Sık geçen başlıklar

afrika'nın bir türlü kalkınamamasının sebebi 2

ekşi'de gör
kenya, uganda ve tanzanyada bireysel ve birlesmis milletler ile is yapmis biri olarak soyleyebilirim ki;

bolgenin somurgecisi ingilizlerin zamaninda siyahilere gercekten hayvan muamelesi yapmasi yuzunden beyazlara olan kin ve ingilizlerin ardinda biraktigi hintli ailelerin butun pazara el koyarak zenginligi himayesi altina alarak siyahilere is sansi tanimamasi. bu arada alt entarilerde "ne koleligi yhaa zencileri kole yapan zencilerdi zaten" diyenler var. soyle soyleyeyim nakuru taraflarinda hala afrikalilarin beyazlarin gozune bakmasi yasak. sir demek zorundalar ve kafelere restoranlara oturamiyorlar.

beyazlara olan tahammulsuzlugun istikrarin onune gecmesi.

yolsuzlugun nehir gibi akmasi.

liderlerin uzun yillar haksizca iktidarda kalmasi (bkz: uhuru kenyatta)(bkz: raila)

klan savaslari (bkz: kikuyu) vs (bkz: luhya) vs (bkz: masai). ve bunlarin devlet kademeleri savaslari.

afrikada kapitalismin calismamasi. soyle aciklanabilir afrikada bir birey calismak zorunda degildir, agactan koparacagi bir kokanat ve mango gunluk besin ihtiyacini karsilamakta. elektrik, su gibi hizmetlere bagimliliklari yok. aylik maas skalasi 80-100 dolar arasi. bu parayi sokakta seker kamisi satarak, piki piki kullanarak cikartabilir gibi. obur taraftan kapitalizmin en kucuk yapi tasi aile kavrami yok. dogu afrikada cocuklar calilarin arkasinda yapilir, baba figuru yoktur. anne bebegi kendi dogurur kendi buyutur, baba sadece dollemeden sorumludur. 15-16 yasina gelen cocuk kendi ayaklari uzerinde durmaya baslar. cocugun manevi babasi klanlarin ileri gelenleridir, onlar icin savasirlar. afrikanin kabile sistemine bagli kalmasi denilebilir.

kikambala tarafinda sabaha karsi saat 3 de su almak icin kilometrelerce yol yurumekten sikayetci degiller. kadinlarin kabiledeki gorevi bu zaten, erkekler de balik avliyor, yaslilar yemek yapiyor.

netice olarak afrika siyaseti ve ekonomisi modern dunyaya kiyasla cok degiskenlik gosterebiliyor. senin icin kalkinamamak demek olabilir bu ama onlar icin mzungusuz ulkelerinde klanlarinin kulturleriyle yasamak anlamina geliyor.
kış olmaması.

daha önce burada, hatırlamadığım bir başlıkta okumuştum. kaynakları da vardı. özeti şuydu;

bir yerde kış varsa barınma ihtiyacı artar. barınma ihtiyacı artınca toplumlar barınak sistemlerini geliştirirler. böylece mimari gelişir. gelişmişliğin başlangıç noktasıdır mimari. ev yapmayı bilmiyorsan fabrika yapamazsın. silah fabrikası, yiyecek fabrikası, tekstil fabrikası yapamazsın mesela. geçtiğimiz yüzyıl için değil bu iddia, ortaçağ için. tüm mevsimleri sıcak olan bir iklimde insanlar ev inşa etme yeteneklerini geliştiremezler. kabile hayatına mahkum kalırlar yüzyıllarca.

sömürgecilik tabii ki afrika'nın bağrına vurulmuş hançer. ama bu dediğim neden, sömürgecilik öncesi döneme ait daha temel bir neden.