hastaya sormadan muadil ilaç veren eczacı

  • sevgili gerizekalı
    muadil ilaç olayının ne anlama geldiğini zaten biliyorum.

    ama doktorum yazmadığı sürece muadil falan kabul etmiyorum. ayrıca eczacıların dediğini doktorun üstünde tutsaydım muayene sırasını hastaneden değil eczaneden alırdım.

    ek olarak,
    ağrıyı çeken benim. ve hangisi ağrımı geçiriyor hangisi geçirmiyor. bunu farkedebilme yetisine sahibim ikisini de denedikten sonra.

    ağrıma öteki iyi gelse, zaten diğer ilaç diye diretmem. neden iyi gelmeyen ilaca para bayılmak zorundayım pardon?

    ahanda para verdim ve kullandım. önyargısız son bir umutçasına sarıldım ve berbat haldeyim. başkasına iyi geliyorsa onlara mutluluklar diliyorum.

    edit :

    madde 1

    öncelikle özel mesajımı dolduran eczacılardan ve eczacı kalfalarından anladığım üzere eczacılarımızın ciddi bir kısmında öfke kontrol problemleri var. sırf kendi istediğim ve doktorumun önerdiği ilacı kullanmayı seçtiğim için küfürler ve hakaretlerle doldurdular. o yüzden girdilerin devamını okuma şansım olmadı. ama bu cevap onlara da gelsin :)

    madde 2
    eczacı ve eczacı kafalarının büyük bir çoğunluğunda (mesajlardan anladığım kadarıyla.. gerisine karışmam) tıp fakülteleriyle sidik yarıştırma kaygısı var. bu kadar dert edecektiniz tıp yazaydınız beaabi :(

    madde 3
    bu kadar öfkeli ve patlamaya hazır bomba gibi gezen insanlardan ilaç almak ne derece sağlıklı ve güvenli bilemiyorum. keşke dükkanlarını isimlerini verseler de oralara uğramasak.

    son madde

    girilerde küfür ve hakaret varsa tıpkı yukarıda yazana yaptığım gibi fazlasıyla iade ediyorum ve ülkedeki eğitimli kesimin "kalitesini" bir kez daha gösterdikleri için hepsine teşekkür ediyorum. başkasına anlatsam inanmazlar ama burada okurlarsa inanırlar.
    tamam söz ameliyatlık bir durumum olursa doktora gitmeyeceğim eczaneye geleceğim. siz daha iyi biliyorsunuz sonuçta.

  • bir de ben anlatayım.çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanıyım.

    muadil ilaç olayı eczacı ve hastanın takdirine kalmış. ancak bazı konularda sözlüğe bir katkım olsun istiyorum.

    ilacı yazarken dikkat ettiğim bazı şeyler var. sıklıkla şurup yazıyorum.

    1. tadı: etken maddeler aynı olsada tadlar farklı oluyor. bir çocuğa tadı kötü bir ilacı içirmeye çalışmak çok zor. çocuk tadını sevmeli. mesela çok iyi bir ilaç olsada küçük bir çocuğa çok zorda kalmadıkça sefuroksim aksetil yazmam. içemiyorlar.

    2. kıvamı: çok önemli bir sorun. klaritromisin çok sevilen bir ilaçtır. çocuklar genelde çok fayda görürler ama aynı etken madde de acayip kıvam farkı var. biri çok pütürlü ve çocuk içemiyor. elimden geldiğince dikkat ediyorum.

    3. şişenin kapağı: kesinlikle bas çevir kapak olmalı. çocuk şişeyi alıp açamamalı. sonra bir gün bir gün bir çocuk, eve de gelmiş kimse yok oluyorlar. sonra biz midesini yıkıyoruz falan çok sıkıntı.

    4. şişe rengi: bazı ilaçlar koyu renkli çünkü ilacın maddesi ışıktan etkileniyor. ilacın rengi ve kıvamı bozuluyor. ışık ilacın stabilizasyonunu etkiliyor. ilaç isimi yazmayacağım merak edenler mesaj atabilir.

    5. ölçek ve boyutlar: örnek amoksisilin klavunat ın bazı markalarda es 600 formu mevcut. klavunat oranı amoksisiline göre az. 400 mg'lık ta 57 mg klavunat var 1,5 ölçek alınca hop klavunat oranı da artıyor. sonra antibiyotik ishali falan uğraş dur.
    ya da aynı ilaçta 140 ml 100 ml ve 70 ml form var. ben hastam 10 gün ilacını kesmesin istiyorum. 70 lik kullanınca erken bitiyor. tedavi yarım kalıyor.

    6.kaşık/ölçek: bazı ilaçlarda kilogram bazlı ölçek pipet var. aileler için kulanımı çok daha kolay olabilir. ayrıca 2,5 ml(kaşıklarda sıklıkla 1/2 ye denk gelir) çok göz kararı. enjektör yine daha kullanışlı.

    muadile karşı değilim. eczacı arkadaşlar ve hasta yakınları (benimkiler küçük boy oldukları için ilaçlarını kendileri seçemiyor) sadece etken madde olarak bakmasınlar olaya. bazı muadiller bence orjinal molekülden daha başarılı.

  • muadil ilaç demek, bire bir aynı ilacı farklı firmanın üretmiş olmasıdır. zaten devlet, bire bir eşdeğeri olmayan ilacı muadil olarak görmez. sistemde otomatik olarak gözükür bu, bire bir olmayan ilacı sgk onaylamaz, ödemez.

    şimdi bu yazacaklarım tüm doktorlar için geçerli değildir.

    ilaç firmalarıyla eczacılar değil, doktorlar anlaşır. prim, hediye vs... doktorlara verilir. doktorlar "bu ilaçtan başkasını alma, diğerleri bir işe yaramaz" gibi beyin yıkayıcı sözleri hastalara söyler. hasta doktora inanır, ve eczacıyı tüccar gibi görür. halbuki, 1. basamak sağlık danışmanınız eczacıdır.

    eczacı randevu almanı istemez. sağlığında sorun varsa danışırken sıra numarası almanı istemez. soruna cevap verince muayene ücreti talep etmez.

    ne yapsa eczacılar yaranamıyor. "muadil ilaç" ne demektir, hala bilmeyen cahillerin olduğunu görüyoruz.

    bakın bakalım, ilaç "markası" yerine, hammaddeyle reçete yazılırsa, ilk kimler karşı çıkacak? hangi meslek grubu...

    1 ilacın onlarca muadili vardır. doktorlar kafasına göre, ya da anlaştığı firmaya göre ilacı yazar. o civardaki eczacılar bunu bildiğinden daha çok o ilaçtan alır. çünkü doktor genelde aynı ilaçları yazar. 1 ilacın tüm muadillerini eczacının eczanesinde bulundurması imkansızdır. eczanesinde 100.000tl'lik ilaç bulunduran eczacının, tüm muadilleri bulundurursa, 1milyon tl'den fazla değerde olan ilaç bulundurması gerekir ve en az 800.000tl'lik bölümü son kullanma tarihi geldiğinden çöpe gider.

    ha, sandığınız gibi eczacılar öyle 10 lira 85 kuruşluk ilaç aldığınızda 10 lirası cebine girmiyor. kar marjı gerçekten çok düşük. bazı ilaçlarda o kar 85 kuruş.

    aynı zamanda en yüksek %'li olarak vergi ödeyen meslek grubu eczacılardır. vergi kaçırma gibi bir şey söz konusu değildir. kaçıran varsa bile, ancak kdv'den kaçırır. maliye sonra kafasına biner. karebarkod sistemini anlatıp lafı uzatmayacağım.