Sık geçen başlıklar

evrim teorisinde uçmanın çelişki yaratması 2

ekşi'de gör
bbc'nin(ingliz devlet kanalı olan) yapmış olduğu planet earth belgeselinin adalar bölümünde
adını hatırlamadığım uçamayan bir kuş türünden bahsediyordu; çok uzun süreler önce uçma kabiliyetleri varmış fakat zamanla gerek adadaki avcıların besin kaynaklarının tükenmesi gerek iklim değişimleriyle adada av konumuma düşmekten kurutulup yerde yaşamaya başlıyorlar, kendilerine tehlike oluşturabilecek canlı da olmadığından uçmalarına vw korumalarına gerek kalmıyor.

canlılar görece en iyiye değîl, çevre ve hayatta kalmaya en elverişli şekilde evrilirler; mesela charles darwin'in ilk keşfi olan galapagos ispinozları: gagalarının diğer ispinozlara olan farklılığından dolayıdır(adadaki besin çeşidine göre evrilmiştir)

keza bildiğimiz karabatak uçarken, galapagos sakinleri uçmaz ama ayakları perdelidir ve çok iyi dalar.

iguanalar kara sürüngenidir fakat yine galapagostakiler perdeli ayaklı ve suda çok uzun süreler geçirirler.

görüldüğü gibi aynı türlerin farklı çevrelerde gelişimi bile şartlara uyum sağlamış durumda.
mal beyanı demiş birisi.

ya adam bir fikir atmış ortaya. evrim yalan allah kitap peygamber dememiş ki. evrim teorisi de lamarc'tan darwin'e adım adım böyle fikirler ortaya atarak ilerledi. birileri evrimi din haline getirmiş kuş beyinleri içinde.

biraz bilimsel düşünen konuya hakim birisinin eminim bu soru hoşuna gider, mantık dahilinde yanıtını vermeye çalışır. ama ekşici davar beğenmemiş. her güruhun yobazı kendine münhasır işte.

edit: çok sayıda mesaj geldi, buradan değinmek zorundayım. uzun uzun izah eden arkadaşlara da umarım ayıp olmaz. belirtmek istediğim, günlük dilde sıradan insan da evrime dair görüşünü dile getirebilir. illa girip evrim terminolojisi içinde boğulacak diye bir şey yok. popüler bilim diye bir kavram var. aklına takılmış, sosyal medya üslubuyla sormuş. mal beyanı deyip geçmek daha büyük mallık olduğu için, konuyu açan arkadaşın merakın saygı duydum hepsi bu.