şu an öğrenci olan ya da sınava hazırlanan gençler kusura bakmasın ama maalesef öyle. nüfusun %70'inin asgari ücretle çalıştığı, vasıfsızlığın bu kadar yüceltildiği bir ülkede okuyarak aptallık ediyorsunuz.
siz mühendis, avukat, öğretmen olmak için yıllarca üniversite sıralarında sürünürken liseden çıkıp markette kasiyer olan arkadaşınız 4 yıl boyunca sizin mezun olup alacağınız maaşı alabilecek. siz çıkana kadar belki mağaza müdürü olup sizden bile çok kazanacak.
bakın bu örnek en boş, en vasıfsız eleman için verilen bir örnek. sanayide oto tamircisi olan, berber vs. zaten artık 10 yıllık mühendisten çok kazanıyor. siz patron %5 zam verir mi diye beklerken adam asgari ücreti, doları bahane edip şak diye işçiliğe, malzemeye zamı koyup istediği an gelirini artırabiliyor.
siz iş mülakatlarında işe alınmak için iki büklüm olurken bu adamlar sanayide randevuyla çalışıyor, müşteri beğenmiyor.
gerçekten üzülüyorum size.
edit: her şey para mı eğitimin bir önemi yok mu diye onlarca mesaj aldım ama söylediklerim tam olarak anlaşılmamış sanırım. ben okuyan insan aptaldır demiyorum, sistem okuyan insanı aptal yerine koyuyor diyorum.
eğitimden dem vuran arkadaşların hangi eğitimden bahsettiğini de anlamadım ayrıca. en iyimser tabloda, ülkede sadece ilk 50 bine giren öğrenciler eğitim alabiliyor. yozgat, çorum, afyon gibi şehirlere, sırf okusun diye gönderilen ve hayatlarından 4 sene çalınan çocukların aldığı şeyin adı eğitim falan değil kimse kusura bakmasın.
kasiyeri ya da kaportacıyı da küçümsemiyorum. okul kazanma, eğitim, okulu bitirme, aileye yük olma psikolojisi gibi zorluklardan geçen bir mühendis, avukat, öğretmen gün sonunda bir kasiyerle aynı şartları elde etmek için okuyorsa neden okuyor diyorum sadece. kaldı ki bütün bu sürecin sonunda yaptıkları işlerde aldıkları sorumluluklar da bir kasiyere, bir kaportacıya göre çok daha ağır ve stresliyken.
29.12.2020 · 11. sıra
oo yalniz kafasi simdi geldi
28.12.2020 12:09 ~ 16:44