pic muhendis3
profili

  • 16 nisan 2017 referandum sonucu tahminleri

    oha...az önce rüyamda çok net şekilde, sabah gazetesine ait şöyle bir başlık gördüm ""seçimde fetö parmağı"".

    yemin ediyorum seçim oldu bitti ve hayır çıktı zannedip o sevinçle uyandım, hayatım boyunca bu kadar gerçekçi, adeta hd kalitede rüya görmüşlüğümün sayısı ya iki ya üçtür bu güne kadar. belki de günlerdir yapılan yayınlardan etkilendim ve bilinçaltım da bana "anca rüyanda görürsün bu sonucu" demek istedi, bilemiyorum.

    birde ya 57 ya da 27 sayısını gördüm ama sevinme kısmıyla meşgulken kafam karıştı, unuttum...57 ise oyların oranı, 27 ise de herhalde haberin yapıldığı tarih filandır diye düşünüyorum (27 nisan vb.).

    doğru çıkarsa gelir mehdiliğimi ilan ederim yalnız ona göre *

  • çukurova üniversitesinin tek yumurta ikizi tezleri

    bugün kendi tezim için araştırma yaparken denk geldiğim ilginç tezlerdir.

    içindekiler, giriş, gelişme ve hatta sonuç bölümü %90-95 oranında birbiriyle aynı, hatta cümlelerin kuruluş şekilleri ve paragraf yapıları bile birebir olan, ancak hesapta iki farklı kişi tarafından yazılmış iki farklı tezden bahsediyorum. ayrıca her iki tezin de kaynakçası tamamen (%100) aynı.

    dahası tezleri yazan her iki öğrencinin de danışmanı aynı kişi, ancak tezlerin yök'ün sitesindeki numaraları farklı, ikisi de birbirinden bağımsız, ayrı ayrı tezler. yani ortak tez gibi bir durum olmasa gerek. fakat az önce de bahsettiğim gibi, içerikleri çok çok büyük oranda, cümle yapılarına varıncaya kadar aynı olunca insan şaşırmadan edemiyor.

    acaba böyle bir şey etik ve teknik olarak mümkün müdür? yoksa ülkemin üretken akademisyenleri gene niteliğe değil de niceliğe mi oynamış?

    yorum sizlerin.

    edit: tezlerin yazarları, teşekkür kısımlarında birbirlerine de teşekkür etmişler *. dolayısıyla intihalden ziyade danışıklı bir durum olması daha kuvvetli ihtimal.

    edit2: koselig nickli çaylak arkadaşımız, 2. tezde, tez yazarının kendi kendisine teşekkür ettiğini tespit etmiş *. iş gittikçe ilginç bir hal alıyor, ben bu kadarını tahmin etmemiştim açıkçası.

    edit3: son olarak tezlerin https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi/giris.jsp adresinde, üyelik dahi gerektirmeksizin, halka açık şekilde paylaşıldığını da belirteyim. ayrıca entry içeriğinden de anlayabileceğiniz gibi herhangi bir suçlamada bulunmuyor, sadece soruyorum. kim bilir, belki de bu, üniversiteler için rutin bir uygulamadır *.

    edit 4: linklerde sorun olduğuna ve indirme yapılamadığına dair pek çok mesaj geldiği için dowload linklerini kaldırdım arkadaşlar. mevzu bahis tezlere, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi/tarama.jsp adresinden,gelişmiş arama sekmesini tıkladıktan sonra, aranacak kelimelerde "tümü" nü seçip "pastörizasyon" yazarak ve üniversitelerden de çukurovayı seçerek ulaşabilirsiniz. ikisi de 2008 tarihli, portakallarla alakalı tezler.

  • mokar hastası nihan'a yardım ediyoruz kampanyası

    sevgili sözlük, sevgili arkadaşlarım, içinde biraz olsun vicdan kalan herkes; bugün bir yakınım vesilesiyle haberimin olduğu, ailesinin ve hastanın kendisinin, kendi başlarına deneyebilecekleri bütün yolları tükettikten sonra umutsuzluğa kapıldıkları bu anlarda sosyal medya'nın gücü ve desteğiyle yeniden filizlenebilecek bir ümidi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    evet, sizlerden bir kaç dakikanızı bana ayırmanızı ve bu drama el vermenizi, seyirci kalmamızı rica ediyor, nihan için kurulan facebook sayfasından, onu çok seven arkadaşlarının onun için yazdığı çaresizlik dolu satırları buraya olduğu gibi, noktasına dokunmadan koyuyorum:

    "nihan, 22 yaşında pırıl pırıl bir genç kız. henüz gençliğinin başında, üniversitesinin daha ilk yılında talihsiz bir biçimde yakalandığı bu amansız hastalığın pençesinde yaklaşık 4 yıldır mücadele veriyor. okulunun ilk yılında ileri seviye mokar yetmezliği sendromu (multiple mocaris nekrosiz syndrome)teşhisi koyulan talihsiz arkadaşımız, yıllardır ihtiyacı olan uygun mokarı arıyor. bizler zaman zaman kendisine yardımcı olmaya çalıştıysak da, bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar yüzünden hiç bir zaman tam anlamıyla iyileşmesini sağlayamadık. sonrasında ise, bu uğurda gerek üniversitedeki gerekse şehrin genelindeki yardımsever insanlardan kapısını çalmadığı kalmadı. ancak bir türlü vücut sisteminine uygun bağışı yapacak donörü bulamadı. günden güne gözümüzün önünde yitip giden arkadaşımızı kurtarmak için sizlerin mokarlarına ihtiyacımız var."

    tüm bu olumsuzluklara rağmen okuluna devam eden ve derslerinde de oldukça başarılı olan, hocaları ve arkadaşlarının göz bebeği nihan, okulunun bitmesine aylar kala, eğer gerekli mokar bulunmazsa, ömrünün kalanını büyük zorluklar içerisinde geçirmek durumunda kalacak.

    işte sevgili sözlük, bu noktada sizler, bizler devreye giriyoruz. amacımız, şayet mümkün olursa nihan'ın mağduriyetini ve mücadelesini yüksek sesle duyurmak, en azından hayırsever bir iş adamının bu çağrılara kulak vermesini sağlayarak, nihan için uygun mokarın tedarik edilmesini sağlamak.

    bu sözlüğün nice sönmüş hayatları yeniden aydınlattığını, nice hikayeleri yeni baştan yazdığını gördüm. haydi, şimdi bir hikaye de nihan için yazma zamanı!