Sık geçen başlıklar

garsona bahşiş vermenin saçmalığı 2

ekşi'de gör
bazı mekanlardaki garsonlar sektör ortalamasına göre belirgin işlerini daha iyi yapan ve müşteriyi rahatsız etmeden bunu başaran kişiler oluyorlar ve bunu ödüllendirmekte bir beis yok bana göre.

ailemle tatile genellikle antalyaya gideriz. sivastan. dönüş yolunda da mutlaka konyada durup etli pide yeriz. bir defa haricinde her defasında cemoda yedik.
geçen senelerde gittiğimizde, annem namazını kılmaya mescide indi. biz siparişleri verdik. bizim çorbalar geldi ben üzüldüm annemin çorbası soğuyacak diye. tam çorbalar geldiği sırada garsona durumu söyledim. “sorun yok ben gördüm hanfendinin mescide girdiğini onunkini servise açmadık zaten” dedi.
müşteriden talep gelmeden bu kadar düşünceli olan bir kişinin az-çok ödüllendirilmesinde ben bir kötülük göremiyorum.

ek olarak da, bir alman firmasında çalışıyorum. ve şirketle ilgili yemek harcamalarımızda %10 bahşiş bırakma hakkımız var ve bu bizlerin kullandıkları sınırlı bütçeden değil şirketin genel bütçesinden düşülüyor.
bana da asiri sacma gelen durumdur.

bir insan isini olması gerektiği gibi yaptığında ben niye ona ekstra ödeme yapıyorum. bu zaten onun işinin bir parçasıdır. oyle bir ödeme gerekliyse işverenin ödeme yapması gerekir. garson sayesinde müessesenden müşteri memnunsa ve kazancın artıyorsa o zaman karından garsona hakkını vereceksin.

hem patrona kazandıracağım hem garsona bahşiş vereceğim ohooo
bu düzeni kurmaya çalışan da patronların ta kendisidir.
ha ekstra hizmet yalakalık ilgi alaka bekleyen müşteri de var. e zaten o ekstra hizmet beklediği için bahşiş vermesi gerekir.
benim ekstra bir beklentim yok üstüne düşen isi düzgün yapsın yeter.

bahşiş verdiğim zaman garsona faydam dokunduğunu düşünmekten çok patronların çarkını çevirdiğimi düşünüyorum ve bahsis vermiyorum.
yanımda bahşiş veren olunca da sinirleniyorum. domuz sürüsü patronların ekmeğine yağ sürer gibi hissediyorum.
kimse de bahşiş vermesin garsonlar da patrona isyan etsin. hakkını alsın.

ayrica garson yapması gereken işi kötü yaptığında beğenmedim servisi maaştan kesin diyebiliyor muyum ? hayır
e garson bahşiş verecek müşteriye iyi hizmet edip, vermeyecek olan müşterinin isini savsaklayarak yapıyorsa benim için zaten o adam hicbir seyi hak etmiyordur.

ben isimi yaparken herkese aynı mesafede yaklaşık aynı hizmeti vermeye çalışıyorum. ekstra hicbir sey de beklemiyorum. hatta gelenler ilgi alakaya alışık olmadığı için hediyeler vermek istiyorlar kabul etmiyorum.
ben mi isimi fazla iyi yapıyorum? hayir . diğer insanlar isini kötü yapiyor. ben olması gerektiği gibi yapıyorum ve isime saygidan başka ekstra bir beklentim yok