tarih dersinde öğrenilip unutulmayan bilgiler

  • tarih dersinde öğrendiğim pek çok şeyi hatırlıyorum; buna tarihler de dahil.

    küçükken barbie bebeklerimi bile tarih dersinde okuduklarımdan etkilenerek oynardım. bizanslılar, selçuklular, göktürkler, çinliler’i vs. aralarında savaştırırdım.*

    geriye dönüp baktığımda kızdığım bazı şeyler var.

    ilki tarih kitaplarında 2. dünya savaşına çok kısıtlı değinilmesi ki zaten ilgili bölümün yarısını kocaman bir fotoğraf kaplardı. stalin, churchill ve roosevelt’in bir arada fotoğrafı vardı yanılmıyorsam. dünyayı bu derece etkilemiş bir savaştan bu kadar az bahsetmek inanılır gibi değil. ayrı bir ders olsa yeri bence.

    ikincisi islam tarihini hem tarih dersinde hem de din kültürü dersinde işlemek ve bu konuda fazla detaya girmek. türkiye bir türk devletiyse niye arap tarihini bilmek zorundayız?

    madem arap tarihini bilmek zorundayız, o kadar etkileşime girdiğimiz bizans hakkında niye bu kadar az şey öğreniyoruz? peki ya avrupa tarihi hakkında niye bu kadar cahil bırakılıyoruz? yeni dünya’nın keşfi arap tarihinden daha önemli değil mi? magna carta, fransız ihtilali, sanayi devrimi, vebanın etkileri niye detaylı anlatılmaz?

    peki neden tarih dersleri eleştirel, karşılaştırmalı, sorgulayıcı şekilde verilmez? dandanakan savaşı’nın 1040’ta olduğunu hatırlamamın şimdi bana ne faydası var?

    daha da yazarım ama düşündükçe tepem atıyor. tarih konusunda ne kadar cahil, at gözlüklü ve manipüle edilmiş olduğumu üniversite ve sonrasında anladım, yavaş yavaş telafi etmeye çalışıyorum.