yakında iyi cerrahın kalmayacağı gerçeği

  • sonumuzu getirebilecek olan gerçektir. tıp fakültelerindeki düşüş herkesin dikkatini çekmiştir. artık ona diyecek bir şey yok. sınavların büyük ölçüde başarıyı belirlediğine inanırım. ve gördüğüm şey şu; tus'a giren başarılı öğrencilerin hepsi 5 ve 6. sınıfta çektikleri eziyetleri göz önünde bulundurarak çok yüksek puanlar almalarına rağmen dermotoloji, biyokimya ve göz gibi "temiz" alanlara kayıyor. kendilerince haklılar elbet. sonuç olarak da insan sağlığının hayati önem taşıdığı bölümlere daha başarısız olanlar kalıyor. ileriye yönelik düşündüğümüzde çıkan sivilcemiz ya da egzamamız için çok iyi görünen bu durum bir trafik kazası geçirdiğimizde götümüzde patlayacak gibi duruyor. sevgili başarılı tıp öğrencileri biliyorum işiniz çok zor, hele ki potansiyel doktor katilleri aramızdayken. ama bu ülkenin sağlığı sizlere emanet. lütfen seçiminizi iyi yapın.

    edit: saldıracak olanlara karşı edit; şahsi görüşümdür.

    edit 2: şimdi deri hastalıklarının da ölümcül olduğu durumları söyleyecek olanlarlarınızn vardır, ama ne demek istediğimin yeterince açık olduğunu düşünüyorum.

    edit 3: tıp öğrencisi ya da doktor olduğunu düşündüğüm yazarların entrylerini okuyunca cerrahlığın el yeteneği de gerektirdiğini göz önünde bulundurmadığımı fark ettim. öncelikle teşekkür ederim. ancak dediğim gibi sınavların genel olarak iyi bir eleme aracı olduğunu düşünüyorum. istisnalar dışında sınavda başarılı olmak o sınava çalışmanız gerektiğinin farkında olabilecek kadar zeki olduğunuzu gösterir. bundan yaklaşık 10 yıl önce girdiğim öss'de tıpa sadece ilk 2000'den öğrenci girebiliyordu. bu da tartışılması gereken ayrı bir nokta.

    kabullenmesi zor olsa da sağlık elden geldiğince mükemmeliyet gerektirir.

    not: doktor değilim. ilk 2000'de hiç olmadım. doktorluk öyle içimde kalan bir meslek de değil.

    edit 4: bu durumun nedeni olarak sınavda başarılı olanların "temiz" alanlara yöneldiğini, bunun da nedenlerini az çok açıkladığımı düşünüyorum.