bahsi geçen fiyatlar, ülkemiz şartlarındaki ortalama (premium sayılmayan) markaların yetkili servis ve parça fiyatlarıdır.