donmeyen para ustu20
profili

  • kamuda lüzumsuz harcamalar

    devletin 2024 merkezi yonetim butcesine bakmadan yazilamaz

    11trilyon lira.
    300milyar faking dalir.
    ulkenin gayrisafi millinhasilasi 900milyar$.
    %33 oraninda devlet merkezi gideri var. bakik bu seffaf olmayan bir ulkede resmi rakam.
    dunyayi yoneten amerikanin devlet butcesi gdpsinin %25i. seffaflik gorece bir tik fazla ve emperyal bir imparatorluk oldugu icin bu %25.

    turkiye gibi tandom bloklar arasinda karakolluk yapan bir ulkennin merkezi yonetim butcesi gdpnin %15ine dusene kadar durmamak lazim. atla deve bir yonetim $ovu yapip ne yapiyorsunuz aq. donemin super gucu ne ongoruyorsa dunyanin geri kalani ile uyumlu sekilde davranacaksiniz bunun icin 9999 audi a6 cakalrli arbaaya ne gerek var. ama iste cumhuriyet devriminin cozemedigi bir diger unsur da imparatorluktan sonra tesis ettigi milliyetci soylemin entelektuel alt yapisi zayif ama kalabalik kitlelerce benimsenince ve “full demokrasiye” gecince kendilerini cidden “oyun kurucu” sanacak seviyede sanmalarindan dogacak bu sacma devletizmin teskil edecegi gercegiydi. cozemedi. cozemezdi de zaten. yasanmasi gerekiyordu. fazla uzadi tadi kacti.

    romanin eyaletine bak aq valisi sezarin romada harcadigindan (yuzdesel olarak) daha fazla harciyor eyaletin kasasindan. boyle seyi tarih az yazar.

    neyse iste buradan yapulacak yillik 160milyar$ resmi, 250milyar$ gayri resmi kazanc 80milyon insana bir sekilde hissettiginyahut hissetmedigi sekilde pay edilse yillik refahimiz bir anda kisi basi 4000$ artiyor. ayda bir asgari ucret kadar kisi basina dusen. gdp yi ureten calisan basina dusunsek, 20milyon kisi, 16000$ artar.

    bir anda ayda 1500$ daha falza kazandiginizi dusunun.
    su an beyaz yakali olarak 1000$ kazaniyorsunuz ya,
    bu siyasi iskambil kulesi olmasa 2500$ avaraj kazanacaktiniz.

    ki 2000lerin basinda durum buydu.
    tek parti hukumetlerinin sonu budur.
    cok uzun surdu.

    ozet; merkezi yonerim butcesi toplam gdpnin %15ine gelen kadar

    vur joker vur yapmak lazim.

    ama mehmet simsek oven mal muhalif surusu daha fazla aci cekmemmizzzgggg lazim. kirbaaaaccgggg kredi kartini da btierree diye aglauarak siraya giriyorlar. boyle devlettapar mazosiat gunah isleyerek dunyaya geldigini dusunen arabesk sumuksu bir halki olan ulkede merkezi yonetim ve etrafindaki uyaniklar %50 yapmadigina sukredelim.

    acizmendiler bile kerbela anmalarinda kendilerine $i$i bizim mal muhalifler kdar coskulu takmiyor.

    reform ve refah partisi kurup tek basina is basina gelip tek amaci bu yapacaksin ama ulkede 10 milyon devlete yaslanmis yiyici ile ugrasmak da kolay degil cidden.

    yari komunist olduk zaten.bi yerde yikilip yeniden yapilmamiz gerekebilir.

    ha cok da hakkimizi yemeyelim tamami ile disfunctional olmus ulkelerde beterin beteri var. bu rakam yunanistanda sanirim %45 idi.

    tum dunyada sikintilar buyuk. devletlerin %15den fazla harcamamasi lazim.

  • hafize gaye erkan'ın görevden affını istemesi

    aciklamasini okudum. korkunc. biz nasil bir simlasyona denk geldik yarabbul alemin ya. bu aciklama milyonlarca emekci kadina hakarettir ya. kendisinin imkaninin yuzde biri ellerinde olmayan, cocugunu bakiciya veremeyen, is yerine goturemeyen, kit kanaat gecinmek icin metrobusle sabahin korunde isine giden milyonlarca kadina hakarettir bu. bu kadinlar bir gun ise gitmezse kapi onune konurlar, buna ragmen yaratilan bu cehennemde gozyaslarini iclerine gomup devam ediyorar.

    biz iki aydir bu kadinin cocugunu konusuyoruz. bana ne bacim senin evladindan? ayni sekilde sana ne benim evladimdan? ben sana evladim da evladim diye agliyir muyum? hepimiz kendi yagimizda bir mucadele verip isimize duygu katmiyoruz. hele ki tek dunyasi rakam olmak zorunda olan dunyanin en soguk ve analitik pozisyonu olan butun gun emisyon para arzi konusulmasi gereken merkez bankasi basisin ya. agda salonunda cak cak sakiz cigneyerek duygu satan manikurcu gaci bu kadar evlat demiyor. goreve gelmeyi fedakarlik diye nitelendiren kisiyi de bunca yillik kariyerimde ilk defa goruyorum ve bu kisi merkez bankasi baskani. bir goreve gelmissen ya tum sartlari ile kabul etmissindir ya da edemezsin goreve hic gelmezsin. lan bu acemiligi yeni mezunlar yapmiyor aq yerinde 22 yil yoneticilik yazmis bi de.

    ulan merkez baskaninin da kezbanina denk gelmek bize nasip oldu su simulasyonda. yarabim sen aklimizi koru.

  • kendini öldürenlerin %76'sının erkek olması

    uzun zamandir bir basligi bu kadar agzim acik ve gozlerim belererek okumamistim. toplumda toksik "feminemligin"amerika kadar ilerlemedigini kestiriyordum, ama ilerlemis megerse. erkeklere dusuk zekali olduklari icin intihar ediyor diyen kadinlar mi dersin, ekekler adam oldurmeyi sever kendilerini de bundan olduruyor diyenler mi dersin, hep sikayet edilen 'erkekler kadinlar hakkinda neden yargida bulunuyor" aglamasinin tam ziddi, kadinlar oturmus, intihar kadar ciddi bir vakada erkekler adina onlar gerizekali oldugundan, testosteronlari oldugundan, oldurmeye meyilli oldugundan vss vs diye konusuyor. ada :d diye smiley atanlar falan da var.

    burada bu sekilde konusan kadinlar, kafayi yemissiniz. delirmissiniz, erkek nefreti gozlerini kor etmis, sizin adiniza ben utandim

    sizin dertleriniz adina ben bir erkek olarak ne kadar konusursam konusayim, bilemem, anlayamam, o yuzden saygi duyar ve susarim. 14 yasinda iken sirf goguslerim buyudugu icin random tacize ugramadim, nasil bir sey bilemem, anlayamam. bundan dolayi hissetikerlini dinler ve saygi duyarim.

    bir zahmet intihar eden erkekler hakkinda sacma sapan yargilara varmayin ve bir erkegin agzindan, gozlemlemis oldugu gerceklikelri dinleme onurunu, olgunlugunu ve serefini gosterin.

    a) bir erkek, hep iddia ettiginiz "oglu$" sendromunu maksimum 12-13 yaslarina kadar yasar. genelde babasi tarafindan itilip kakilir , (baba-ogul rekabeti diye bir arastirin). akran zorbaligi da erken yaslarda baslar.
    b) bir erkegin normal sartlar altinda, ergenlige girdikten sonra toplumsal bir ederi yoktur. defaaten, kadinlar gibi bir ilgi gormez. 10 erkein 2 si defaaten talep gorurken, 10 kadinin 8'i talep gorur. (antropolojik olarak bundan 10,000 sene once 17 erkekten 1 'inin uredigini basardigini, kadinlar da ile oranin %80 oldugnu hatirlayalim.)
    c) dolayisi ile bir erkek "ederini" insaa etmek zorundadir.
    d) bunun icin de risk almaya daha istahli olmayi ogrenmek zorundadir.
    e) bunun icin zor kararlar, zor sartlarla yuzlesmek zorundadir.
    f) bunun icin oz disiplin, oz deger insaa etmek zorundadir.
    g) bunlarin hepsini elde etmesi , ortalama olarak 20 yillik bir emegin urunudur. (genclik, ogrenim, deneyim, topluma rusdunu ispatlama)
    h) bu 20 yillik surec icerisinde "gencliginin" guzelligini yasamak isterse 27-55 yas arasini kaybeder. yani "serserilik" diye tabir edilen aylaklik yoluna giderse.
    i) her genc ruh gibi, uste saydigimiz gercekliklerle carpismaya basladiginda, benligi ile cetin bir mucadeleye girer.
    j) kimi erkek bunu basarirken, kimisi de basaramaz.
    k) dolayisile alkolizm de erkekler arasinda daha yaygindir. bu ustte saydigim cetin gercekliklerden kacmak icin kullanilir.

    antr parantez, ben bu ustte saydigim sorunlardan sansimdan oturu fazla zorlanmadan gectim. bu sekilde olmama ragmen, sorunlu erkekleri goruyor, onlar icin uzuluyorum ve onlarin bu cetin sinavlarinda daha iyi donanim sahibi olmalari icin, bilhassa 8-14 yas erkekleri bu "olgunlasma" surecine hazirlamak icin isler uretme niyetindeyim. yani bulundugum konfor noktasindan "olm calisin aq , tembelsiniz ondan :))))))" kolayligina da kacabilirdim ya da asiri sekilli / yakisiklilar gibi "olm ne var yani kadina gidip konusuyorsun o cevap veriyor, bana hep oyle oldu kanka takma kafana" deme sacmaligina da girebilirdim. ama yok, rekabete geriden baslayan insanlar, erkek olsun, kadin olsun, goz ardi edilemez. dusunmek, desteklemek zorundayiz. toplumsal anlasmamiz, yerlesik hayata gectigimziden beri budur.

    intihar da buralardan ote gelen "gorunmemenin , gorunmez olmanin" getirdigi agirligi tasiyamamamin bir sonucudur. erkege tanimlanan "basari" kriterleri oyle kolay, hafif seyler degildir.

    hemen buradan "kadinlar da neler cekiyor" diyeceklere not, dedigim gibi ben erkegim, bilemem , dinlerim ve ancak saygi duyarim,

    ama bir zahmet de intihar vakalarinin %70'i erkek dendigi zaman 'erkekler gerizekali ondan :)))" "simartilip simartilip gerceklerle karsilasiyorlar" lakaytliginda davranamam.

    insanlik onuruna ters. kendi turumuze (homo sapiens) bu bakis acisi ile bakamayiz. nereden baksaniz en hafif tabiri ile terbiyesizlik bu basligin girileri.

  • bitcoin

    2017'de ne yazdi isem, halen degisen bir sey yok. toplam mal varligimin da %5'i zaten kriptoda. ama ideolojik/fikren/felsefe olarak degisen bir sey yok.
    riskli bir yatirim araci olup, dijitale donusen dunyada store of value olmaya calisiyor. volitalitesinin azalmasi lazim. yani atiyorum 50k$ bandinda (yahut 100k$ bandinda) yahut /whatever/ bandinda 2-3 sene salinirsa felfesefesi degisir ancak. neden boyle diyorum?

    a) bundan 10,000 sene once de eminim bir pazar yerinde herifin birisi sari parlak bir tas vermeyi onerip, tuccardan degerli tavuklarini almaya calisiyordu. tuccar da bilader is misin siparis misin mk ben ne yapayim senin parlak tasini, yensen yennilmez, giysen giyilmez, 3 tavugun ederi 4 kilo elmadir, hadi sktir git simdi" diye tersleyip gondermisti. fakat zamanla, bu parlak tasin isleme, tasima, degistirilememe ozelliginin oldugunu fark edip, ticari iliskiler karmasiklastikca (burasi cok onemli) yarim tavuk almak isterken 1 kiloya denk gelecek 5 + 1/5 elmanin zorlugu ortaya cikinca, takas araclari patlama yapti.

    b) bitcoini ele aldigimizda, baska bir giride de bahsetmistim, bir sorunu cozuyor. dunyadaki ticari iliskiler oldukca karmasik ve elbette tonlarca altini surekli sagdan sola gonderemiyorsunuz. bitcoin burada "anlam kazaniyor."

    c) fakat buna da antitez olarak sunu gormek lazim, cozdugunu ifade ettigi sorun, aslinda cok da buyuk bir sorun degil, ulkeler arasi carry-trade, swift gibi kagit paranin karsiligi olarak temsil edilen elektronik rakamlar bir kac kanun duzenlemesi ile bitcoin kadar hizli hale gelebilir. (ki ulkelerin dijital currency konusu da burada basliyor.)

    d) onun otesinde, bitcoinin "tamam da ben deflation ozelligine sahibim" demesi devreye giriyor, zaten cikis noktasi da 2008 krizinden sonra, "bu ulkeler kafasina gore para basiyor, atiyorum parayi sened %10 devalue ediyorlar! oyle bi para yapacagiz ki dogustan deflation ozelligi olacak! mantigi ile cikip , bakin o zamanlar store of value degil, bir takas araci olarak doguyor

    e) fakat, teknik olarak kullanimi da halihazirda kullandigimiz elektronik paralar kadar kolay olmadigindan, takas araci olarak cok limitli kaliyor. bu "store of value" muhabbeti de son 2-3 yildir dolayisi ile olusan bir sey. yani takas araci olarak kendini ispatlayamadi , simdi store of value kanalindan yukleniyor.

    f) fakat store of value konusunda da soyle bir zaafiyet tasiyor, "devlet paralarini para basarak senede %10 devalue ediyor, bizde oyle bir sey yok, limitli supply, dolayisi ile store of value" diyen bir arac, %500 falan oynuyor. o yuzden ilk konu volitalitesinin bitmesi. nerede bitecek bilinmez. o sirada da para kazanan kazanir kaybeden kaybeder. belki hic bitmez volitalitesi ve en sonunda sifira duser. ama mining cost'un 9000$ bandinda oldugu soyleniyor, eh, diyelim ki instrinct value'su bunun 9000$. dibi buradan alalim dalgalar ile 6000-12000.

    e) yani aslinda bir surecin basindayiz. fakat bu gun de bir baslikta gordum iste bir bitcoin 1 kilo altini gecti falan... bu bana bitcoinin degerini degil, altinin degerinin dusuk oldugunu anlatir. kendi adima altin ve gumuste firsatalr gorurum.

    guzel bir de soru vardi, mesela altin 10,000 yil once parlak bir tasken atiyorum 1 gramina 1 gunluk idamenizi karsilardiniz, bunu da bolme ihtiyaci oldugu icin genelde 16 gumus / 1 altin para oranlari var tarih boyunca.

    dolayisi ile tum paralar ve altin ortadan kalksa, 1 bitcoin'e ne veririm? yani konustugumuz seyin pazarda karsiligi nedir? bunun hesabi da basit

    20milyon bitcoin'e dunyada uretilen toplam urun ve hizmetlerin degerini bolerek baslayabilirsiniz....

    sonra da ya bunu bir yil degil de, tum dunyadaki mal hizmet ve degerlerin toplami kac trilyon dolar cinsinden ifade ediliyor, ona bakayim, sonra onu 20 milyona boleyim de 1 bitcoinin degerin ibulayim diyebilirsiniz.

    yorulmayin, ben yaptim:
    butun dunyada uretilmis, store edilmis toplam varlik 300 trilyon dolar oalrak hesaplaniyor.

    20 milyon bitcoin var derseniz, bir bitcoin 18milyon$ eder.

    bunun uzerinden islak ruyalar da gorebilirsiniz, yahut sorulari sormaya devam edersiniz
    a) boyle bir sey mumkun mu? tum dunyada nomine edilen tum degerlerin (afrikadaki ugembe ngembde kasabasi dahil) bu sisteme entegre olmasi mumkun mu?
    b) degil ise, % kaci diyebiliriz?

    efendim onu da soyleyelim, dolar rezerv currency olarak %40-bandinda salinmaya devam ediyorsa, ben bitcoin icin usturuplu bir tahminle, dunyadaki her ama her degerin ve transaction'un %10'unun onun uzerinden gidecegini tahmin edebilirim 10 sene icinde, bu da kendisini 1.8milyon $ bandina tasir, yani 1milyon ila 1.8 milyon$ arasi salinsin diyelim.

    bakin bu bile aslinda cok bitcoin-pozitif bir tahmin. baska dijital para felfeselerini vs. hepsini tamamen saf disi tutuyor.

    buradan haraketle de su an bitcoin yatirimcisina x15 vaaediyor yani bu gun alirsan.

    ben x15 vaadeden bir yatirima portfoyumun %5'inden fazlasini koymam.

    ote yandan da, kendime bir baska soru da soruyorum,

    10-15 sene onceki harddisklerine erisen aramizda kac kisi var? 2002'deki bilgisayarinin harddiskinin icindeki elektronik veriye (cok guzel aeo2 mapler yapardim ben fellik fellik acmaya kurtarmaya data yedeklemeye calisiyorum su an) kac kisi ulasabiiliyor.

    2007'de kullandiginiz fujitsi marka fotograf makinasinin icindeki fotolar ne oldu sahi?

    bakin cok degil, 10-15 senelik bir zaman suresi bu. elektronik eskimenin etkisinin cok goz ardi ediyoruz gibi hissediyorum anlayacaginiz. bulut teknolojisi, sifrelerimizin vs. internette olmasi yani ben telefonu/bilgsayari degistirsme bile devamlilik arzedebiliyor olmasi kullanim acisindan, bunlar son 5 senede gelisen seyler olmakla beraber, bakin yine 5 sene.

    yanisi, bu yolda yurunecek de yine bir 5 sene var en az ve 7 milyar insanin buna entegre olmasi da bunun bir "kucuk" ama "onemli" bir yan gorevi.

    pandemi bazi seyleri hizlandirdi, bazi kara delikler yaratti. bakalim sonu nereye varacak.

    dolayisi ile ben koyluluge devam, yeni oyuncaklara da %5lik yatirim yapan bir adamim, ama iki seyi karistirmamak lazim,

    a) wealth accumulation
    b) wealth preservation

    a) kismindaki wealth accumulation icin her yol mubah, kafa goz dal, yirt , parcala, bitcoin al , sat , forex bas, kaldirac yap, spekulasyon yap, spekulasyon sat. you name it kiddo.

    b) ama konu wealth preservation ise bunun benim icin cok temel bilesenleri var:

    -kultur (oku, ogren, yetenek edin, pratige dok, nebleyim dikis dikmek bile buna girer.)
    -fiziksel varliklar, toprak, altin, gumus.

    ve bu "refah korumada" en onemli hakatten toprak altin falan degil, kultur.

    insan /homo sapiens/ canlisi kultur uzerine insa olan bir canli ve bi r gun uzaylilar gelip
    "lan altin ne amk biz onu soguk fizyonla nova patlamasina benzer bicimde 1 saniyede falan yapiyor te allam $apsikler ya bu sari metale deger veriyor amk gerizekalalari" dese, "kultur " denen mevhum (uzaylilarla iletisim yonleri dusunmek) yine baki kalacak.

  • amerika'daki türkler adam olmaz

    konu lobicilik ise, ilber hocanin bu kadar az sosyoloji bilmesine ihtimal veremem. lobicilik dedigimiz mevhum, karar verici/kanun yapici mevkilere dogrudan nufuz edebilme yetisidir. bu yeti icin a)para b) oy verme selayetine sahip nufus gereklidir.
    almanyadaki turklerde ilk 30sene a)para yoktu. b)oy verme yetisine sahip olma son 20 senedir oturdu.ki akabinde bunu da kullanmaya baslayabildiler. artik almanya kararlarinda (sag/asiri sag siyaset haric) turk realitesini gozetmeden davranamaz.

    hep karsilastirilan ornekler olan ermeni/yahudi lobisi, erken donem diasporadir, ve bu adamlar zaten osmanlinin tuccar /zanaatkar/burjuva sinifini olusturan parali kimselerdi. yani 1900lerde olusan siyasi cevreyi hem finanse ettiler, hem de formatini kurdular.

    hal boyleyken, turkiye cumhuriyeti evlatlari, cumhuriyet deneyiminin basarisiriz olayazmasi deneyim ile yeni yuzlesiyor. goc edenler, mal/mulke pek de sahip olmayan beyaz yaka, bu insanlari iran’dan gidenlere benzetebiliriz. iranin 1990larin basinda abd de guclu bir siyasi lobisi olmasini beklemek ne kadar sacma ise, su an oraya gitmis turkleri de elestirmek o derece sacma.

    kisacasi ilber hocam, herkes senin kadar
    aristokrat degil, amiyane tabirle milletin gotunde ayi bagiriyor, sag kalma savasi veriyor turk ortasinifi, kusura bakma washington da gozde siyasi cemiyet toplantilarina , 10k$ takim, 10k$ saat 80k$araba 40k$ ayak basti parasi 20k$ bagis atesleyip katilamiyorlar.

    ulan sizi de bize entelektuel diye parayla mi veriyorlar diyecegim de , yaslanmis olmasina vermekten baska yapacak bir seyimiz yok. kurt kocayinca biz kopeklerin maskarasi olur ilber hocam, saygilar bizden.

  • yazarların en çok para gömdüğü zevki

    (bkz: gayrimenkul) (bkz: forex) tam bir koylu gibi arsa vs gordum mu almadan duramam. gaza gelip floridadan arsa almisligim var. tam bir yaban cakali gibi riskli yatirim araci gordum mu duramam.

    bu ikisi de benim zevkim. likiditemi dusuren bu iki zevke de nalet gessin o ayri. bunun bi tik ustu zaten tarlayi satip pavyonda yemek. oyle bi le$lik , yikiklik.

  • 30 yaş üstü abilerden genç erkeklere tavsiyeler

    4 temel tavsiye,

    1-) guc. (zihnen/bedenen)
    2-) onur/haysiyet. (temel kurallarinin sartlara gore degismemesi)
    3-) cesaret. (gucun/onurun varsa cesartin yoksa ise yaramaz.)
    4-) ustalik. en az bir alanda usta olman gerekiyor.

  • yeni mezun bilgisayar mühendisi 5500 tl almalıdır

    normalde, gelismekte olan bir ulke iseniz, yani acliktan kirilmaya mahkum edilmis, hic bir devlet gelenegi falan olmayan laos, banglades, zimbabwe tipi , modern sisteme entegre olamamis yahut yeni yeni ancak entere olan, devlet kurumlari islemeyen bir yapay "state" degilseniz, bir bilgisayar muhendisinin en az, bakin en az, 5500tl (1000$) ile ise baslamasi gerektigini gorursunuz.

    2008 senesinde turkiyede yeni mezun insaat muhendisleri 1000$ - 1200 $ civarina basliyorlardi turk lirasi kurundan 1200- 1500 lira falan ediyordu. hic unutmam, ogrenciyken yari zamanli , 3 gun calistigim muhendislik isinden ayda 600 tl aliyordum. (400$) asgari ucret 400$ civarina denk geliyordu, yani kalburustu universite mezunu "muhendisler" "mimarlar" asgari uccret x 2 yahut x 3 gibi "makul sayilabilecek bir carpanla basliyorlardi. asgari ucret neticede, tamamen vasifsiz , duz isler , sifir stres, sifir sorumluluk tipi islerin aldigi paraydi. x2 , x3 carpanlar da normal karsilaniyordu.

    yurtdisi maaslari da 2000$ 'dan basliyordu.

    2011 gibi, turkiye'ye donsem mi ya dusunurken, en buyuk muteahhitlik firmalarinin merkez ofisleri 5 sene deneyimli muhendise yaklasik 2000$ veriyordu, turk lirasi karsiligi 4000 tl iken, yurtdisi maaslari 5+ sene deneymli muhendis icin 3750$ olarak geciyordu. yine bu yillarda, hintli ve pakistanli muhendislerin sektoru domine etmeye basladigini goruyorduk, hintli muhendislerin kendi ulkelerinde 500$-600$ bandina calistigini duyuyor, dolayisi ile bu allahin colune 1500$ a falan gelerek piyasa kirmalarinin bizim icin kotu oldugundan bahsediyorduk.

    2013 senesine geldigimizde, istanbulda merkez ofisler 10 sene deneyimli muhendise yaklasik 3500$ + araba gibi yan haklar verirken, yurtdisinda bu rakam da 7000 $ olarak belirleniyordu.. yani kabaca, yurtdisinda aldigin dolar cinsinden parayi bir kenara yaz (7000) , +%10 ekle, turkiyede pazarliga olturabilececgin paray *7700 try bulmus olursun / diye mesleki kurallar turetiyorduk.

    2019 a gelmis oldugumuz bu gunlerde, merkez ofisler 10 sene+ muhendis/mimara dolar cinsinden 1500-1800$ teklif ederken, yurtdisinda da bu rakkamlar 5000$ ve asagisina cekilmis durumda.

    turkiyede yeni mezunlar ise, aciyarak baktigimiz hintli muhendisler gibi, 500$ a ise basliyorlar. yurtdisi santiyeleri icin ise hizla 1500 $ ve altina cekildigini duyuyorum, 5-10 sene once hintli muhendislerin "allah'in colune cikmak icin" kabul ettikleri rakamlar.....

    bir ulke 10 senede nasil fakirlesir, izlemis oldunuz.

    bu ulkde olan biten, planli sekilde, modern, dunyaya entegre kesimin asgari ucretli yiginlara yaklasstirilmasidir. iki sinifli toplum yaratilmasidir, "pleb" ler, koleler ve "sermayedarlar"

    kalpak show kasan, cin siker rusya siker oooo hocammmm perincekciler de gotune kina yaksin, cin / rusya'da olan da tam bu zaten.

    oligarsi

  • konya'da açılan piknik bahçesi

    romantik girmek isteyen "nerede o osmanlinin cinarlari" diyor,
    comar diye hakaret etmek isteyen "yav oyle piknk mi olur, nehir olacak, dere olacak bunlar piknikten de anlamiyor"
    "insanoglu robot mu oldu yav hehehe" diyenler mi dersin

    a) dunya nufusu 7 milyar be aga. koca dunyayi metrobus yaptik. nufus 7 milyar olurken sikinti yok, "ulan bu kadar nufusu ne yapacagiz, nasil egleyecegiz" diye dusunup cozum uretince auuvvv. saniyor ki bir kendisi cok farkli inci tanesi. senin "rafine zevklerinden", ictigin kahveden, dinledigin muzikten, yasadigin hayattan, baktigin bilgisayar ekranindan, asiri skimsonk beyaz yakali isinden, ogrenci isen universitende bolumunde okuyan, bak avrupali degil, 500 milyon hintli/cinli/paki gosteririm sana. geliyor bu adamlar. robotlasmak kacinilmaz.

    b) osmanli'nin cinari. bir agac kac senede buyuyor? bundan 20 sene sonra bu agaclar buyudugunde artik instagramda paylasirsiniz ya da o gunun populer "guzeli tuketip, aforizma kasip koseye atma" araci neyse orada iste. "ne guzel dusunmusler 20 sene once simdi nerede o ince ruh :((((((((( " yazip kacarsiniz. iyiye, guzele dair tek bir uzun vadeli planiniz olmasin sizin.

    c) insanlarin arzulari, istekleri basit. adamin evi konyanin dar sokaklarinda, dandik muteahhitin urettigi dandik malzemeli dandik sivali dandik boyali dandik kapili, dandik pvc dogramali, dandik laminant kaplamali, dandik mobilyali bir ev. adamin tek derdi "duz ayak" yerde cocuguna her dakika bakmadan cocugu kossun oynasin, "acik havada" yemek yesin, gunes gorsun gokyuzu gosun, mangal getirdi goturdu ile ugrasmasin, varsa aracini da kolaylikla park etsin. coluga cocuga da guzel etkidir bunlar ha, cocuklar aile ile yapilan anilari unutmaz. ne olsun amk adam haftada tek gununde de evine tikilip stres mi yuklensin? sonra toplumda neden siddet var. 7 milyar insan dedik, kisi basina dusen nehir belki 0.0000000000000001 ama beyazdeler nehri olmayan yerde piknik olmaz fetvasi yapistirip geciyor

    durduk yere daha fazla konya ovup bir anda badem biyigim belirsin istemiyorum ama oldukca guzel dusunulmus projedir.

    yakinda hobi bahceleri de artacak. ilk yapana yine sik sok yapacaksaniz ama ilk yapan mali goturecek her zamanki gibi.

    eksisozluk cok zevkli lan. yigmislar buraya 18-22 yasindaki ogluslari, tek bildikleri yarak kurek konusmak.

  • 30+ yaşında olup kendini hala genç gören erkek

    agalar biz cok kolay trolleniyoruz bu konuda, burada da arkadasalr oltaya gelmis.

    erkegin kabul edemedigi en temel seylerden birisi bu. gerci kadin da oyle.
    bu vesile ile, abu dhabi'deyim, plajda yoga yapiyorum. yasim 27 o zamanlar, (edit/ekleme, hikayenin en onemli kismi: etrafta genc/guzel kadinlar var, erkegin temel motivasyonu) dedenin biri geldi. dedi ben seninle kapisirim. dedim ha dede? adamin yasi 80 falan. bilek guresi icin elimi tuttu. ben dedi, kayakciydim dedi, 20 sene dedi, alp daglarinda kaydim dedi, seni cebimden cikaririm dedi.

    dede hava 35 derece, neyin pesindesin, kalpten gidip basima mi kalacaksin falan demeye kalmadi, bildigin rekabet ediyor adam benimle, hing ming diye bilegimi sikiyor falan. yoga haraketleri yarisiyor. bacagi burusmaktan murdum erigi olmus, biyolojik kutle acisindan geri donusume gecmis adam, kendini esnetiyor, gel diyor bunu denizde yapalim dizlere kadar su olsun asil dengeyi o zaman orada gorursun falan.

    var boyle bir sey biz erkeklerde. mutlaka meydan okuyabilir oldugumuzu surekli hissetmek istiyoruz. genc erkekler bize yaslanmissin derse direk icleniyoruz, cocuk gibi bir anda sinirleniyoruz falan "seni cebinden cikaririm aslanimlar" odur budur. bu da bizim bug'imiz sanirim. su an boyle isek andropozu dusunmek bile istemiyorum.

    ha bakmayin entel entel konusuyoruz, is ciddiye binerse yeriz sizi 1995+ dogumlular, adam olun.

  • abdullah gül çatı aday olursa sandığa gitmem

    chp secmeni halktan uzak, abdullah gul'un aday olmasi iyidir, en azindan sagdan bir adam ... diyenler asil halktan bi zerre anlamayanlar :)

    bakiniz taaa ne zaman yazmisiz, ha gittik pasa pasa ekmek abiye oy verdik mecburen, o zamanlar kilicdaroglunun piyon oldugunu tahmin etmekle beraber, cok dillendirmiyorduk, ama halkin ekmege teveccuh gostermeyecegini yani kaybedecegimiz bir savasta oldugumuzu anlatmistik, bak o girideki seneye iyi bak.

    (bkz: #44101701)

    sene 2014...

    bu halk, kimlik siyaseti yapiyor bilader.

    bu gun gokten hz. muhammed inse, melekler saf-u saf, bulutlardan zuhur etse, 999 selat-u tefrice ile yaaaaaaa hakkk, allahu ekber ve lillahil hamd! diyerek karadan ve denizden, ve metrobusle ve vapurla, ve gozlere nur ile, ve vecd ile, ve secde ile yuruyup, chp rozeti takip secime girseler,

    lucifer akp'den aday olur %60 ile baskanligi cakar gecer.

    daha ne anlatalim amk?

    asil siz halki tnaimiyorsunuz, saniyorsunuz ki, halk boyle saf, elinde oyu, "ah keske beni tayyipin elinden kurtaran bir chpli ama sag adam olsa da oyumu versem :(((((((((((((((" diye bekleyen gariban koylu.

    ne alakasi var lan,

    cildirt bizi baskanim, delirt bizi baskanim laikligi baslarina yikalim diye kuduran arsiz bir halk bu, boyle derken kendimizi de bundan istisna sayarsak elimiz kurusun. cinsel acligin afrikasinda, bastirilmis duygularin, elalem ne derlerin arasinda buyumus bir halkiz biz, cildirdigimiz, delirdigimiz, ancak gucu eline almsi adamlarin personasinda yasaniyor, koca ulke olarak klinikligiz aslinda, sirf akp secmenini de seytanlastirmanin anlami yok, ayni bokun laciverdiyiz hepimiz. birilerimiz white knight beyaz sovalye birilerimiz kotu adam degil yani. sadece atiyorum siz bakirkoyde dogmsusunuzdur chp ye oy veriyorsunuzdur, oburusu kagithanede dogmustur akp ye oy veriyordur, ama kimlikleriniz sabit ve degismiyor.

    hah dolayisi ile, bu halkin kimligi de tayyip erdogan'in kimligi. erdoganin personasi

    bunu yenmenin tek yolu yeni, bilinmeyen bir kimlik ortaya koymaktir.

    abdullah gul biliniyor zaten, hele chp kimligi ile? hele cati aday kimligi iel? darmaduman olur.

    iyi parti zaten bu yuzden bir umut su an. yeni bir kimlik, ne oldugu belli degil ve akp henuz kimlik yapisitramadi, dengesi de bu yuzden bozuluyor.

    ver meral basgana gec. teori kasmayacak kadar az zaman var.

  • evde vücut geliştirmek

    cok ilginc giriler var. insanlarin heveslerini kirmayin la. evde agirlikla / bilincsiz spor yapiyorsaniz boyun fitigi/bel fitigi hepsi olur.

    ama vucut agirligi denen bir sey var...

    freeletics denen bir sey var
    p90x ha keza ... vucut gelistirme dedigimiz zaman herkes swole / bulk vucut gelistirme kovalamiyor.

    yapmak istediginiz altin oran ise, bunu evde yapabilirsiniz. hic spor bilginiz yoksa, elbette 6 ay bir sporsalonunda haraketlerin temelini ve mantigini ogrenmek sizi baya one getirir, bocalamadan yolunuza devam edersiniz cunku kaslari gelistirmenin (gelistirmekten kasit /futursuzca buyumek degil, yeteneklerini arttirmak) birincil kurali, dogru miktarda stresi dogru surelerce ve dogru acilarla uygulamak.

    bacak demisler, kismen katiliyorum, 200 kg squat, 150kg deadlift evde yapamazsiniz. fakat pistol squat var, hand stand push up var , yani adam olana cok fazla sey var. yeteri kadar var. belki %8 vucut yagli /fitness model/ olamazsiniz fakat giydiginiz size yakisir, kondisyonunuz cok guzel bir hale gelir, sikilasirsiniz.

    olmazsa olmazi bu arada guzel / kapiya asilanlar ilk bas amator gunler icin iyidir/ bir barfiks cubugu (tavana asilan) elzemdir. yani bu isin kirmizi cizgisi barfikste baslar, barfikste biter, bacak icin de arkadaslar demis zaten makbulu elbette vucut agirligi x 2 gibi yuklerle girmek, fakat bu "evde olmaz abi" dedirtecek kadar eksik degil, soyle dusunun, vucut gelistirme disiplini, jimnastik antik yunan'dan beri var. bu adamlarin squat yaptiklari tastan agirliklar vardi fakat unversal marka, 200kg demir dokme barlari yoktu... bu yaklasim ile, onemli olan belirli stresi belirli sure belirli tekrarda va acida kaslara yuklemek ise, siz de bacaklara takilan agirliklarla, weight vest giyerek, 20 tekrar jump squat yahut +20kg agirlik yelegi ile pistol squat yapin bakalim ne oluyor.

    demem o ki, spor salonunun faydasi yadsinamaz. fakat burada bir cok insan, "spor yapsam mi" diye dusunurken, "yok ya cok zormus simdi kim ugrasacak" diyerek birakir sunlari okusa.... yapmayin, insanlari ne olurs olsun harakete tesvik etmek lazim. zorlastirmayiniz, kolaylastiriniz efendiler.

    bakiniz mesela bu abimiz, eugene sandow

    http://images.mentalfloss.com/…ellcome_l0035269.jpg

    1800 lerden firlamis bir abi, sizin sahip oldugunuz hic bir alete sahip degildi. barbell gibi agirliklar elbette vardi ama gunumuz ergonomisinden ve konforundan uzak. adamin vucudu ortada. genetigin elbette etkisi vardir fakat %20 diyelim.

    http://mentalfloss.com/…sandow-are-still-good-today

    adam diyor ki, oturdugun yerde dahi kaslarini sik. ger, bosalt. bunun dumbell gibi etki yaptigini goreeceksin.

    israrla da disarida spor yapilmasi gerektigini savunur bu abimiz... ornek olarak bu gun yapacagim antremani yazayim:

    freeletics antremanindan:

    isinma / skipping jumps /
    jumping jacks
    free squat
    hip raise
    shoulder bridge
    floor sweep

    antreman 1 -
    toes to bar x 6 (bara tutunup ayaklari ellere getirmek) / baslangic icin yarisini da yapabilirsiniz.
    antreman 2 -
    pikes x 6 (yarim handstand push up, henuz amuda kalkip duvara yaslanarak push up yapamiyorum.)

    ana antreman : (liste x 4 olmak uzere)
    toes to bar x 5
    side lunges x 10
    side plank - twist x 16
    jump squat x 10

    soguma. /hafif yoga haraketleri

    bu antreman yaklasik yarim saat suruyor. ter attiriyor.

    bu antremanla 42cm biceps zor. ama sizi altin orana yaklastirir, (bel / omuz oranlarinizi duzeltir.)

    demem o ki, bir sekilde baslayin. ertelemeyin. sonra dersinzi ki, evde yaptim, basladim, hosuma gitti artik spor salonuna geceyim.

    bir cok insan, kurallarin agirligi altinda ezildigi icin birakiyor.

  • dinler sümer geleneğinden çıkmıştır

    sozlugun yas ortalamasi 18-22 arasi.

    dolayisi ile bu konular her zaman dikkat cekiyor. hele ki akp doneminde lise/ortaogretimde nasil bir egitim var bilmiyoruz ama bu genclerin hepsi bu donemden cikma.

    gelin yine eski musluman, cuma hutbesi verecek seviyedeki adamdan gelsin,

    degil bir yaraticinin olmadigi, dinin/islamin dahi yanlis olabilecegi ile yuzlesmek cok zordur. bakin, sonuca varmak demiyorum. yuzlesmek diyorum. rasyonel beynin, din ve islami nasil savunabildigine sasarsiniz. anadan babadan atesit/deist bir ortamda buyumus genclerin bu sebeple saskinliklari ve hatta dine inanan, o ortamda buyumus cocuklari asagilamasi uzucudur.

    dinin o kadar cok referansi ve "exit hole" denen cikis kapisi vrdir ki, sasarsiniz. hic bir sey bulamazsak, beynimiz aliya izzet begovic'ten sufle calardi, "iyi diyorsun da, bilge kral ne demis, "benim icin iyi ve guzel olan ne varsa hepsinin diger adi islamdir"

    simdi buradaki gencler hazir degilse, onlari yuzlestirmemek lazim.

    etrafimdaki deist/atesit insanlara tavsiyem de odur, bu insanlari zorlamamak lazim. eger yeteri kadar meraklilarsa zaten neyin ne oldugunu anlayacaklardir zamanla. kimileri 10 yil kaybeder, kimileri 5 yil, kimileri 50 yil. kimileri de, huzurla gozlerini kapar "iyi bir musluman oldum" diyerek.

    bunun kimseye de zarari yoktur. kisinin huzurla olmesinden daha guzel ne olabilir? bunu ne sagliyorsa izin vermek lazim.

    fakat bizlerin savasi elbette, islam'in ana metninin icinde barindirdigi tehlikeleri icselesstirmis insanlarla acimadan savasmak. kendi halinde, 18-22 yasinda, aileden gordugu "din" olgusu ile savasmaya hazir olmayan bireyleri yormak degil.

    esasen islam konusu basit,
    evrensel oldugunu iddia eden bir din var, cografya bilginiz yerindeyse ve islam'in yasandigi/kabul edildigi cografyayi sadece iklimsel olarak incelerseniz, sonuca varirsiniz. islam evrensel falan degildir, arap birligini saglama isine yaramis, disiplinli bir ogretidir. kendi icinde guzel soylevleri de vardir, reform gecirmedigi icin cok tehlikeli soylevleri de.

    balkanlardan kuzeye cikamamasinin, iklim bariyerine bu kadar takilmasinin izahati yoktur. butun evrenselik iddiasini yikar atar.

    ilk iddiasi, elif, lam, mim, olan kitabin "abi sabah 5 te kalk, ayagini yika diyorsun , burasi viyana, burada 7 ay soguk got kesiyor, sene 1400, kafan mi guzel? sarap icme diyosrun, ne ile isinacagiz lan kisin donuyoruz? konyak da mi icmeyek? domuz yok diyorsun, bu balcik ovada inekler hastalanip oluyor, baska ne yiyecegiz? kurtlanma mi? yav -20 derece diyorum eti kestigimiz gibi donuyor et. " sorularina cevap verememesi bir cok seyi hirpalar.

    orucun ise indigi cografya itibari ile 12 saat ortalama fikslenmis olmasi ve iklimin sabit olmasi, yine bir cok iddiasini hirpalar.

    geri kalan "esneyen kurallar" islamda pre-reform haraketleridir ama asla da tam manasi ile basariya ulasamamistir.

  • erdoğan'ın korumalarına saldırı emri verdiği an

    on not: yine de yazmak istedim,
    yapilan, "bir ulkenin" cumhurbaskanina, bu cumhurbaskani adini bilmedigimiz bir krem karamel ulkesinin c.baskani bile olsa, yanlistir. ve amerikali polislerin orada oyunun parcasi oldugunu goruyorum. belli ki bu goruntulerin cikmasi istenmis.

    fakat ben biraz acimasizim. malum uzerimize yagan hayat sartlari. yani, bu suna benziyor, maca cikiyorsun, hem de deplasman. rakip takim planli, tak tak tak tak 5-0 i dayiyor. hic calismamissin rakip takim sana ne yapabilir, kac gole ihtiyaci var ki bir ust tura ciksin, baska takimlarin (irak, libya, misir) basina gelen ne, hangi taktikle golleri dayamislar, sonra bana gelip "rakip takimin planlarina yenildik :((((( ama cok saygisizca, ofsayttan atilan goller de var :(((((((( " diye aglayan adama "ya bi s.ktir git calissaydin o zaman lan tirrek, yilda 2m $ almayi biliyorsun" der gecerim.

    ama turkiye'de tabii, gordugunuz uzere, takim tutar gibi siyaset degerlendirdigimizden, yorumlari baslik boyunca goruyorsunuz zaten, "seversiniz sevmezsiniz ama bir turk takimi avrupa'da bizi temsil ediyor, surekli 8-0 yenilecek malliktaysa bile destekleyecek, biletlerini alacak (vergi verecek) formalarini alacak (daha cok vergi verecek) ve tapacaksiniz" cumlesinden hic bir farki yok, ustune ustluk, bu "takim" kanun koyma yetkisine de sahip, yani atiyorum fenerbahce diyor ki, "bundan sonra senin kullandigin benzine %10 zam! ha bi de haftaya real madridle macim var, 10-0 yenilip gelecegim, en ufak bir elestiri istemiyorum cunku ben seni temsil ediyorum, istifa falan de etmeyecegim, yeni hoca istemeye de hakkin yok!!!!! kim gelsin abi, kilicdaroglu mu gelsin?"

    simdi bu pencereden bir daha dusunun.

    yazinin asli:

    hala olmemisler lan tek adam seviciler. "seversin sevmezsin ama" parantezine alirsak denklem su baslikta /seversin sevmezsin ama(tek adam yonetimin seveceksiniz orospu cocuklari cunku ben seviyorum ve arzuluyorum o zaman baska bir sey demeye hakkiniz yok onunuze koyulan bir dusman uzerinden butun degerlerinizi al asagi ederek dunyanin en kotu yonetimi bile olsa neden nefret ettiginizi bilmediginiz seyler icin o en kotu yonetimi seveceksiniz ulan!!!!11)

    simdi ne oldu bir toparlayalim, washington post'ta bu feto$'un yazisi cikti (oh be artik doyasiya feto$ diyebiliyoruz buna da sukur, eskiden olsa su yukaridaki paragrafi soyleyenler yine "seversin sevmezsin ama" parantezinde "turkiyeyi dunyada temsil eden adama saygi duyacaksin it oglu it" diye dayatirlardi, good old days : ) old dedigim de 3 sene ha. ortadogu'da siyasi konjukturun degismesi ne kadar kolay varin siz anlayin.

    heh konuya geri donelim, ne oldu, bu feto$'un yazisi adeta "turkiyeye demoggrasii getirin" fikriyatinn alt yapisini olusturmaya baslayan bir yazi olarak not dusuldu .

    simdi bu konustuklarimizin uzerine erdogan'in korumlarinin "washington" felaketini ekle kardesim....

    "aha buyrun bir kac seneye demokrasi getirecegimzi ulkenin diktatoru bu, kips kips ;) ;) ;))))))))))))))" / ki burada dusunenler icin buyuk ibretler vardir, 15 temmuz 2016'dan beri, darbenin ilk gecesinden beri bunu yaziyoruz.

    bi de ustune ustluk "okumus cocuklar" olarak tellakki edilen eksisozlukte bile, hitler'e destekvari bicimde, "ama devlethhmmmm" sevmiyor olabilirsin ama benim orada cumhurbaskanimahhhhh (ama akpli degilim) - tek adamhhhhhhh orgazmik cumlelerini gormekten g ozlerimiz yaniyor. sirf bu sebeple turkiye'de baya aslinda gizli escinsel oldugunu dusunuyorum, escinsel olmak mesele degil de, bu sekilde siyasi /oy/ tek adama tapma/ erk icin varini yogunu satma/ seklinde tezahur edip keske bizim hayatimizi darmaduman etmeselerdi, git kardesim cinsel olarak ne yasamak istiyorsan yasa, rahatla, bu sekilde bastirip., "tek adamhhhhhhhhhhhhhhhhh gucluhhh uzunhh adammhh mmmmiihahhh orama da uzun adammm burama da devlet gucuuhhhh" seklinde patlamasaydi uzerimize.

    neyse, velhasil, "demokrasi getirilecek" ulke olmak icin hala konum olarak fazla kritigiz, too big to fail kategorisinde, ama yine de "size demokrasi getiririz, bakiniz, piyasa musait, cikip getirsek kimse de demez ki niye getirdiniz, dolayisi ile taviz istiyoruz, mesela kurdistan... meselaaaaammm kibris, ve oradaki dogalgaz yataklari, hahah ne dersin edward istanbulu da hafiften ozerklestirelim mi? hahah yok yok bak utandi kiyamam" cumlesi kuruluyordur su an zaten , tayyip'in onune de dayiyorlardir.

    cok guzel bir laf gordum basligin birinde, "dargin muhalif ve akplinin arasina kurt atmak" diye : ) tayyip'in son 3 senedir yaptigi yegane sey. biz de ne tirrek bir halkiz ki, haaktten dargin muhalif ve akplinin arsina kurt atildi mi kendimizden gecip "vurun ha vurun kurt'e tek adamhhhhhhhhh" diye en buyuk coskuyu yasiyoruz.

    sanirim bu topraklara mustehak bu yasananlar.

    herkes layik oldugu bicimde yonetilir cumlesi basit ama halen gecerliligini koruyor, o yuzden bu vakayi "devletlum" penceresinde degerlendiren sozde muhalif, sozcu'ye yapilana da uzulmeyeceksin, yarin demoggraassii gelince de uzulmeyeceksin, istanbul ozerklesirse de uzulmeyeceksin, kibris giderse de uzulmeyeceksin, anlastik mi ?

  • 16 nisan 2017 referandum sonuçları

    guzel bir motivasyon cumlesi vardir, sporla ilgilenenler icin. "i found iron to be my greatest friend, it never lies to me, never runs. friends may come and go, but 200 pounds is always 200 pounds."

    diyerek biter, mealen der ki, "...butun bu surecler icinde, demirin en iyi arkadas oldugunun farkina vardim.asla yalan soylemez, asla terk etmez.. arkadaslar, gelir ve gider, ama 200 kilo her zaman 200 kilodur..."

    bunun bir versyonu, benim icin rakamlardir. tartismalarin odak noktasi degisir, konudan sapar, yanlis yonlere girer... ama rakamlar, her zaman rakamlardir, asla terketmezler, asla yalan soylemezler.

    sanilanin aksine, ulkeden umidimi kesmis, hic bir sey olmayacgini dusunen bir birey olarak ve bu dogrultuda kararlar almaya calisan biri olarak, dun, bir umit gordum. herkesin aksine, beni ulkeye bagladi. tam tersi.

    uc buyuk sehirden cikan hayir, butun oranlar arasinda, en onemlisi.

    tarih, tek adam rejimi gormustur, mumkundur. tarih, secimlerde hile gormustur, mumkundur. tarih, histeri krizi geciren bir toplumun, cok dramatik sekilde bir yenilgi ile tarih sahnesinden elenmesini gormustur.
    ama tarih, hic bir zaman, uretenin, sermaye gucu yaratanin aksi yonunde akmamistir.

    iste bu imkansizdir. bu gune kadar olan secimlerden farkli olarak, ilk defa, 3 buyuk sehir tam bir konsesus ile, hayir dedi.
    asagidaki fotografa iyi bakin, bu sabah wikipedia'dan faydalanarak olusturdum. sehirlerin gdp ye olan rakamsal katkilari, gdp icindeki paylari ve evet/hayir demeleri.

    http://hizliresim.com/brwwbd

    sonuc, gdp nin %66.2 sini olusturan sehirler, hayir diyor. %33.8 u evet diyor.

    bu durum daha onceki secimlerde gorulmedi. manisa, adana, ankara, mersin, antalya, hepsi konsensus olarak hayir demis durumda.

    "evet sonucunu" istemeyen biri olarak, bu benim icin cok onemli. ama, goruyorum ki, evet sonucunu istemeyen diger insanlar, buna odaklanmiyor. yine sacma sapan konularla enerjimizi kaybedecek gibiyiz.

    refahin %66 sini elinde tutan, (dikkat ettiniz mi, nitelikli cogunluktur.) sehirler hayir diyorken, bu ulkeye evet gomlegi giydiremezsiniz. tutmaz. /kimse kusura bakmasin/ ile giriyorum, hayatin icinde olmayan, kuresel ekonomiden etkilenmeyen, ihracat yapmamis, uluslararasi pazara cikmamis, yozgat'in gimildak koyundeki adam, bir takim hezeyanlar ve "alim degilim ama arifim" goygoyu ile evet'i verdi ve sayica %1 fazlaydi diye, 3 buyuk sehrin, refahin %66'ini ureten sehirlerin buna icten ice boyun egmesini bekleyemezsiniz, beklememelisiniz, anlatmalisiniz. daha once bunu diyemiyorduk cunku boyle bir konsensus gorulmemisti.

    erdogan da bunun farkinda oldugu icin, dunku uzuntusunu anlayabilirsiniz.

    alabilecegi en kotu sonucu aldi. hayir ciksa, daha sansli olarak kendisini dusunebilirdi.
    neden derseniz, daha 2019'a cok var, (belki arada asilmasi gereken dev bir ekonomik kriz) ve evet gomlegi yirtilmak uzere. 44 beden bir adama, 38 beden gomlek giydirildi dun aksam itibari ile, dugmelerin 2019'a kadar iliklenmesine calisilacak, bu adma zayiflatilmaya, ufaltilmaya calisilacak ki o dugmeler iliklensin. ama bunun ne kadar zor oldugunun farkinda, adami oldurmeden 6 beden kucultmek? cok zor....

    dolayisi ile, kendi yarattigi bir canavar yetki, kendisini avlayacak gibi duruyor. simdi bakacak, bunu nasil lehine cevirebilir, 2019'a kadar nasil bu adami ufaltabilir, o gomlegi nasil, adami bogup oldurmeden, ilikleyebilir...

    iste, bizlerin, artik sacma sapan konular yerine, yapmasi gereken cok basit,

    2019'a kadar, butun toplumu kucaklayacak (ekmeleddin gibi bir facia degil) , enerjik, diri, genc, gozlerinden hirs, arzu, istek fiskiran, yerinde duramayan, sokagin diline hakim bir adami desteklemek, bu adami bulmak, cikartmak, yureklendirmek, cesaretlendirmek. ulke icin sans buyuk.

    2019 yetkileri ile is basina gececek bu kisi, o yetkilerle, 15 yillik geri gidilmisligi 3 senede restore eder, arkasindan da parlementoya yetkilerini verir.

    hep derlerdi ya, "tehlikenin farkinda misiniz?" diye, bu sefer, bu cumle, erdogan'in kafasinda donuyor,
    ve ben soruyorum, "tasarlanmis bu surecin getirecegi sanslarin farkinda misiniz?"

    su ana kadar bunu goremiyorum, goremedim. ulkenin bu halde olmasinin sebebi, su ana kadar bizdik, artik biz olmayalim. bir sefer olsun sacma konularla, "usulen yanlistir, odur budur ama tayyip cok kotu :(((((( " vakit kaybetmeden, 2019 icin hazirlanmaya baslamamiz lazim.

    cunku salt cogunluk, aslinda hayir diyor.

    yapilacaklar basit,

    kilicdaroglu istifa
    bahceli istifa

    bu kitleyi hakedecek, genc, diri, gozlerinden hirs, arzu, tutku akan bir lider,
    2019 baskanlik
    ardindan 3 sene restorasyon,
    ardindan yeniden parlemento.

    bunu istemek zorundayiz.
    bunu,basimizdaki bu kohne kadrolarla yapamayiz.
    asil simdi, bence, ayaga kalkma vakti. cunku arkamizda aslinda %66 var.

    ekleme, bu da 15 temmuzdan beri yazdiklarimin ozeti olsun:

    ..... artik bariz belli olan plan su
    15 temmuz olur, (kim yaptirir, bati medeniyeti.) tayyip buradan aldigi gucle tek adam olma referandumunu getirir. (kim destek olur evet cikmasi icin? bati medeniyeti... ki oldu gorduk bu da dogru cikti, ab 'nin, rubin'in akp karsitliklarinin evet oyu konsolide etmeye kullanilmasi... ) tek adam referandumunda, buyuk sehirler hayir der. (kim kazancli cikar?)

    cunku, turkiye'nin 15 senedir yasadigi geri gidisi restore edip yaklasan olasi 3. dunya savasinda bu topraklarin bati muttefiki bir uc karakol vazifesi gormesi lazim.

    2018'de dev bir ekonomik kriz cikar.

    %51 ile evet aldigi icin "hayir cikti boyle oldu" diyemeyen bir tayyip erdogan, agir yara alir.

    2019 senesinde, dunyaya entegre modern bir aday baskanligi alir, bu adamlarin getirdigi yetkilerle, bu adamlari siler gecer,
    3 sene restorasyon, ardindan parlementonun yetkilerinin yeniden tesis eidlmesi
    iste butun bu surecin bir isaret fisegi de
    kilicdaroglunun istifa edip artik yeni bir iderin hazirlanma sureci olacak.
    bu olursa, yazdigim senaryo isliyor demektir.

    bize dusen, oyle veya boyle, 2019'da baskanligi almaktir. bunun icin de, kilicdaroglunun istifasini istemektir.

  • emlak balonu

    bak ta gecen sene yazmisiz:

    (bkz: #53843448)

    balon sonuyor, hava kaciriyor, bodof diye patlamayacak demisiz. ona gore de pozisyonlarimizi alip kriz doneminde %15 kar yazmisiz. (ve evet, dunya 2013 4. ceyrekten beri korkunc bir resesyonun icindde)

    yani, "olgular" bu gun dillendirildi diye, gerceklige kavusmalari bu gun olmadi, 1 senedir gercek iste orada duruyor. haberi gazetelerden aliyorsaniz, (aka: duydun mu hanim %20 dusmus fiyatlar) en hafif tabirle, biraz gec aliyorsunuzdur haberi.... birazdan size gercek rakamlar da verecegim, once ama yanlis bir dusunce sistemini yikalim, genclere tavsiyem, birazdan carpikligini aktaracagim dusunce sistemi ile dusunmeyin, hep kaybedersiniz.

    bu, sudur: " bak iste 2010 da dolar x liraydi simdi evin z turk lirasi dolara oranlarsan kazancin yok" bu cok sacma bir dusunce cunku sunlari atliyor,

    a) gelecegi bilemezsiniz, zaten bir arkadas yukarida anlatmis

    b) ancak eger erzurumdan mali davari satip %7 sini ankara'da pavyonda yiyip, geri kalan %93'una "ha bu bu bu bu" diye secerek ev alan bir dayi iseniz, evi full`nakit para` ile alirsiniz. hepiniz okumus cocuklarsiniz yapmayin boyle syeler. aslinda o erzurumlu dayi da oyle yapmiyor, o hepinizden akilli da, hadi karikaturuze edip dikkat cekmek icin yaziyorum. cebinizde diyelim 300k $ nakit para var. bu nakit para ile gidip "cash" ev alirsaniz adama gulerler. ne yaparsiniz?
    -80k $ nakit basar, %25-30 pesinatini oder,gerisini 5-7 sene arasi dusuk faizden kredilendirir, faiz maliyetini 300k $ nin 100k $ ini likit yatirimlarda tutarak kompanse eder, (en ktu %2.5 ten faize koyar dolar cinsinden) - geri kalan 120k $ ile de toprak / altin yaparsiniz. sepet yaparsiniz yani. o yuzden butun bu yaaaa o zamanlar paranla dolar alsaydin soyleydi boyleydi sacmaliktir. arkadas demis zatne, soyle olsaydi boyle olsaydi diye yatirim yapilmaz. yatirim, sepet yaparak yapilir. sepetteki her enstrumanin kotu ve iyi senaryolara gore getiri goturusu yazilir. sepetin kumulunde de, yatirimin para birimine gore, o para biriminin senelik faizinden yahut tahvilden %5 fazla beklkenti getiri hesabi yapilir.

    (boyle bir beklentimiz olsa, bu yatirim fikrimize guvenmesek zaten tahvil+faiz yapariz) ev de, nispeten guclu bir kaldiractir, cunku sizi, a) kira maliyetinden kurtarir, b) bir yerde gdp'/capitanin nin artacagina (asagida detayi mevcut) dair ongorunuz varsa, oradan da kaymak yedirir. (ornek, su siralar sirbistan) - likide gecilmesi zor bir kaldiractir yalnizca. yani likit ihtiiyaclariniz icin cebinizde para olabildigi surece, cebinizdeki nakit paranin %30 'unu ev kaldiracina baglamak cok akilsizca degil, hatta, cogu zaman, dahicedir. 2013-2016 (ki 2018 e kadar surecek tahminim) resesyonunda dahi %15 kar yazabiliyorsunuz bu yontemle, hem de dolar karsisinda.

    c) simdi gelelim reel rakamlara. bunu faydaniza olsun diye yaziyorum, yoksa hakatten, eksideki bu ergen artisi pek umrumda degil, (kime elimi atsam 19 yasinda cikiyor) belki uc - bes gence bir faydamiz dokunuz, bizim gectigimiz duse - kalka yollardan gecmezler.
    iki rakam, akliniza kaziyin ev yatirimi icin,

    a) kira carpani 200
    b) milli gelir * 10

    ev fiyatini bu ikisi size soyler, altini ciziyorum, avaraj olarak. gelin orneklendirelim.

    - turkiye'nin gdp/capita si (kisi basina dusen gayri safi milli hasila / ismin ciddiyetine gel amk soyleyince direk kafan kellesiyor, kemik gozluklu ekonomiste donusuyorsun) , hespalar bu sene oynandi ama, gecen sene 9000 $ duzeyinde, zannediyorum ki, bu sene de, 8000 $ duzeyinde reel olarak seyretmekte.

    carpalim 10 ile. ( ne kadar basit) = 10 * 8000 = 80,000 $ .

    bu rakam, turkiye denen, kisi basina dusen milli geliri 8000 $ olan ulkede, 100m2 , altini ciziyourm, avaraj bir, altini ciziyorum, dairenin (residence, bahceli ev degil) fiyatidir. (hadi caps lock yok da su altini cizme tusunu koysak a)

    bu rakam, ne kadar guzeldir ki, asagi yukari tum dunyada gecerlidir. ornek olarka, toronto'da bir emlak yatirimi mevzum oldu, fiyatlar incelerken, bu gun toronto merkez periferi etrafinda uzaklitka metro hatti olan yerde "avaraj" (15 yasinda vs) 100 m2 konutu, yaklasik 520k cad a alirsiniz. bakalim, kanada'nin milli geliri nedir? ta-da! 50,000 usd (cad/usd paritesi, cad'in aleyhine oldugundan, aslinda kanada'da su an gelir carpani / ev fiyati 8-9 sene, yani hala karli bir yatirim, toronto merkez harici. orada da bubble basladi)

    neyse donelim turkiye tezlerimize. gehen gehen gehen diye bay cingilbort olmaya gerek yok.

    simdi turkiye'de, orta duzey bir beyaz yaka, istanbul sartlarinda, kac lira mayi$ alir? diyelim ki, 4000-5000 lira. (reportlari masasina isteyen ve onlari check edecek berk beyden bahsediyoruz)

    simdi bu adamin yillik geliri, yanisi, 60k try dir, yanisi, bu gunku dolar kurundan, 17k $ - (berk bey bu arada seni agir opuyorlar haberin olsun, agir fakirlestin biraz kendine gel)
    yanin berk beyin oturacagi, 2+1, avaraj bir dairenin fiyaini haydi he p beraber tekrar edelim,

    170bin $ = 590bin lira!

    bunun uzerinde hersey, berk bey icin , berk bey gercekliginde, bir balondur.

    berk, bu arada "beyaz yakanin avaraji" yani ulkenin avaraji degil. nedir beyaz yakanin avaraji? iste bakirkoyde oturur (bunlar 20 sene once, sitede oturup basketbol oynayan kivircik sacli genc irisi ergendi, biz, hepimiz) , atasehirde oturur, efendime soyliyim, kadikoyde oturur... bu rakam, o semtlerin avarajidir.

    peki nedir turkiye'nin avaraji? basit efendim basit, yine hep bir agizdan tekrar edelim, 80,000 $ = 280,000 = 100m2 avaraj ev, yani benim polisim, benim memurum, benim ogretmenim, benim ortadiregim, benim ustabasim, benim 15 sene calisan mavi yakalimin almasi gereken, ve 100 m2 avaraaj evin olmasi gereken fiyat budur.

    bu arada, avaraj 590 demissin de ben 800 bine ev buldum, 400 bine ev buldum dye gelmeyin, kalbinizi kirarim.

    gecen bir giride gordum hosuma gitti , "30 yas ustu olmayan ve masteri olmayan yesillendirmesin kalbini kirarim" diiyerekten, adma hakli beyler dedim. yillarda duse kalka ogrendiklerimizi anlatmaya calisiyoruz, surekli konudan sapiyor bu tur "ehehehe" turu cinlikler. neyse. biraz agresif yazi oldu ama haaktten cok ergen var lan.

    konuya geri donelim, ikinci rakami test edelim.

    kira carani 200 demistik, bu berk bey, 590 a aldigi evi, kaca kiraya verebilir? basit, 2900 lira. peki, hadi size bir kiyak daha, kabul edilebilir gelir / kira orani nedir? onu da yazalim efendim, maks %30- eger berk bey, emlak balonu trenine binmis bir saf ise, bu evi 800bine almistir, ve hala 2900 lira ya kiraci bulabiliyordur hatta yakinda 2500e bile bulamyacak. (bkz: atasehir)

    genelde hesaplar buna gore yapilir dunyada. yanisi, 2900 lira kira vercek adamin geliri nedir? 2900 / 0.3 = 9600 lira. yanisi, berk bey, bu evi aldigi takdirde, hane geliri 9600 lira olan 2 beyaz yakali ciftimize, (oglan 35 yasinda yakisikli mi yakisikli orta duzey yonetici, hanim kizimiz da 2500 tl alan ogretmen olsun) kiralayabilir. eh, istanbulda 10k try hane geliri de, az bulunan bir sye, dolayisi ile , istanbulda 600bin pik rakamlara denk glemesi gerekirken, 1 sene once, pik rakamlar 800bin falana geliyordu. iste bu balondur... hah, bu arada, bu bahsettigimiz ciftimiz de, senede 2 kere tatile cikar, instagrama kocisimle kahve qeyffff fotosu koyup muhtemelen b sinifi arabaya biner.

    yeniden ulke avarajimiza donelim. neydi avarajimiz? 280,000 try. kirasi? 1300-1400 tl. hane geliri: 4600 tl.

    sasirarak goreceksiniz ki, etrafinizda, iki ogretmen, bir doktor bir ogretmen, bir polis bir ogretmen ciftlerin cogu, kiraya asagi yukari bu rakamlari verir.

    hah simdi iste, emlak fyatlariin gelecegi yerleri biliyorsunuz gencler.

    dolar 5 lira olursa da, ev fiyatlari , ona gore, uzun vadede sekillenir, (gdp uzerinde yine, dolar 5 lira olur, gdp de 5000 $ / capitaya duserse ona gore sey edersiniz artik)

    ve yine unutmayin, emlka fiyatlarinin "ping" (ergenler icin) suresi yaklasik 4 aydir.

    yani, dolar 3 ten 3,5 e cikti ya, gdp pde 9000 den 8000 e dustu ya, hah iste bunlar henuz emlaga yansimadigi icin, try baznida %20 dusus var.

    ve toparlanmayacak, cunku gdp nin dibi yok, dusmeye devam eder gibi duruyor. yani kriz donemindeyiz. dolar artisinda, kriz algisi olmasaydi , (2014-2015 algisi gibi, yine kriz vardi ama algisi yoktu) ev fiyatlari try cinsindn 4 aylik ping suresi sonrasinda guncellerdi ama su an guncellemesi zor.

    umarim faydasi dokunur bu yazilarin.

    ozet gec diyenler icin geliyor,

    800 bin try e alinan o evlerin (atasehirde falan) 100m 2 ederi artik 600 bindir. cunku beyaz yakanin geliri buna izin verir. cunku gdp * 10 yil kurali bunu soyluyor. yani bir evi lokasyon ve hayat geregi talep edeceklerin geliri nereye gelmisse, o evin de ederi oraya geelir, (iner, yahut cikar.)

    avaraj lokasyonlar, avaraj yerlerde m2 si 3000-4000-hadii 5000 'e baglanmis yerler, gdp daha da dusmezse, dusmez.

    bir reel ornek de kendimden vereyim,
    gecen sene, 29k $ i , 2.8 den bozup, 360k ya 210 m2 bir ev aldim site icinden, o evin ederi, 6 ay once 520k try etti aam bunun balon oldugunu biliyordum. gel zaman git zaman, odedigim taksitlerle beraber, o eve odedigim para $ cinsinden 64k $ etti.
    borcnu su an kapatirsam , bu evi ben 117k $ ya almis oluyorum guncel dolar kuru ile. evin bu gun piyasa ederi ise, ne yazik ki (emlakci ile yaptigim sondaj calismasi ile, 475k try. yani 135k $ ... yanitry cinsinden balonu neredeyse %20 sondu, sonecek.

    simdi, buradan, kriz doneminde dahi, 24k$ cebimden cikarip, gerisini duzenli nakit gelirimle finanse edip, 18k$ kazandigimi gormek mumkun. buna kira geliri dahil degildir. ha bu ev inanilmaz duses gelen bir evdi, o da bu kadar sektorun icinde olmamizin bir getirisi olsun... demek istedigim, evet, gececn sene 800k try ye ev alanlarin basina goctu o balon, $ cinsindne %40 zarari olanlari var.

    ama hani, arkadas demisti ya, "o zaman 500 binle dolar alsyadin bu gun su kadardi gitmissin ev almissin : )))))))))))) " mantigi yanlistir diye, iste bu yuzdne yanlistir. nedne yanlistir? ulan zaten cebimizde harcayabilecegimiz, islem yapabilecegimiz, 500k nakit ile geziyor olsak, (yani toplam varligimiz 3m falan olsa) eksisozlukte isimiz ne, fakirler olsun, milano'dan selamlar diye instagrama kosardim. burada gotum gotum evi de bir kaldirac olarak kullanip, %10-20 senelik kar yazmaya calisiyoruz $ cinsinden... yanisi, ev alirken, ozet, nakit paranizin hepsini baglamazsiniz bunu aklinizin bir kosesine yazmanizi tavsiye ederim.

    konu dagilmadan, bir adet eviniz olmasi da hayati derecede onemlidir. guven verir. turkiye gibi 3. dunya ulkkelerinde sosyal devlet anlayisi olmadigi icin, "ben issiz kalirsam, ac kalirsam , hasta olursam, batarsam" teorilerinde devlet size sirtini doner, eviniz donmez.

    bizim en buyuk hatamiz, yetistigimiz cevre ve egitim geregi, turkiye sartlarinda, isvecli, norvecli, alman gibi dusunuyoruz.. aslinda hepimiz bir kemal kilicdaroglu gibi gunluk siyasetimizi yapiyoruz, o, (900k try ile dolar alsan su an boyleydi :))) diyen gencler de bunu yapiyor, alman konforunda degerlendiriyor mevzuyu. yani bir alman icin mesela, 300k $ dan %5 kazanmak buyuk basaridir, zaten eve ihtiyac da duymaz, cunku ekonomi stabildir, cunku gdp sabittir, cunku sosyal bir devlet anlayisi vardir. ama turk genc icin, kaldiracli araclar, bir zorunluluktur... ne yazik ki. cunku bu ulkenin kendisi, icinde yasamak baslibasina bir kumar. su an mesela, bahsettigim yatirim x $ diyorum ya, bunun yarin 50k $ olmayacaginin, yahut , 20k $ olmayacaginin dahi garantisi yok bu ulkede.... o yuzden, bu topraklar uzerinde, aldigimiz egitim sebebi ile avrupavari dusunmek genelde yanlis bir tutum.)

  • mülteci gönüllüsü alman kıza tecavüz eden afgan

    sunu diyen var:

    "bu sadece bir sonuç. henüz 17 yaşında bir çocuk. ötekileştirilmiş, ülkesinden sürülmüş hangi şartlarda yaşadığı belli değil, muhtemelen kimsenin umursamadığı, yok sayıp yüzüne bakmadığı bir çocuk. annesi babası var mı öldü mü, psikolojisi bozuk mu böyle şeyler haberde geçmez."

    vay aminum ya. uf olmus afgan cocuk, burayi iyi okuyun, siki kalktigi icin gencecik bir kizin irzina geciyor ustune onun yasam hakkini elinden aliyor, kizin son dakikalarini, hayata nasil gozlerini yumdugunu dusundunuz mu? kaninin yavas yavas bedeninden cekildigini hissettigini, artik uzuvlarini kontrol edemedigini fark ettigini, bundan dakikalar once de, uzerinde, bir adamin tepindigini, ondan dakikalar once de, hissetigi "ihanet" duygusunu, hayal kirikligini, korkuyu, sag kalma gudusi ile son refleks haraketlerini dusundunuz mu?

    kodumun mallari sizi.

    humanist sevgi kelebekleri.

    afgan cocuk itilmismis, otekilestirilmismis.

    de siktirin gidin o zaman afganistan'a da otekilestirilen afgan cocuklarina sahip cikin. ilik gotleriniz izin verirse...

    why nations fail kitabini okuyun duyar kasmadan once..

    neymis, bir kisi uzerinden butun bilmem ne yargilanmamaliymis, neymis, kompleksmis de bilmemneymis de gercek islam bu degil imis.

    abicim bu 1000 yilin birikimi. neden bu toplumlar bu halde?

    toplumlar uretim bandi gibi, birey uretir. toplumlarin bir kulturu vardir. bu kultur, cesitli etmenlerle, hikayelerle, mitlerle, gelenek ve goreneklerle olusur. nesilden nesile aktarilir.

    bir yerde, bir toplum var, urettigi her 10,000 bireyden , 100'u sorunlu. oran korkunc. fabrikada uretim bandi olsa, "bu ne skim bantmis lan ayari bozuk herhalde, suna bi usta cagirin, kontrol kumesinin .mina koydu fabrika batacak dersiniz.... simdi ben burada nasil duygusal kelebelik kasayim? ayiptir be. once o toplum kendi icine donecek, benim uretim bandim, neden bunu uretiyor diye soracak, neden , afganistan'i isgal ettirecek alt yapi olustu? neden musluman toplumlar, geri kaldi?

    size gore hepsi batinin oyunu tabii. guzel bir karikatur vardi bu konuda, karikaturler guzeldir, bir kitabi bir kareye sigdirir, iki tane adam, ustu basi perisan,

    "batili guc sen geldin bizi birbirimize dusurdun, sen olmasan ne guzeldi..."
    batili guc: "ulan siz de dusmeseydiniz mina koyyim, iki cumle soyledim hemen birbirinizi sattiniz, sizde de biraz sikkoluk yok mu? "

    ozelestiri, ozelestiri, ozelestiri.

    humanist kelebelik kasmadan once cuvaldizi kendinize batirdiniz mi gencler? nasil ? itilmis afgan cocuk hikayesi simdi size biraz zorlama gelmiyor mu ? cocugun o noktaya gelmesinde bireysel olarak hatasi yok, fakat 1000 yilin hikayesi var orada.

    vay aminakoyyim ya afgan cocuk ona kucak ucani olduruyor, suclu yine avrupa oluyor.

    ne guzel is, sen ne guzelsin dusunsel tembellik.

    yoksa bunlar da mi afganistani cekemeyen dis guclerin oyunu, birer komplo?

  • 24 eylül 2016 moody's'in kredi notunu düşürmesi

    herkese eksisozluk ovasi yarro yuvasindan merhabalar. kucak dolusu sevgiler. reisciler gelmis,

    "birilerinin kuyruguna basmisiz demek ki"
    "butun dunya bize dusman"
    "azaltmazsan adam degilsin"

    ulan 2001 senesinde hukumetin arkasinda durdunuz mu, kuresel tetikciler dediniz mi, birilerinin kuyruguna bastik dediniz mi? mal surusu sizi. ekonomiyi kotu yoneten bedelini odemelidir. nokta.
    bunlari yazan adamlarin hayatlarinda 30bin uzeri para gormediklerine o kadar eminim ki, 100'unu toplasan belki 1'i gormustur. geri kalan icin hayat "siz bize 3 attiniz ama biz de 4 atariz hem hakem sizin yaninizdaydi olm mario gomezhhh" diye konusmaktan ibaret.

    allahtan hala duzgun yorumlayan insanalar var.

    olm paranin dini, imani, ahlaki olmaz lan sunu anlayin artik, paranin siyaseti olur, politikasi olur. bunu da nasil yonetecegin bellidir, hukuk, seffaflik, hikaye, heyecan, innovasyon, demokrasi..... dogal kaynagin varsa (petrol, mucevher, altin, ucuz isci) bunlardan sasma luksun de beraberinde gelir (kore, arabistan, libya, irak) ama onun da bedelini uzun vadede odersin. ama yoksa bu kadar $ov nasil oldu, nasil olacak, beyaz yaka finansesi ile oldu, artik "dogal kaynak" halini almis, "mal yurttastan" toplanan vergi ile oldu bu gune kadar...

    yillardir soyleniyor, turkiye'nin potansiyeli 10'dur, bu gerizekalilar 6 ile yasatip, sukrettiriyor, turkiye'nin basina essegi koysan %4 buyutur zaten, bunlarin basarisi nedir? diye... bu cete duzeni ile iyi kotu gidiyordu turkiye, %3 buyumeye bile sukreder durumdaydik da, "senden olmayan herkesi soy, senden olana dagit" sistemi ile nereye kadar gidecekti? bir oadada 5 kisi varsa, 2 'si mafya 3'u esnafsa, mafya esnafi soyar, esnaf disaridan kazandigini yer, bir kismini mafyaya verir. peki bir odada 5 kisinin 4'u mafya olursa, bu ceteye uye olursa, yani gozu acilip bu partiye uye olursa, odadaki son kalan esnaf da, odadaki bu hir-gur halinden dolayi mallarini satamaz hale gelirse ne olur?

    ne olacak ulan, mafyadaki 4 kisi, en cok 1-2 ay daha gider sonra birbirlerini vurmaya baslarlar. (feto-akp) sonra da, disaridan para getirmenin yollarini ararlar tirim tirim.

    bu ulkeyi siz bu hale getirdiniz, kimsenin kuyruguna basildigi falan yok. oturup cekeceksiniz simdi.

    yok birlik olalim, yok dirlik olalim, yok arkasinda duralim, yok reis meis.

    hep dedigimiz gibi, yemegi yerken ortak miydik da, hesap gelince bolusecegiz?

    bonus:

    al bak ulkeyi ne hale getirmissin gormek istiyorsan, grafiklerde "max" tusuna tikla da rezaletin "buyuk resmini" gor.

    http://www.tradingeconomics.com/…y/tourist-arrivals

    (grafigin pik geldigi yer en son aug2016)
    turist sayisini 10 sene oncesine dondurmussun, ki, dunya da 2002-2015 arasinda %400 artis kaydetti genel turist sayisinda. bu artis globallesmenin bir etkisydi, senin yaptigin herhangi bir sey yoktu, a pardon, antalyada oktoberfesti falan iptal etmek gibi seyler yaptin. ne guzel.
    turizmi de niye veriyorum biliyor musun evladim? "birilerinin guyruguna bastik bati bizzi giskhaniyur" tezin icin verdim. lan elin orta gelirli ingilizi sence sunu mu diyor, "hanim kahretsin turkler birilerinin kuyruguna basti, bu sene yazin turkiyeye gitmiyoruz!! onlarin bu yukselisini durdurmamiz lazim!!!!" gercekten buna inaniyor musun? elin orta sinif gariban ingilizi sunu diyor: hanim turkiye yarragim gibi bir yer oldu, bu sene biraz daha fazla harcayip mecbur ispnaya'ya gidecez. ama yunanistan da fena degil fiyatlar turkiye ile denk...
    peki ingiliz neden,nasil burasinin "yarragi" gibi bir yer olduguna karar veriyor? cunku , ulkende siyaset kotu yapiliyor, kotu yapilan siyaset ardindan yasanan sorunlar (guvenlik zaafiyeti vs.) ardindan, siyasiler sorumluluk hissedip istifa etmiyor, istifa etmeyen basiretsiz siyasetciler yonetimde kalmaya devam ettikce, bu zaafiyetler de devam ediyor, iste ingiliz ancak bu "zaafiyetleri" goruyor, ve burasinin genital organi gibi bir yere donustugu fikri percinleniyor.... elin ingilizi butun gun turkiye'yi mi dusunecek lan? "ah turkiye simdi nasil gelisiyor mu" diyecek? senin dunyaya vaad edecegin iki hikayen var, guzel turizm, genc nufus. baska da bir skim yok. hah, bunlari dusununce anladin mi simdi biraz, birilerinin kuyruguna mi basmisiz, yoksa gercekten kotu mu yonetiliyoruz?

    buyume orani:

    http://www.tradingeconomics.com/turkey/gdp-growth

    ulkede 2011'den beri nabiz atmiyor nabiz...

    eskiden 5 vurup, 1 buyurmus, bir sene 5, bir sene 1 , bir sene 5, bir sene 1, simdi nabiz durmus, heyecan yok, hikaye yok... yeni bir sey yok, 1,0.5,1,2,1, ....

    surunmek yani, hani sen hep "ehauehauhau bu sene de kriz gelmedi haushduadha" diyorsun ya, hani akli basinda adamlar da cevaben diyor ya,

    bu kriz degil artik 2001 algisini unutun (ki 2009 da aslinda aynisi yasandi, ama tek parti iktidari basin kuvveti ile sumen alti etti, al oranlardan bak iste) - artik kriz zamana bagli sekilde devam edecek, surundurerek devam edecek, 5 saniyelik siddetli kabus degil ama 10 saate yayilan korku filmi gibi...

    neyse ya sen birilerinin kuyruguna basmissindir . kolay gelsin.

    kaplanin kuyrugunu tutma, tutarsan da aman birakma ha.

    bonus 2:

    http://www.tradingeconomics.com/turkey/rating

    ibarelerin 2001'den farkini goren ?

    haaaaah bir ust level olan milliyetci coskunluk da geldi:

    "turkiye artik somurulecek bir yer degil, oyle kolay degil, kirgizstan cin suud katar nadya komanacci tacsiz kral pele ve beckenbaer basiyor bize parayi gotu boklu rotschild kim lan!!!!!!! bati ekonomoisi kim!!"" ciler de burada.

    bence sanirim bu bahsi gecen ulkeler de babayin hayrina basiyor parayi turkiyeye. bundan kesin emin olaibliriz. ben mesela 20 milyar dolarim olsa hic bir karsilik beklemeden parayi moldovaya basarim, cok sirin ulke. babayimin hayrina. hayrat niyetine iste. niye bisi bekleyeyim ki?

    abicim, arkadasina bile borc verirken bi beklenti icine giriyorsun. adam sana karsi mahcup oluyor, erdemcigim, su benim isimi hallet dediginde, borc verdigin erdemcigin elinden geleni yapmaya calisiyor..

    bu gune kadar parayi batidan aldik, bizden birseyler istediler... yaptik/yapmadik. cozum uretmek bastti, gecici olarak disa muhtac kalip, sonra kendi kendimize yetmekti..... bu kadar basit lan neyini anlamadiiniz? sagci politikalar bunu basaramadi.. (acaba basaramamizi isteyenler tarafindan pispislanmis olmasinlar? alin size odev gibi ev odevi) (hos, 1923 devrimin amacladigi seyi hep birlikte beceremedik, esas batiya o sekilde guc yettiremedik, ekonomik olarak bizi absorbe ettiler, dedigim gibi bunda "uretimi pek sevmeyen" sagci zihniyetin de payi korkunctur.)

    simdi diyorsunuz, bu gunden sonra dogudan para alacagiz.... ve onlar bunu tamamen babayin hayrina yapacak.

    yav hee hee.

    neler isteyebilirler bir dusun istersen.... parayi veren dudugu caliyorsa bi duduklere bak bakalim, hangi dudugu agzina aliyorsun?

    batinin dudugu: bireycilik, akilcilik, kapitalizm, (sevmek zorunda degiliz, ben sevmiyorum orn) rasyonelizm, demokrasi, orta sinifin yuceltildigi, ekonominin itici gucu olarak tanimlandigi sistem,

    dogunun dudugu: devletcilik, bireysel ozgurluklerin kisitlanmasi (suud, katar, cin, kazakistan) tek adamcilik,parti devletleri, tamamen dogal kaynaklarla finansa edilen, sadece ust sinif ve alt sinifin oldugu toplum yapisi.

    "vatan hainisiniz hepiniz, seviniyorsunuzuzzzz" diyenler , 2001'de hukumetin arkasinda durdunuz mu? sorusuna bakabilirler.
    vatan haini falan degiliz. sevinmiyoruz da bu duruma. ama inceldigi yerden kopsun. yama yapa yapa, yama yapacak yer kalmadi artik, orta sinif olarak bittik.... dolayisi ile ulkenin hakettigi sekilde yonetilmedigini, acilen hukukun, seffafligin ,ulkenin hikayesinin, ideallierinin geri gelmesini, orta sinifin haklarini arttirilmasini istiyoruz.
    sen bunlari istemiyorsan, asil vatan haini sensin.

  • skocax

    on edit: bir kac yorum geldi, girideki "melis" muhabbeti can sikici olmus kadinlar icin, kismen hakli bir itiraz. melis bir karikaturdur yalnizca. aciklamasi girinin sonunda. tesekkurler.

    su adamin caylak yapilmasi kadar buyuk bir sacmalik olamaz.

    ulan daha 10 dakika once konusuyorduk arkadaslarla, "ulan yazacaz de ne olacak, bak skocax diyorsun, adam mesai harciyor, dolu mu dolu, anan zaa yazsan 80 fav aliyor, skocax'in kitap olacak girileri tas patlasa 60 fav. biraz populer olursa 200 fav.. bence birakalim bu gerizekali, kendisini entel sanan, hayatinda hic zorluk gormeden buyumus, post-modernist, benim deyimimle, "liberal melisler/ berkecanlar" allah'indan bulsun. ayyyy ne siriin zombiiii <3 <3 diye takiliyorlar zaten, gormemisler ki, zombi nedir, cehalet nedir, kasabalilik nedir, bilmiyorlar, tanimlayamiyor. vucutlari hic mikrop gormemis, virus gormemis. antikorlari yok.... hatta zaten zombi surusu yiyecek bunlari yakinda, bence biz yiyelim hem aci cekmesinler, hem de gelecek zombi surulerine karsi kuvvetleniriz, biz de zombiler tarafindan yenilecegiz, en azindan bir savas verip yeniliriz...." diyorduk..

    e simdi bu adam bu goruse aksi olarak yaziyor, ciziyor, diyor ki kendince, "uc-bes melis'e/berkecan'a ogretsem neyin ne oldugunu, bana yeter." - en azindan yanima kattigim bir melis, yarin iki melis katsa, oyle oyle belki bir alan acariz kendimize.

    e sozluk de bu adami caylak yapiyorsa, afedersin oyle sozlugun .... boyle bir sey olabilri mi ya? sozluk de istiyor ki burada, yukarida da yazilmis, 98 dogumlularin sikik sokuk tespitlerini okuyalim sadece, "besiktas" okuyalim mario gomez okuyalim "tayt gizen kizin asil amacini okuyalim, "aslinda araban olacak araban kzlar ozaman veriyor" diyen yeni yetme universite ogrencilerini okuyalim.

    abi bak, sozlugu kuran adamsin, ssg misin, kanzuk musun, kimsen, bak bu sozluk 1999'da kuruldu 1999'dan bu tespitleri, ozamanlarin 82-84-86 dogumlulari yapti, okudu, guldu etti. alt kulturun uyaratti, meme'lerini yaratti. simdi adamlar artik hayati anladi. doktrin olusturuyor sozlukte. muazzam bir kaynak. yaziyor, ciziyor... elbette gelecek buraya 98 dogumlu berkecan, universite birinci sinifta asik oldugu pelinin "alfa erkegi " secip gitmesinin ardindan, hayati cozmus gibi "araba lazim abi araba" diye yazacak, saygimiz sonsuz.ama sen bu "sozlugun abilerinin" doktrinlerini bolersen bu is olmaz.

    illa "sikerler kamil hepimizi sikerler" mi diyelim

    bu 82- li 84, lu, 86li abilerin, sozluk kuruldugunda boyle "abileri" yoktu. doktrinleri duse kalka ogrendiler. ben nihat genc okudum, oburu nietzsche okudu. kitaptan ogrendi. hap bilgi gibi almadi. burada skocax'in bir girisi 5 kitap ederinde be ayiptir. isteyen oradan kitaplara ulasir ama adam muthis abstract yaziyor. kapiyi aciyor , al odaya gir, detaylara sen bak diyor.

    sen simdi bu adami sikko bahanelerle caylak yaparsan, senin de zombilere , ayyy ne sirin :))))))) diyen melisten farkin kalmaz.

    abicim sen sikilmiyor musun, 80 doogumlu adamsin, belki daha yaslisin, "aslsinda araban olacak o zamna skersin pelini" diye konusan unviersite ogrencisi girisi okumaktan, onlari biz yazdik, okuduk, bitti hocam, gec onlari, birak gencler kendi arasinda eglensin, ona bir itirazimiz yok, sozlugun tik alsin, genc nufus gelsin, dis cemberde gulsunler eglensinler, isikli yuzu ne guzel... ama bir de buna ic cekrdek lazim, alt yapi lazim, o isikli yere gelecek genclerin, eglenceden, goygoydan, tassak muhabbetinden sikildiktan sonra, merakli beyinleri ile adim adim ulasacaklari hakikatin isigi lazim, rasyonel akli kesfetmenin tutkusunu ogrenmeleri lazim. hep tassak muhabebti yaptirarak para kazan ona lafimiz yok da, gunun sonunda bindigin dali kesersin. sirkine, panayrinia gelenler, gotu acilan maymuna kac gun gulecekler? insanlari gotu acilan maymunla 2 gun oyalarsin, ya sonra? bas ucuz karbonhidrati, tokluk hissi yarat, o zaman bu sirkine gelen gencler "gercekten" acikinca onlara okuyacak ne vereceksin?

    yani sozluk icinde, bir de alt metin, guclu, kuvvetli bir metin olsun. var zaten, olsun degil, yazan var da sunu baltalama iste nedir bu anlamiyorum. dedigimiz sey, doktrin olsutracak adamar olsun 20 yasinda gencin bunu yapmasi imkansiz. aptalligindan deigl. zamana ihtiyaci var. 20 yasindaki genc bak en azindan skocax'i okur, kasabalilik nedir, cehalet nedir, bati nedir, sadece cografi lokasyon mudur yoksa bir standart midir onu anlar, nebleyim shot bardagi 'ini okur, felegin cemberinden gecmis adamlari anlar, immanuel'i okur, rasyonel analizi anlar, cozumlemeyi anlar, skeptico'yu okur, erkekligi anlar, kendisini ve kadinlari nasil mutlu edecegini cozer, bu adamlar insanligin urettigi koca koca kitaplari suzer, damitir, anlatir, genclere yonelik yazar, sozluge deger katar. ulan sozlugun amaci bu degil mi zaten aminum ben anlamiyorum ki , "pena"yi kullanicinin "damittigi" sekilde anlatmasi ile basladi bu sozluk. biz damitilanlari okumayacaksak ne anlami var lan bu isin? acarim pena'nin anlamina tdk'dan bakarim. akliniz yerinizde mi sizin? mutepezel muptezel adamlara yediyorsunuz skocax'i yedirmeyiz ulan.

    bu adamlari kusturursen s.keyim ben boyle sozlugu. hic bir basliga yazmadigim kadar bak gelmisim skocax'in basligina yaziyorum nedne diye bir dusun

    ac benim girilerime bak, 300 kusur girim var, bir tane bos bakiniz yok, ulan bana ne sizin sozlugunden normalde. iki - uc tik aliyor diye buraya yaziyoruz. hepimizin de geliri guzel, isinde gucunde adamlariz. birak da doktrin yurusun, bu gencler cuurmesin. . zaten akp basinindan, tek adamliktan, egitim sisteminden beyinleri gitti gidecek

    skocax'in olmadigi sozlukte benim de isim olmaz. kendim cok degelriyim dye degil ha, malin onde gideniyimdir. bu gune kadar yok sozluk boykotu bilmem ne bok pusur bir cok sey oldu, girileri falan sildi millet. bana anlamsiz geldi, silmedim cok da anlam yuklememek lazim bu sozluge neticede, yaziyoruz, 1 kisi oursabir sey kaparsa , kisisel egom yuzunden "sozlugu keyfi yonetiorulllarririiririri" diye aglayacak degilim. onu cekmeye razi olurum yani 1 kisi bir sey anlasin ben bir sey anlayayim bir fikir alisverisi olsun diye...

    simdi bakiyoruz, skocax yine caylak olmus. boyle is olmaz. duzeltin ayarlayin bunlari.

    "karikaturu anlatan adam" olarak - ek aciklama -

    "liberal melis" ile kastedilen, hayati toz pembe goren, "kultur vasitasi ile erismek ve cesitliligi" kutlamak zirvalari ile koca bir medeniyeti curuten, skocax'in da bahsettigi gibi, "her kulturu esit" goren, bati'nin urettigi degerlere hazir konan, bunun degerini bilmeyen ama "bati" tarzda yasamin konforunu suren, (alt metin : ama onlari da anlamak lazim - yav ne anlamak lazim karsindaki maymun mu, onun da akli var, sinir sistemi var, birakalim bu romantizmi, burada da oncumuz isolde' dir) - dolayisi ile bu "post modernist" alt metin ile ve olanca gucu ile de "diger vasat kulturleri" aklamaya calisan, kendisini liberal sanan aslinda malin onde gideni olanlardan bahsediyorum.

    buna berkecan diyebilirsiniz, melis diyebilisinz, ahmet diyebilirsiniz, hakan diyebilirisniz, kendi ismimi bile idyebilirsniz, gocunmam. cunku bu bir "karikaturdur." yani "liberal melis" tipi "butun taylanlarin esmer ve yavsak olmasi" gibi bir karikaturdur ve biz erkekler olarak "bi dakka butun taylanlar uzerinden erkekleri mi elestiriyorsunuz" demeyiz. yani diyenimiz olur da, onlar da yanlis yaparlar boyle derse. - bunu da boyle aciklamis olalim. hatanin giderilmesi icin, butun liberal melis'in yanina, berkecan da ekledim, umarim "karikatur" daha anlasilmis olur.

  • florya plajı'ndaki suriyeli çomarlar

    300 erkegi rasyonalize eden homo sapiens turunun xy kromozomlulari var aramizda gocmen mocmen savas aci falan diye diye.

    la olm kafayi mi yediniz siz? buradaki asil rahatsiz edcii sey, 300 erkegin kendisi zaten. suriyeli olmasi/arap olmasi/gocmen olmasi/comar olmasi degil.

    sizin anlayamadiginiz, artik yanlis egitim sebebi ile beyninizin taa derinliklerine ittiginiz, ama icten ice icgudunuzun haykirdigi, cozemediginiz bir ses var.
    "ulan 300 erkegin benim ovamda/vadimde/bolgemde/kadinlarimin/kizlarimin/dostlarimin/sirdaslarimin yaninda ne isi var?"

    insan oglu milyonlarca yildir evrim geciriyor, sosyal evrim de bu isin bir parcasi. cinsiyetci ya da degil, xy kromozomlu adamin dusunecegi ilk bilincalti/ilkel gudu budur. tehdit hisseder. kendi klanini/dilini/sesini taktlit ettiklerini toplar ve buna karsi savasir. kaynaklar kit, degerli. bunu 3000 yil once sopalarla yapiyordu, sonra kilicla, sonra tufekle..

    bu tehdidi, 300 suriyeli kadin/erkek esit sayida oldugu vakit, hissetmez. o zaman ilkel beyin hesap yapar, "bu yeni eklenen grup, benim klanima uyum saglayacak mi? saglarsa birlikte avlanip alanimizi genisletebilir miyiz? bir deneyelim bakalim"

    manzaara turkiyede korkunc. daha da korkuncu , yari hoca dinden, yari doktor candan eder hesabi, yari entellik de boyle topraklardan ediverir, suruverir plajdan sizi. ogrenmis bir kac liberallik gocmen mocmen kulturel anlamda erismek ve cesitliligi kutlamak sikimosonik cumlesini, 400 sene once adi "isgal" olan durumu "kultur eheh niye kiziyorsunz onlarin eglenmeye hakki yok mu" falan diye savunyuor.

    genco, 300 suriyeli aile gocmendir, uzulursun/yardim edersin / etmezsin senin bilecegin is

    300 suriyeli adam isgalcidir, kaynaklarini somuren, tuketen mogol ordusudur, savasman gerekir, geri itmen gerekir, yoksa iste "turk bayanlarin gizli gizli fotolarini cekiyorlardi cankutran kurtardi" cumlesi ile karsilasirsin.

    yemin ediyorum alay ettiginiz "anamiz var bacimiz var lan" adamlari, sizden daha mantikli is yapiyor, isgalin ne oldugunu anliyor en azindan.

    300 erkegin rasyonel sekilde bulunacagi iki yer vardir:

    1-) savas meydani
    2-) istanbulda 3-4 sene once yapilan sensation white partisi. / orada da nasil makara dondu hatirlarsiniz , yani 300 erkegin yekpare bicimde bir arada olmasi basli basina bir alay/mucadele sebebi, suriyeli olmasi ile alaksi yok.

    tengri/allah/buda hepimizi yari hocadna, yari doktordan, en onemllisi yari entelden korusun.