doktor mussak8
profili

  • alt sınıfın ayaklanmasını engellemenin yolu

    basitçe (bkz: din) (bkz: kolluk) (bkz: kanun) / (bkz: hukuk)
    ben demiyorum, bilim diyor. yerleşik hayata geçip karmaşık organizasyonlar oluşturduk. oluşturduğumuz ilk organizasyon kurumsallaşmış dinlerdi. yerleşik hayat ve devletler yokken bile insan gruplarını ilk defa bir araya getirebilen dinler olmuştu (bkz: göbeklitepe). o yüzden ilk kurumsallaşan organizasyonun din olması gayet normal. ki yerleşik hayata geçmede ve kalabalık grupları bir araya getirmede de din çok büyük rol oynadı. işte sonra profesyonel rahipler türedi. iş oradan rahip-krallığa, oradan tanrı-krallığa kadar yürüdü falan. günün sonunda işin geldiği yer "hükümdara itaat tanrıların buyruğudur." idi.

    dinin -hala din adına eziyetle öldürme var tabi- veya ahlakın zapedemdiği bireyler için ise yaşasın kolluk. evet, oluşturduğumuz ilk karmaşık organizasyonlardan biri de profesyonel tam zamanlı savaşçılar yani ordu oldu. ordular dış düşman kadar isyancı "iç düşmanlar"la da savaştı, dövü, öldürdü, hapse attı.

    gelelim son kaleme, kanun/hukuk. ne der hamurağbimiz? güçsüzü güçlüye ezdirmedim. hukukun en temel fonksiyonlarından birisi de budur. güçsüzü güçlüden yeteri kadar korumak, böylece iş görecek kesmi yok ettirmemek, güçsüzlerin biribirilerini yok etmelerini engellemek ve kalabalık grupları böylece bir arada tutmak. edit olarak bi örnek ekleyeyim, mesela mezopotamya krallıklarında faiz çok yüksek, tefecilere elini veren kolunu kaptıramıyor, ödeyemeyenler mallarını mülklerini hatta aile fertlerini (köle olarak) kaybediyorlar, o nedenle babil gibi krallıklarda gelenek kralın tahta çıkması ile veya aşırı önemli bir zaferden sonra borçların affı. yani güçlünün "haklarından" güçlüyü feragat ettirerek, güçsüzü "ezdirmeyerek" daha doğrusu tadını kaçırmadan ezdirerek adalet sağlamak. adalet duygusu ve ceza korkusu da insanları arıza çıkarmadan bir arada tutmanın önemli bi yoludur. kanununların konmasında din, uygulanmasında ise kolluk ve din etkili araçlardandır.
    (bkz: söyleyeceklerim bu kadar iyi günler)

  • 26 kasım 2020 taksi boykotu

    -talim istemezük,
    -ıslah istemezük,
    -frenk tüfengi istemezük,
    -canımız istemezse cenge gitmezük,
    -cülusu beğenmezsek hücum etmezük,
    -çoluk çombalağumuza torun tombalağımuza dahi üçaylık iserük,
    -ek iş dutaruk,
    -sefer beğenmedük mü pilava kaşık çalmazuk,
    -baklava alaynda emanet tepsüleri de baklavayla yerük (kap kacak niyeyse azmış, o yüzden ödünç verilirirmiş, esnaf tarikat/loncalarında kiralık kap kacak olurmuş, bayramda yeniçerilere adet üzere baklava verilirmiş, bu pezevenkler tepsileri "pek lezzetliydi, tepsisiyle yidik diye çalar olmuşlar. ),
    -bunlara ses iden ağayı, ses ettüren başayı ve dahi hünkârı istemezük...

    sonra kazan ine kalka devrildi, ikinci mahmut kışalarıyla kazanlarıyla beraber köklerini kazıdı, kalanlar belgrat ormanlarına kaçtılar, av oldular.

    plakacı = yeniçeri.
    z
    fark yok.

  • 11 mayıs 2020 avm manzaraları

    garip bi şekilde tenha olup, hepimizi ters köşeye yatıracağını düşünüyorum. bazı avm'leri dolduran arap turistler artık yok çünkü. vatandaşın da ya canı tatlı, ya da cebinde ayı bağırıyor. belli de olmaz fakat.

    edit: hiçbirimizi ters köşeye yatırmayan halkımıza saygılarımı sunarım.

  • 29 eylül 2018 şanlıurfa olayları

    kaygı vericidir.
    de...
    asıl on beş yirmi sene sonra ne olacak?
    şimdi bu suriyelilerin büyük bölümünün geri dönmeyecekleri neredeyse kesin. uzmanlara göre ileride mafyalaşma ihtimalleri de son derece yüksek.
    şahsen gelecek için daha çok kaygılıyım.

  • tayyip erdoğan uzay zamanı büktü seçim yapıldı

    (bkz: başkaları adına utanmak)

    duymuş biryerlerden, cümle içinde kullanayım demiş fukara.

  • günlük politikalarla uğraşmayın bilim öğrenin

    -hocam günlük politika bizimle uğraşıyor. bi rahat verseler neler yapacağız da...

    ispatın bu türlüsü bilimden sayılırsa hergün terörist veya vatan haini olmadığımızı ispatla uğraşıyoruz.

  • 6 eylül 2017 benzin ve motorin zammı

    --- çomar mode on ---

    www.youtube.com> ara> ecevit zamları açıklıyor
    www.youtube.com> ara> ke mal gaf
    www.facebook.com> reis sevdalıları> beğen --->ekönömi çoh eyi temalı resim >paylaş----> ekönömi çoh eyi temalı resim

    --- çomar mode off ---

  • obama'nın erdoğan için fiyasko ve otoriter demesi

    kıskançlık kokan açıklama. büyüyen türkiye'mizi ve asrın liderimizi çekememiş. attirmasin reisin kafasını, yoksa mart sonu nisan başı 82 washington. akıllı olsun, 90 yıllık fetret bitti fütuhata başladık taam mı 1!1!111111

    edit: ahanda ömer çelik "bunu yazan gazeteciyi kınıyoruz" diye açıklama yapmış. öyle kuru kuru kınamayın, ağır bedel ödetin, öyle bırakmayın onu. hatta obama'yı arayın da the atlantic'e kayyum atasın. ellerinde kayyum yoksa sizinkilerden birini yollayın. hep amerika sağa sola demokrasi götürüyordu ya, bu sefer siz amerika'ya bizim aşırı ileri demokrasimizi götürün.