(bkz: 2022 yetişmiş çalışan krizi/#137555961)
kariyer.net gibi sitelerin toplayıp şirketlerin ik departmanlarına sattığı veriler/istatistikler vardır. 1-2 ay önce bir podcastte dinlemiştim, bu verilere ulaşabilen biri anlatıyordu; türkiye'de asgari ücretlileri çıkarınca, sektörden ve şirketten bağımsız olarak (aselsan'daki mühendis de dahil, bilmem ne kardeşler ltd. şti.'deki adam da) müdür altı pozisyonların maaş ortalaması net 6,500 - 7,500 tl aralığında yoğunlaşıyormuş.
yani sen oku, kendini geliştir, kıçını yırt... ama yıllarca, zamanında diktiği gecekondu sayesinde gayrimenkul zengini olmuş bir çarıklının çalışmadan kiradan aldığı para kadar bile kazanama.
sonra da bunun gibi zamlar lütuf olarak sunulsun.
edit: bunu ülkedeki ücret politikasını eleştirmek için yazmıştım ama, gelen mesajlarda "ortalama" ifadesinin anlamını bile bilmeyip, veriye konu olan herkes yazdığım aralıktaymış gibi anlayan, sonra da bana istatistik öğretmeye kalkan o kadar çok sığır olduğunu gördüm ki, bu ücretler bu topluma fazla bile diyorum artık. en azından iq'ları 80 falan olsa, oturur 5 dakika ağırlıklı ortalamanın, normal dağılımın ne olduğunu anlatırsın yazılanı anlarlar bari, ama gördüğüm kadarı ile 80 bile yoktur.
(bkz: ağırlıklı ortalama)
(bkz: normal dağılım)
edit2: podcasti çok soran oldu, hangisi olduğunu hatırlayamıyorum ama bulup linkini koymaya çalışırım.
27.05.2022 · 28. sıra
sonadora
26.05.2022 16:27 ~ 22:01