Sık geçen başlıklar

kripto para yüzünden canına kıyan kardeşler 1

ekşi'de gör
benim de sağdan soldan duyduğum intihar olayları oldu.
meselenin kripto ile ilgisi yoktur. parasını kaybedecek olan insan iddia oynar, borsada viopta işlem yapar yine birkaç saatte kaybeder.

eğer refah ortalaması yüksek bir ülkede olsalar, birkaç ay çalışıp araba alabilecekleri bir ülkede yaşıyor olsalar ve o ülkede bütün paralarını bu tür platformlarda kaybetseler doğal seleksiyon der geçerdim ama hangi şartlar altında belki ne umutlarla bu işe giriştiler bilmiyorum. belki 10x borçları vardı, ellerindeki 2x parayı 10x yapmak derdindeydiler bilemem. sonuçta artık elimizdeki tek ucuz şey hayal kurmak kaldı. allah rahmet etsin diyebilirim sadece.

kriptoya düzeltme ile uğraşacağınıza milletin parasının değerini korumak için gereksiz risklere girmemesini sağlayacak bir ekonomi yönetimini düzenlerseniz daha makbule geçer.

edit: kripto kumar mıdır değil midir konusu hakkında kendi düşüncemi yazayım. kumarın sözlükteki anlamı: "ortaya para koyarak talih oyunu oynamak" şeklinde tanımlanmış. kriptoyu ele aldığımız zaman şans önemli bir faktör olmakla birlikte sizin kaybetmenize ya da kazanmanıza neden olan şey şansın yanında iradenizdir, öngörü yeteneğinizdir, makro ekonomik okuryazarlığınızdır, insan psikolojisini ve piyasayı okuyabilme yeteneğinizdir. kumar dediğiniz şeyde (çeşidine de bağlı olmakla birlikte) her tarafın eşit derecede kazanma şansı vardır ya da kazananı belirlemede en önemli faktör talihtir fakat tutup bir meme tokeni en üst seviyeden satın alan bir insan ile demirbaş coinlerden birisini büyük bir çöküş döneminin ertesinde alan kişinin kazanma olasılığı aynı değildir. dolayısıyla baktığımızda şans elbetteki önemli olmakla birlikte kişinin doğru politika ve stratejilerle kazançlı olduğu bir piyasadır kripto. tabi aynısı borsa için de geçerlidir.

kumar ve saadet zinciri noktasında şunu kabul etmeliyiz: kriptoya (sadeleştirelim) eğer iki kişi girmişse bunlardan birisi kazanacak diğeri kaybedecektir. yani muhakkak birileri kaybedecektir. bu işe girerken herkesin kaybeden tarafta olmayı göze alarak girmesi ilk kural olmalıdır. kimin kaybedip kimin kazanacağı ise yukarıda da dediğim gibi içinde bir miktar şans olmakla birlikte daha zeki, daha iradeli, daha stratejik olan tarafın kazanacağı bir oyundur bu. e şimdi bu durumda meme tokeni en üstten alan kişiye "niye öyle yaptın salak" denmez. bunu diyen kişi asıl aptaldır. çünkü sen kazandıysan zaten sana kazandıran kişi o. sana para havadan gelmiyor, onun parasını sen alıyorsun işte. teşekkür edeceğin yerde hakaret ediyorsun. burada mesele bu işe girişen her tarafın kazansa da kaybetse de her iki ihtimale de hazır olmasıdır. psikolojisini bozacak, uyku düzenini altüst edecek, zamanını gereksiz oranda çok alacak olan kişinin girmemesi gerekir.

kısacası kumar ve saadet zincirleri ile küçük bir miktar benzerliği olmakla birlikte şu anki konumu itibariyle standart borsa anlayışına daha çok benzetilebilir. ama elbetteki borsa çok daha farklı bir şeydir. borsa'da normal şartlarda şirkete ortak olursun dolayısıyla onun karına ve zararına ortak olursun o bambaşka bir olay tabii.

son olarak şunu söyleyeyim: ben kriptodan genel olarak ana paramın üstünde kazandım. yani bunun meali bazı insanların parasını aldım. istiyorum ki parasını aldığım insanlar bunu bir eğlence olarak görüp öyle girmiş olsunlar. "tüh la yine kaybettik neyse sağlık olsun" şeklinde yaklaşsınlar ve kayıp yaşadıklarında twitter'a girip "ana paramdan anam kaldı" şeklinde komikli twit atsınlar. kayıplarını eğlenceye çevirsinler. size söz veriyorum ben kaybedersem ve siz benim paramı alırsanız ben böyle yapacağım. lütfen siz de olaya böyle yaklaşın. kazanan insanlara kanlı para vermeyin, çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını vermeyin. hiçbir iyi insanın buna gönlü razı olmaz. ne yazık ki bu konuda oto kontrol dışında kimse de size yardımcı olamaz.