Sık geçen başlıklar

kapitalizmin iyi yönleri 1

ekşi'de gör
tekelciliğin olmamasıdır. "asıl tekelcilik büyük firmalar yea" diyen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan 17 yaşındaki balon solculara kanmayın.

15 yıl önce cep telefonu pazarına nokia, ericsson ve motorola hükmediyordu. şu anda hiçbirinin esamesi okunmuyor. apple ve koreli şirketler geriden gelip tekeli kırdı mı? kırdı. 1970'lerde amerikan ve alman arabaları piyasaya hakimdi. 80'lerde japon, 90'larda kore firmaları bu tekeli kırdı mı? kırdı.

amazon dediğin şirketin zaten 20 yıllık tarihi var. adamlar ufak bir kitap satıcısıyken milyar dolarlık şirketleri geriden gelip geçti mi? geçti. 10-15 yıl önce uber mi vardı? taksicilerin tekelini nasıl kırdı? airbnb otellerin tekelini nasıl kırdı? koskoca sears neredeyse tekel durumdayken nasıl iflas etti? netflix nasıl geriden gelip blockbuster ve tv kanallarının tekelini kırdı?

gerizekalı solcu romantiklere kalsaydı bu şirketlerin hiçbiri yükselemeyecekti çünkü mevcut büyük şirketler bunları ezecekti.