matrakcinasuh2
profili

  • türkiye'nin ar-ge politikası

    firmalarımızın verimlilik düzeyleri ve ar-ge faaliyetleri ile ilgili bir anket için, yılın ilk haftası randevu almak istenilen, istanbul ikitelli organize sanayi bölgesi'nden bir firma yetkilisi:
    “kardeşim, siz dalga mı geçiyorsunuz? ne anketi, ne ar-ge’si, ne verimliliği? bizim burada geçen cumadan beri elektrik yok. üstelik ne zaman geleceğine dair bir malumat da yok!”

  • volkswagen

    volkswagen, bir kamu iktisâdî teşekkülüdür. günlük ve bizim anlayabileceğimiz lisân ile söylersek; bildiğimiz halka âit bir fabrikadır. tıpkı bizim petkim, tüpraş, karabük demir çelik ve sâir fabrikalarımız gibi...

    volkswagen, 2015 yılı ticârî rakamlarını açıkladı.
    vw, 2014'ü net 3 milyar € kâr ile kapatmıştı. abd'de ortaya çıkan sıkandalın ardından 2015 yılını ise gelmiş geçmiş en yüksek zarar ile kapatmak zorunda kaldı. toplam zarar aşağı yukarı 16 milyar avro olarak tahmin ediliyor. kaba taslak rakamlar şöyle:
    2015 brüt zarar 16,2 milyar €
    2015 net zarar: 5,5 milyar €
    2015 yılı toplam bütçesi: 213 milyar €

    şimdi; abd'deki sıkandal volkswagen'e pahalıya patladı. ama rakamlarla görüldüğü üzere, öyle pek sıkıntı yaratacak bir durum da yok. işbu hâlde, vw'yi bir adama benzetirsek, 2015 yılını da "traş olurken meydana gelen küçük bir kesik" olarak addedebiliriz.

    volkswagen'in derdi ile almanlar ilgilenir nasıl olsa, biz işimize bakalım. buradan dönüp bir kendimize bakarsak; türkiye cumhuriyeti'nin gsyih'sı yaklaşık 750 milyar $, aşağı yukarı 650 milyar € tutuyor. türkiye cumhuriyeti'nin en büyük ticârî kuruluşu tüpraş, ki türkiye'de yıllık ödenen vergi miktarının %10'unu tek başına ödüyor. ve tüpraş'ın bugün ederi, hepi topu 5 milyar € ya var, ya yok.

    volkswagen, tek başına yıllık 213 milyar avroluk bütçesi ile, hülâsa 80 milyonluk türkiye cumhuriyeti'nin 1/3'ü kadar ticârî bir hacime sahip.

    volkswagen, sadece bir yıllık net kârı ile tüpraş'ı satın alabilir. ya da her yıl bir tüpraş satın alabilir.

    volkswagen'de çalışan bir gurbetçi işçi dahi, türkiye sıtandartlarında "orta-üst sınıf"a girebilir.

    bir de böylesine devasa bir kuruluşun, yaklaşık 100 seneden beri oluşturduğu zenginliğini, bankasını, hazinesini hayâl edin...

    bu sadece volkswagen. bunun daha mercedes'i var, bmw'si var, audi'si porsche'si var, opel'i, man'ı, setra'sı, neoplan'ı var...
    bunlar da sadece otomobil sektöründe fakirin aklına bir çırpıda gelebilen markalar. bu sektörün yan, alt, üst, ön, arka kollarını, bacaklarını ve hülâsa bir almanya sanayisini, ekonomisini ve dahi topyekün federal almanya cumhuriyeti'nin kifâyetini, gücünü ve kudretini ve tabii ki, bizim cürmümüzü de varın siz yüksek irfanınız ile tasavvur ediverin...