Sık geçen başlıklar

marmara'da 7.6 üzerinde deprem bekliyorum 1

ekşi'de gör
1999 yılından beri söyleniyor.

7 üstü deprem olacak, anladık bunu. halk olarak biz anladık ama yetkililer anladı mı? görünen o ki anlamamışlar. 24 senede bu bağlamda ne yapıldı? sıfır binalar deprem merkezinden kuş uçuşu 100-150km uzakta olmasına rağmen yıkıldı.

mesele bu depremin dile getirilmesi değil, mesele 1999 senesinden beri önlem olarak neler yapıldı?
koca bir hiç!

bakın marmara 7.5 üstünü kaldıramaz. siz istanbul diye bakıyorsunuz olaya. marmara olarak bakın. körfez tarafı full akaryakıt tesisi. oralarda devasa boyutlarda sayısız akaryakıt ve amonyak tankları var. onların alev alması demek körfez bölgesinden batıda edirne sınırı, doğuda ankara sınırı, kuzey tarafın komple, güneyde izmir sınırına kadar bölgenin dümdüz olması demek. tüm hayatın sonlanması demek. ki bunu 1999 yılında kıl payı atlattık. kaynak.

bölgede patlama olursa sadece bölge etkilenmez, türkiye denilen bir ülke kalmaz. ölü sayısı en az 30 milyon+ olur.
sanayi tesislerinin türkiye geneline en düşük risk barındıracak şekilde dağıtılması lazım. bu bölgenin en büyük kozu sanayi.
bölgede bulunan akaryakıt ve amonyak gibi depolama alanlarının 3-5 kuruş lojistik kârlılığı es geçilerek türkiye geneline en düşük risk oluşturacak şekilde dağıtılması lazım.
aynı zamanda bölgede bulunan üretim tesislerinin türkiye geneline eşit şekilde dağıtılması lazım.
şirketler "aman limana yakın olsun, 3 kuruş fazladan lojistik maliyeti vermeyelim" diye bölge resmen patlamaya hazır bomba haline geldi. bu türkiye için çok büyük bir sorun. gerek milyonlarca insanın hayatı, gerekse ülkenin çökmemesi için bölgede faaliyet gösteren sanayi şirketleri türkiye geneline dağıtılmalı.

bu işin şakası yok. önlemler katı şekilde alınmalı. gerekirse 2-3 sene sürünelim, ben razıyım. dua edelim bu süreçte marmara depremi 7.5 üstü olmasın. hattâ mümkünse küçük depremlerle stresini atsın.