otur adam gibi ana muhalefet liderliğini yap

  • (bkz: egzama)

    pek çok farklı nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi belirtilerle görülen ve daha çok psikolojik nedenlerden ortaya çıkan önemli bir deri hastalığıdır. egzamanın toplumdaki yaygınlığı oldukça yüksektir ve pek çok alt türü bulunur. tıpta dermatit olarak isimlendirilen hastalık çocuklarda yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. dermatoloji kliniklerine başvuran hastaların %10-20’si bu hastalıktan muzdariptir. yaygınlığına rağmen egzamanın sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili tıp dünyasının bugüne kadar verdiği net bir cevap bulunmamaktadır. egzamanın daha çok kalıtsal olduğu düşünülmektedir ve hastaların çoğunda ortak belirtiler gözlenir. bu nedenle hastalığın belirtilerinin iyi bilinmesi erken teşhis ve daha iyi tedavi başarısı için önem arzetmektedir. kesin tedavisi bulunmamasına rağmen hastaların hekimin önerdiği uyarı ve önlemlere uyması egzamadan kaynaklanan sorunun ağırlaşmasını azaltmaktadır.

    egzama hastalığı nedir

    egzama; çeşitli iç ve dış faktörlere derinin iltihaplı cevabı olarak ortaya çıkan durumun genel ismidir. egzama (dermatit) en yaygın cilt hastalıklarından biridir fakat aynı zamanda, sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili de tıp dünyasının net cevaplayamadığı bir rahatsızlıktır. hastaların çoğunda ortak belirtiler gözlenir. en çok görülen türleri sinirsel, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi egzama türleridir. en yaygın türü, ‘atopik dermatit’ olarak da bilinen, alerjik egzamadır ve daha çok kalıtsal olduğu düşünülür.

    atopik kelimesi farklı anlamına gelir. bu durumda derideki farklılık kastedilmektedir ve kalıtsal alerjik egzama türünün tanımında kullanılmaktadır. bazı egzama türleri, örneğin temas egzaması tek bir sebepten kaynaklanabilirken, diğer egzama türleri pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşabilir. çocuklarda görülen egzama zamanla kendiliğinden iyileşebilir ancak yetişkinlerdeki egzamanın kesin tedavisi yoktur. hastalığı tetikleyen etkenlerden uzak durularak, egzama kontrol altına alınabilir. egzama, kronik yani uzun süreli veya kısa süreli ataklar şeklinde akut olabilir ve bir çok hastada yazın iyileşen egzama kışın yeniden ortaya çıkarak kötüye giden bir tablo gösterebilir.

    egzamanın kronik hali, kaşıntılı döküntü şeklinde kendini gösterir. egzamalı bölgenin kaşınmasıyla birlikte çabukça çatlayan kalın deriler oluşmaya başlar. akut egzama durumunda ise, deride, sıvı dolu kabarcıklarla birlikte, kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı en yaygın belirtilerdir. egzama durumunda vücudun savunma mekanizması enfeksiyonlara karşı güçsüzdür bu sebeple enfeksiyonlardan ve mantar hastalıklarından dolayı kolayca iltihaplanma oluşur.

    egzama belirtileri
    egzamanın dönemine göre farklı döküntüler oluşabilir. akut dönemde kızarıklık, şişlik, minik su toplayan kabarıklıklar ve sulantı ön plandadır. hastalar şiddetli kaşıntı ve yanmadan yakınırlar. bazı hastalarda kızarıklık ve kepeklenme olmaksızın sadece kaşıntı ve yanma yakınması olabilir. subakut dönemde minik yakacık şeklinde kepeklenmeler ve kabuklanmalar görülürken kronik dönemde deri kuruyup kalınlaşır ve renk değişikliği oluşur. deride çatlamalar meydana gelir.

    egzamada iltihaplanan deri bölgesinde kızarıklıklar meydana gelir ve egzamanın en tipik belirtilerinden biri olan kaşıntı başlar. aynı zamanda iltihaplı bölge kurur ve üstünde sivilceye benzer oluşumlar meydana gelir; yer yer su toplanır. egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyonlu bölge genişler ve yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrıya sebep olabilir. kaşımakla meydana gelen çatlaklardan giren mikroplar egzamanın daha hızlı yayılmasına ve bu bölgenin diğer hastalıklara da açık hale gelmesine neden olur.

    kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi özellikle çocuklarda çok rahatsızlık verici olabilir. egzama önce daha hassas olan yüzde ve baş derisinde çıkar, ardından kollara ve bacaklara yayılır, özellikle derinin katlandığı eklem bölgelerine ve giysilerin sürtündüğü tahriş olmaya daha açık bölgelerde kendini gösterir. hastalığın verdiği rahatsızlığın başlıca nedeni daha çok kaşıma ile oluşan çatlaklardan giren mikropların yaptıkları enfeksiyona bağlıdır.

    egzama bulaşıcı mıdır?
    egzama bulaşıcı bir hastalık değildir daha çok elerjik bir reaksiyondur fakat çeşitli sebeplerle vücudun farklı bölgelerine hızla yayılabilir veya iyileşmiş hastalık yeniden tekrarlayabilir.

    egzamanın türlerine göre resimler
    aşağıdaki resimleri incelemeniz egzamanızın türünü teşhis etmenizi kolaylaştıracaktır.

    editmal entrysi gördün affetmeyeceksin, okunur bu başlık belli. niye ? seviyoruz polemiği, gereksiz yere gündem değişikliğine , önümüze atılan gereksiz konularla zaman kaybetmeye bayılıyoruz amk. onlara ayar falan veriyoruz sözlükte. gerçek hayatta da televizyonlara ekranlara makalelere , gazeteciler köşesine falan taşıyor. biz de sosyal medyada olayı dallandırıp budaklandırıp asıl odaklanılması gereken şeyleri esgeçiyoruz...
    oluyo öyle bazen heyecan bazen sinir bozukluğu falan ama yemeyelim. uğraşmayalım, entry bile girmeyelim. ulan zaten bi giriyoruz, 50 entry. 45 i aynı ayarın farklı şekilleri. ilk gören yazmış işte aga, gerek yok ki aynı şeyi süsleyip püsleyip aynı ayarı vermeye?

    naçizane fikrimdir, okuyunca insanların bir işini görecek keyifli bir hikaye bile olsa olur. yazın anasını satayım, insanlar onu okusun.

    haydi eyvallah...