Sık geçen başlıklar

karadeniz'de tespit edilen aşırı yüksek radyasyon 1

ekşi'de gör
üst edit: ordu valiliği harekete geçip açıklama yapmış:
http://www.ordu.gov.tr/basin-duyurusu-2019-57

az önce bir yazar arkadaş mesaj atıp şu bilgiyi iletti: ' merhaba az önce taek'in 4448235 nolu telefonunu aradım ve orada görevli bir mühendisle görüştüm. kendisinin söylediği şeyleri yazıyorum.

''bu istasyonlar elektrik direkleri, devlet dairelerinin dış cepheleri gibi yerlerde konuşlandırılır ve ölçümledikleri değerleri telefon ya da elektrik hatları ile bilgisayarlara gönderirler. bilgisayara gelen bu veriler el değmeden avrupa komisyonunun radioactivity environmental monitoring sistemine gönderilir. ordu'da gözlenen bu anormal artış anlık olarak voltaj dalgalanması gibi teknik bir hata sonucu olmuş olabilir. eğer ki ordu'da radyasyon serpintisi ya da sızıntısı olasydı çevre istasyonlardan da birbirine yakın veriler gözlemlenmeliydi. ayrıca radyasyon seviyeleri anlık olarak değil belli bir düzende artıp maksimum değerine ulaştıkan sonra belli bir düzende azalması gerekirdi.''

bu yazıyı paylaşırsan sevinirim. endişe edilecek bir durum söz konusu değil, özellikle o bölgede yaşayan ya da ailesi akrabası olanlar için önemli. son olarak daha fazla bilgi almak isteyenler 4448235'i arayıp bilgi alabilirler. mühendis bey gayet düzgün bir şekilde konu hakkında bilgilendiriyor.'

yetkililerin harekete geçip açıklama yapması, vatandaşların bilinçli olup uzmanlarla bizzat iletişim kurması umut veren gelişmeler, demek ki vatandaş kendini zehirletmeyecek artık bundan sonra.

.................

bilgi mesajları üzerine edit: işin uzmanı arkadaşlar mesaj atıp bilgilendirdi, bu dozlar msv olsa çernobil patladığı gunlerdeki pripyat ile kıyaslanabilir ancak nsv olarak çok düşük kalıyor ve kanser yapacak tehlikeli doz değilmiş.

yanlış bilgi vermiş oldum ama yine de böyle aşırı sıçramalar olmaması gerekiyor, ölçümler hatalı ise cihazların bakımı yapılsın. tehlike arz eden bir doz değilse bile araştırılması gerekiyor çünkü anormal, nükleer atık kaçakçılığı falan mı var, sonuçta ikitelli nükleer atık vakası ve inşaatta cihazdan düşen radyoaktif maddeyi cebine atıp her yeri radyasyon yanığı olunca %80 engelli durumuna düşen genç vakası gibi cehaletin tavan yaptığı berbat olaylar yaşanan bir ülke sözkonusu. radyasyon ihmal edilecek bir konu değil, bu kadar bariz oynamalar varsa dozu tehlike yaratacak seviyede olmasa bile araştırılması gerekir.

belki ben fazla evhamlı davranıyorum ama devletin yıllarca bizi yalanlarla uyutup zehirlenmesinden ve nükleer atıkların hurdacılara satılması gibi olaylardan sonra gel de evham yapma.

---------
edit 2: orijinal bilgiyi bana aktaran arkadaş coolisababaniz bu durum anlık değil sık sık oluyor dedi. takip edelim, başka illerde de oluyor mu ve ne kadar sıklıkla.hangi dozlarda. gizlice nükleer atık taşıyıp depolama, başka ülkeden alınan nükleer atıkların karadeniz rotasından geçmesi gibi durumlar gayet mümkün. belki atık getirip ordu'ya gömüyorlar ve kamyondan konteyneri indirip açınca cihaz tarafından bu şekilde tespit edilen sıçramalar oluyor? belki rus gemisi gizlice karadeniz'e nükleer atık boca ediyor ve atık varili denizin dibine inene kadar cihazlar dışarı sızan az miktar ışımayı böyle algılıyor? öyle olmadığının garantisini versin yetkililer o zaman.

kozmik tesadüf ise niye ikide bir bu sıçramalar oluyor. bunun arkasında halktan gizli nükleer atık gömme gibi pis bir şey olmadığını nereden bilelim? sonuna kadar takip edelim ama panik yapmadan. içimizi rahatlatacak sağlam delliller almadan peşini bırakmamalıyız.

-------
avrupa birliği'ne ait çevre radyasyonu gözlem sistemi haritalarında şu an görülmekte olan, nükleer kaza olmuş gibi korkunç derecede yüksek gamma radyasyonu. bildiğimiz gibi gamma ışıması en ölümcül, en tehlikeli radyasyon türüdür.

şu an yeni güncellenmiş haritada görülebilir: https://remap.jrc.ec.europa.eu/gammadoserates.aspx

bu da ekran görüntüsü: https://eksiup.com/p/p714246twmvz

normalde olması gereken doğal arkaplan radyasonu 50-150 nsv/h iken burada 32.000, 66.000 nsv/h gibi neredeyse çernobil reaktörünün patladığı gün pripyat'taki gibi halk sağlığı için tehlike arzedecek seviyede radyasyon çıkıyor. kaynak avrupa birliği'ne ait uluslararası gözlem sistemi, katılımcı ülkelerden sürekli veri akışı ile bu harita otomatik olarak güncelleniyor. belli ki türkiye de katılımcı olmuş ve ülkenin her yerindeki radyadyon ölçümü istasyonlarından veri yolluyor.

coolisababaniz isimli yazar arkadaşın aktardığına göre karadeniz bölgesinde samsun-trabzon civarında sık sık böyle tehlikeli radyasyon seviyesi görülüyormuş. gidin o bas bas bağıran hücreye tıklayın, ölçüm istasyonunun tespit ettiği radyasyon seviyesini görün. benim şu an gördüğüm rakam ortalama 32.000 nsv/h (yuh!)

bu radyasyonun kaynağı nedir diye soralım o zaman, madem türkiye böyle bir sisteme katılımcı olmuş, bunu gözleyen eden bilim insanları yok mu? neden halka bor bilgilendirilme yapılmıyor? çernobil patlamasından 30 yıl sonra patlama yeni olmuş ve radyoaktif serpinti daha dün yağmış gibi rakamlar ne iştir? bu gamma ışıması nereden gelmektedir, buraya neden yetkililer gidip ölçüm yapmıyor? neden halk uyarılmıyor? karadeniz 'de neredesye her hanede kanser varken bu vurdumduymazlık nedir ya?

arkadaşlar sosyal medyada gürültü koparalım ve açıklama talep edelim. orada radyasyon ölçen cihazlarda arıza oldu falan diye yalan atabilirler, bu işin peşini sonuna kadar bırakmamak lazım.

edit: istasyon linklerine tıklayıp baktım, radyasyonun şu an tespit edildiği yer ordu ili ve cok büyük sıçramalar şeklinde görülüyor: https://eksiup.com/p/ju14265crfnd

21 mayıs'ta öğleden sonra 12-6 arasında 90.000 nsv/h çıkmış (oha!) ordu'da nükleer silah testi falan mi yapılıyor nedir bu kardeşim? böyle devam ederse orada herkes kanserden kırılıp gider yahu. bu işin üstüne gidelim millet. funda esenç denen terbiyesizi linç ettiginiz enerjinin onda birini şunu gündem yapmaya harcasanız yeter. sosyal medyada yayabildiğimiz kadar yayıp ab yetkililerinden falan da yardım istememiz lazım -malum bizim yetkililere zerre kadar güvenilmez, hele de akp tiranlığı altında. akp vekili daha dün çıkıp karadeniz'de çernobil kanseri falan yok dedi. yabancı kurumlardan yardım isteyelim adam yollayıp ölçüm yapsınlar tespit etsinler.

edit: mesajla bilgilendiren vatandaş bu olayın sık sık görüldüğünü söylüyor, arıza varsa bunu kaç gündür gören eden yok mu, arızalı cihazı neden devreden çıkarıp tamire yollamıyorlar o zaman?