istesem yaparim10
profili

  • pfizer biontech covid-19 aşısı

    burada olan olsun olmayana ne karışıyorsunuz yazan bir grup var.

    bilale anlatır gibi anlatayım.

    40 milyon kişi 2 doz aşılandı, 40 aşılanmadı diyelim.

    sonbaharda aşılanmayan 40 milyon kişi arasında hastalık bir daha pik yapacak, hastaneler yine dolacak, sizin yüzünüzden 80 milyon yine kısıtlamaya girecek.

    onu da geçtim, virüs ne kadar çok kişiye bulaşırsa o kadar mutasyon geçirme ihtimali var, aşının etkisini düşürebilir bu durum.

    onu da geçtim, hastalık 1-2 sene daha devam ederse şimdi aşı vurulanlar seneye tekrar aşı vurdurmak zorunda kalacak, her sene tedarik sıkıntısı, yarak kürek tekrar çekilecek.

    hala diyor ki ben vurdurmayacağım özel kararım. o zaman nasıl vurduranlar aşının yan etkilerini kabul eden kağıt imzalıyorsa vurdurmayanlar da hastalandıklarında sağlık hizmeti almayacaklarını kabullensinler. ben aşılanıp, aşının risklerini alıyorsam aşılanmayan bir dalyarrak yüzünden ileride başıma gelebilecek farklı bir sağlık durumu sebebiyle yoğun bakım yatağı aramak istemiyorum.

    herkes kararının sonucunu çeksin, çünkü aşı olanlar çekeceklerine dair kağıtlarını imzaladı.

  • skoda scala 1.0 tsi

    amerika ve avrupa'nın ekstrem sporlara, ekstrem denemelere, ekstrem bilim deneylerine başarısız olma ihtimali fazla olsa da değer vermelerinin ve desteklemelerinin bir sebebi var.

    zira bu projeler zarardaymış gibi görünse de, amacına tam ulaşmasa da amaca ulaşmaya çalışırken kazanılan deneyim o zararı kara çeviriyor bir şekilde.

    formula 1 inanılmaz pahalı bir spor olsa da motor üreticilerinin burada barınmasının bazı sebepleri var. reklam tabi ki bunun birincisi, ikincisi ise kazanılan deneyim. formula 1 araçları yıllardır 1.6 litre 1000 beygir gücünde motorlar kullanıyorlar, bu motorları 18-19 bin devirde çevirerek her sezonda maksimum 3 motorla geçirmeye çalışıyorlar. yani litre/beygir oranı 625. burada litre/beygir oranı 115 beygir olan, çok ekstrem durumlar harici 4000-4500 deviri geçmeyeceğiniz araçlara sorunludur, sıkıntılıdır demek komik.

    yeni emisyon yasaları, yakıt tasarrufu vs. göz önüne alındığında iki seçeneğiniz var: ya düşük hacimden aşırı besleme ile yüksek beygir alacaksınız ya da atmosferik motor ile elektrikli motoru karıştırıp hybrid araçlar üreteceksiniz.

    aracın sıkıştırma oranları belli, ara vites hızlanmaları belli, torku belli, beygiri belli hala deniyor ki yok arkaya iki kişi atsan nolur, yok valiz at nolur. aşırı beslemeden ötürü tork'u yüksek olduğu için zaten 1.6 atmosferikten o şartlarda da daha iyi performans verir rahat ol.

    rakı şöyle içilir böyle içilirciler bitti, araba dediğin otomatik vites olmaz manuel olurcular başladı, onlar da bitti şimdi de 1.0 motor mu olurcular başladı.

    olur.

  • afyon uşak kütahya

    sandıklılıyım. bilmeyenler için afyon'un güney ilçelerinden birisi. 7 yaşıma kadar yaşadım sonra ailem izmir'e göçtü. hala gidip gelirim.

    zamanında frigyalılar yaşamış, sonra bir başkası gelmiş, selçuklu gelmiş, dulkadiroğulları gelmiş, türk gelmiş, rum gitmiş, rum gelmiş türk gitmiş. cizre'den van'a, çankırı'dan antalya'ya memleketin bir çok noktasına gittim. uşak-kütahya- afyon üçgeni kadar içimi cız ettiren başka bir bölge yoktur benim için. tarihini bildiğimden mi bilmem. memleketim olduğundan mı bilmem.

    sandıklı'da ananemin evi tepedeydi, tüm ovayı görürdü. güneş batmaya yakın çok güzel görünürdü. tüm çocukluğumu o balkondan güneşin batışını izleyerek geçirdim. sonra zamanı geldi evlendim eşim ile izledim güneşin batışını aynı balkondan. patates tarlalarını gösterdim, çiğiltepe yönünü gösterdim. reşat çiğiltepe'nin anıt mezarı hala durur sandıklı mezarlığının tam ortasında. en önemsiz dini günleri kutlayıp büyük taarruz'u, zafer bayramını kutlayamayan bir belediye başkanına sahip olsa da sandıklı insanı fatihasını esirgemez şehidinden.

    neyse ne diyordum. bu üç şehrin ortak noktası bozkırdır. uçsuz bucaksız bozkır. yazın izmir'den afyon yönüne giderken kula rampalarını geçince hava serinler. klimayı kapatır camı açarsınız, klimaya gerek kalmamıştır artık. bozkırın yazın farklı bir kokusu vardır. otu yakan gündüz güneşi farklı bir koku çıkartır ortaya ta genzinizi yakar. çoğu kişi için bildiğin ot kokusu olsa da her geçişimde içimden "ha şurada ölüp gömülsem hiç gocunmam." diye düşünürüm. toprak mı çekiyor artık bilmem.

    güzeldir lan üçü de. insanı da güzeldir. her yer kadar yavşağı da vardır, ama çok şehirden fazla şehidi de vardır işte. tarhanasına kurban olduğum.

    afyon'un girişindeki yazı ile bitireyim entry'yi:

    cumhuriyet’in kazanıldığı topraklardasınız.

  • wuhan virüsü

    reddit'te virüs üzerine çalışan bir grup doktor soru-cevap etkinliği düzenlemiş. çevirebildiğim kadarıyla aktarayım:

    1-virüsün yüzeylerde ne kadar canlı kaldığı bilinmiyor. çünkü bu nem, sıcaklık, yüzeyin özelliği etmenlerine göre değişebiliyor. fakat minimum bir kaç saat kaldığı kesin.

    2-virüs en çok hapşurma ve öksürme sonucu saçılan mukoza parçacıkları ile yayılıyor. öpüşerek de yayılan vakalar var fakat ilki kadar yaygın değil. öpüşmeyin, ellerinizi el sıkıştıktan sonra temizleyin.

    3- elleri yıkamak virüsten korunmak için en önemli önlem. ikincisi kalabalık ve havadar olmayan alanlardan uzak durmak.

    4- koronavirüsler mutasyon geçirmeye çok yatkın virüsler değil. bu virüste de henüz bir mutasyon yok. mutasyon geçirirse de virüsün daha saldırgan bir hale geleceği kesin değil. daha edilgen de olabilir. grip virüsünün her sene mutasyon geçirmesi için kaç yüz milyon insana bulaşması gerekiyor bir düşünün.

    5-virüs alkollü ortamda yaşayamıyor. 60 dereceden yüksek alkol içeren dezenfektanlar işe yarıyor. kısacası kolonya işe yarıyor.

    6- eğer hasta değilseniz maskenin koruyuculuğu çok fazla değil ama semptomları gösteriyorsanız etrafınızı korumak için maske takabilirsiniz. hatta eğer hasta değilseniz yanlış maske kullanımı, çıkarırken takılırken yapılan hatalar bulaşma riskini artırabiliyor.

    7- aşı 1 yıldan önce zor. ama denemeler başlamış.

    8-hastaların %80'i herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan hastalığı atlatıyor.

    9-virüse karşı en büyük hazırlık bağışıklığı ayakta tutmak. bol su için, uykunuzu iyi alın, güzel beslenin.

    10-kuluçka süresi 5-7 gün. maksimum 14 gün.

    11- virüsü hiç semptom geliştirmeden geçiren birisinin diğer insanlara virüs bulaştırması öksürüp, hapşurmadığı için zor görünüyor.

    12- virüsün havalar ısınınca tehlikesinin azalacağını düşünüyor-umuyorlar. çünkü diğer koronavirüslerde gelişim bu şekilde olmuş. ama hala kesin değil.

    sonuç olarak ellerinizi yıkayın :)

  • 2019 azerbaycan gp

    ferrari'nin pit duvarı hatası en fazla 1 sıraya mal olmuştur leclerc'e

    1- adamın zaten sıfır orta hamur lastiği yoktu.
    2- vettel'i de geçmesi zordu leclerc'in yarış başında vettel ile kapadığı fark leclerc'in başarısından çok orta hamur lastiğin çok aşınmış yumuşak hamur karşısındaki farkıydı.
    3- bu farkı görerek yarışın sonunu tahmin edin. sadece 11 turda yumuşak hamur lastik orta hamurdan yavaş hale gelmeye başlamıştı bile.
    4- leclerc'in pist üzerinde mercedes'leri geçme ihtimali sadece güvenlik aracı-yumuşak hamur lastik ile mümkündü. bunu da ferrari 35-36 tur bekledi zaten.
    5- diyelim ki fark 13 saniye iken ferrari leclerc'i içeri aldı ve yarışı verstappen'in önünde bitirdi. mevcut duruma göre sadece 1 puan fazla kazanacaktı leclerc.

    şimdi düşünün 3 yarıştan 2'sinde güvenlik aracı girmiş pistte 1. lik kumarını oynar mısınız? yoksa aman çocuk 1 puan fazla alsın diye garanti ata mı oynarsınız ki verstappen cidden acayip bir adam pist üzerinde leclerc'i geçme ihtimali de bulunuyordu.

    ferrari'nin oynadığı kumar çok mantıklıydı ve leclerc'e 1 puan'a mal oldu. burada romantizm yapıp podyum alırdı vs. hayali kurmayın komik oluyorsunuz. en sert lastiği takıp orta hamurdan hızlı olmasını bekleyenler var bu nasıl bilimsizliktir amk glksadfgşgdsf.

  • boka saran diziler

    bu konuda kimse selçuk aydemir dizilerinin eline su dökemez.

    (bkz: kardeş payı)

    (bkz: işler güçler)

  • shameless'in türkiye'ye uyarlanması

    ian'ı da suriyeli bakkal siker artık. *

  • #pınarürünleriboykot

    geçen hafta evinde tadilat yapılacak müşterinin sözleşmesindeki boya markalarını dyo ve filli boya'dan sadece filli boyaya çevirdik. bu olaydan sonra yapılmış sözleşmeleri de filli boya olarak ayarladık. karıncanın yangına su taşıması hesabı hangi tarafta olduğumuz belli olsun.

  • vileda erdal

    hipster gözlüğü-check
    hipster sakalı saçı (leş)-check
    kedi-check
    çakma ateistlik-check
    işine gelen mezhebe bok atıp işine gelmeyene yalakalık-check
    kürtçülük-check
    her konuda mesnetsiz sallamalar-check
    aynaya bakmadan sonsuz bir özgüven-check

    tebrikler erdal bey, nurtopu gibi bir dalyarraksınız.

    bir de ne var kardeşim gayet düzgün yürümüş işte ne ifşa ediyorsunuz diyenler var. eğer hepinizin kadın kısmına yürüme yöntemi bu lubunyanın yaptığı gibi sevişelim edelim tipi gundiliklerse tebrik ederim siz de nurtopu gibi bir dalyarraksınız.

    hayır bu yöntemlerle bulduğunuz hatunlar iki gün sonra boynuzu takınca burada başlık açıp debe kasıyorsunuz bir de. az centilmen olun oğlum, şempanzeler de seks yapma muhabbetlerine bu kadar girebiliyor, onlardan azıcık farkınız olsun.

  • galatasaray

    üzerinde bir algı operasyonu yürütülmeye çalışılan kulüp. sanki her şampiyon olduğunda rakipleri çok kötüymüş de aynı derecede kötü galatasaray aradan sıyrılıp şampiyon oluyormuş gibi. bunu genelde fenerbahçe taraftarları değil beşiktaş taraftarları yapıyor.

    daha önce başka bir entry'de de bahsetmiştim zaten bjk taraftarlarının bu huyundan. taraftar suçu kendi takımında aramıyor. "bize karşı böyle oynamıyorlardı ama." cümlesini en sık kullanan taraftar gurubu olabilir. hiç kötü oynadık yok. aynı hamza hamzaoğlu tuhaf biçimde istekliydi mevzusu gibi.

    bugün debe'ye bir entry düşmüş.

    (bkz: #60575729)

    son 20 senede galatasaray çok basit şampiyonluklara konduruldu denmiş. bu 20 sene 96'dan başlayınca iş iyice saçma bir noktaya geliyor.

    96-2000 arası 4 efsane şampiyonluk üstüne uefa kupası, süper kupa vs. basit şampiyonluk mu?

    96-97 sezonu: galatasaray 82 puan toplayıp şampiyon oluyor arkasında bjk ve fb var. her iki rakiple savaşıyor şampiyon oluyor. bir önceki sezon 4. olan takım. yani şampiyonluk yarışındaymış zaten de rakipleri güçten düşünce tek kalmış gibi bir durum yok.

    97-98 sezonu: yanlış hatırlamıyorsam otto baric'in fb teknik direktörü olduğu, 9 puan geriden gelip 4 puan farka şampiyon olduğumuz sezon. basit şampiyonluk? fener'in kadrosunda okocha, bolic, uche gibi isimler var.

    98-99 sezonu: galatasaray 2 rakibiyle de savaşıyor bjk'nin 1 puan önünde şampiyon oluyor. fb bu sezona moldovan, balic transferleri vs. ile girmişti. abuk bir güç farkı zaten yoktu.

    99-00 sezonu: kötü bir fenerbahçe'nin olduğu sezon, gs bjk ile savaşıyor şampiyon oluyor. zaten en efsane sezon. lig biraz daha basit şekilde kazanıldı denilebilir. o sezon uefa ve süper kupa geliyor.

    00-01 sezonu: ankaragücü'ne giden paralar vs. şampiyon olamadı galatasaray. geçmiş zaman. zaten ankaragücü'ne para gitse de sen çıkıp yeneceksin şampiyon olacaksan.

    02-03 sezonu: lucescu mucizesi.

    05-06 sezonu: son dakikada aldığımız şampiyonluk. yıl boyunca olanlar, gerets'in alnının yarılması, futbolculara ödenemeyen paralar. türkiye'de böyle bir sıkıntı içinde olup şampiyon olabilecek büyüklükte bir takım yok kusura bakmayın.

    07-08 sezonu: son 6 hafta cevat güler ile gelen şampiyonluk. açın bakın galatasaray kadrosuna. fenerbahçe kejman, alex, roberto carlos, diego lugano vs. ile oynarken barış özbek, carrusco, linderoth vs. ile gelen şampiyonluk.

    bunların hangisi basit bilemedim belki 4 senelik terim döneminin sonuncusu. asıl kast edilmeye çalışılan şike süreci.

    arkadaş siz şike yaptınız ve siz bu süreçte biz çok yıprandık diyecek hiçbir şey yaşamadınız amk. ne puanınız silindi ne alt lige düşürüldünüz. kalkıp inter juventus'un şike davası sayesinde şampiyon oldu dersiniz anlarım. fakat siz ne yaşadınız ki lan?

    sırf sizin için süper final midir nedir o saçmalık çıktı, kanunlar değişti. önce fenerli, sonra bjk'li federasyon başkanları. sırf fb için gelen yabancı kuralları. o kurallar sonucu cl'ye tutunmaya çalışan galatasaray'ın hamit, burak, selçuk, umut vs. bu futbolculara ederinin 2 katı para ödemek zorunda kalması.

    sonra gelen fatih terim şampiyonlukları siz 3 temmuz'u yaşamasanız da sike sike olacaktı. zira o kadro zaten gücünü sadece süper lig değil ertesi sene şampiyonlar liginde de açık açık gösterdi. sizin ömrünüz boyunca çıkamadığınız mertebelere 2 senede çıktı.

    işte güzel kardeşim senin sıkıntın bu. sen kendi başarılarını çok baba bir başarı, rakibin başarılarını ise ya bedava, basit şu bu dediğin için küçük takım kalmaya mahkumsun.

    bu yüzden sen son dakikada fener'in elinden şampiyonluk çalamazsın, 6 hafta teknik direktörsüz kalıp şampiyon olamazsın, hamza gibi pasif bir t.d ile şampiyon olamazsın. çünkü hamurunda yok senin. hala 2011 sezonu ve sonrası olanlar akıllandırmamış 4-5 sezon galatasaray yok diyorsun. bu özgüvenin yüzünden millet tinerci diyince kızıyorsun. hem bu kadar az başarı kazanıp hem rakiplerini bu kadar küçümseme salaklığını insanlar zeka geriliğine bile bağlamadığı için sana tinerci diyor. zira beyninin yarı lobunu alsan bu kadar saçma yorumlar yapmazsın.