sailorbogazici13
profili

  • bitcoin

    uzun süredir yatırımcıyım, sadece bitcoin değil tahvil,eurobond, kıymetli metallar vs hepsini takip ediyorum yıllardır al-sat yapıyorum kendimce.

    abi fed ne zaman aşırı şahin işlere kalkışsa abd'nin burnu boka batıyor. ki çoğu zaman kolpa oluyor esip gürlüyorlar sonra toplantıda bir bakmışsın patates faiz arttırımı.

    bunun belirli nedenleri var:

    - abd uzun süredir yüksek ithalat sorununa sahip. 2018 yılında ithalat/ihracat dengesi ciddi şekilde ithalat yönünde bozuldu mesela. ( fed o ara da sikicem bitireceğim modunda geziyordu)

    bunun nedeni çin. abd fikri mülkiyette açık ara dünya lideri ama uzun süredir fiziki üretim gücünü kaybediyor( general motors-detroit vs okuyun bunları) çünkü artık çin'i kabullenip doları biraz daha değersiz yapmaları lazım. uzun süredir artık ekonomik olarak tek süper güç olmadıklarını kabullenemiyorlar. tüm nüfusun mevcut refah seviyesinde yaşayamayacağını da kabullenemiyorlar

    abd sosyal demokrat bir devlet değil, genel refah için istihdam ve güçlü şirketlere sahip olmak zorunda.( bu nedenle tarım dışı istihdam verisi takip ediliyor).

    ipin koptuğu nokta şu, dolar arttıkça şirketleri borsada ve global rekabette güç kaybediyor. misal paranın değeri arttıkça zenginleşmeleri gerekirken bu sefer işsizlik artıyor çünkü üretimi dışarı kaptırıyor(fikri mülkiyetten kazancı olduğu için dünyanın süper güçlerinden biridir orasını tartışmam bile). ama işte istedikleri denge bir türlü oturmuyor çünkü buradaki x faktörü çin.

    çin hem dolar rezervliyor, hem tahvil topluyor hem de üretim-istihdam dengesi muazzam.

    mesela çin şu an sikini kaldırmış fed'in ciddi faiz arttırmasını bekliyor. neden beklemesin ki hem müşteri ucuz üretim için ayağına gelecek( abd üretim maliyetleri fırlayacak, hem de rezervinde tuttuğu para-tahvil değerlenecek ve afrika'da orda burda daha rahat yer kapatacak.

    abd'nin bir noktada refahı dünya ile paylaştığını kabullenmesi gerekiyor. doların değerini halkının refahı düşse bile(ki türkiye gibi düşünmeyin çok az düşer) düşük tutarak üretimi kendine çekerek cari açık tablosunu daha pozitif bir noktaya taşıması gerektiğini de bir noktada kabullenecekler.

    az değerli dolar( buradaki kasıt doların sudan ucuz olmasından ziyade değerinin yüzde 10 filan düşmesi tl gibi düşünmeyin) zaten üretim ile birlikte istihdamı arttıracağı için halkı yine memnun edecektir.

    fed atıp tutuyor da faize yüklenirlerse kendileri için sonucu daha kötü olacaktır. bu nedenle ufak ve daha stabil artış yaparlar. hep böyle yaptılar. kendi borsalarını çökertmek, üretimlerini ve istihdamı bir anda baltalamak mantıklı değil.

    şu an yaşanan fed üzerinden piyasa fudlamaktan başka bir şey değil. ben kendimi bildim bileli fed metinleri hep fud aracı. hiç şaşmaz. olacak olan fed'in ufak ufak faiz arttırması( hatta dediklerinden daha az arttıracaklar göreceksiniz).

    bitcoin bu noktada abd-çin dengesinde ibreyi abd yönüne çevirebilen araçlar biri. çin bundan dolayı kripto konusunda yasak vs kıvranıyor. serbest dolar bu tarz yatırım araçları sayesinde yüksek üretim yapana mal alım vasıtasıyla gitmeyip kasalarda cüzdanlarda kalıyor.

    olaya biraz daha geniş perspektiften bakmak lazım.

  • 2021 hollanda gp

    max: hamilton bir şeylerden şikayet ediyor mu?

    çevirisi: ağlamaya başladı mı mk çocuğu (bkz: swh)

  • ikinci el otomobil piyasası

    ekonomi ve hatta doğanın ilk kuralı şunu diyor:

    bir yatırımdan herkes kâr ediyorsa o patlar. hemen kaçacaksın.

    şimdi başlıkta da durum aynı. 20bin koydular, 50bin arttılar havada uçuşuyor.

    bu kural hiç yanılmaz. ne zaman, nasıl kimse bilemez tabi ama sonuç hiç değişmez.

    otomobil piyasasında bu sonuca nasıl gelinir derseniz alım gücü derim.

    hepsi birbirine bağlıdır. reel enflasyonu ve işsizliği hesaba katınca bir fiat egea'ya 200bini verebilecek insan sayısı her saniye azalıyor.

    ev, araba vb malların sorunu budur. satabildiğin sürece bir değeri vardır. satamazsan betondur, metaldir.

    sürekli artacak diyenlerin savındaki sorun şu. diyelim ki sürekli arttı. boş paket fiat egea oldu 300bin. türkiye'de bir arabaya 300bin verebilecek kaç kişi var? esas sorulması gereken soru bu. kredi işi de patladı artık faizler de artıyor.

    ev satar arsa satar yine alır. ee peki evi arsayı alabilecek mi insanlar, kime satacaksın?

    yani sürekli artacak diyenlere şunu sormak lazım. arttıkça kaç kişi alabilecek? bir süre sonra alabilecek kişi sayısı çok azalınca kime satacaksınız? bu insanların maaşları artmıyor, ellerindeki son mermileri de şu an atıyorlar araba almak için. peki seneye? peki ondan sonraki sene?

    krizde zenginleşen kısmı doğru ama araba için yanlış. araba ev gibi değil. gelir getirmez. ya satabilirsin ya da satamazsan vergisini öder kenarda çürütürsün. zengin adam 7 tane araba alıp her gün birine binse bile 8.yi kime satacak?

    yine en baştaki cümlenin gerçekleşeceği nokta, patlama noktası burası.

    hala 3-5bin azaldı vay 30bin arttı diyorsunuz da bir kaç seneye koca sektör patlayacak farkında mısınız? gelirler düşerken fiyatlar artıyor.

    fiyatlar düşer düşmez bu dediğim ondan bağımsız. satılamayan eşyanın değeri 0dır bunu unutmayın. satabildiğin sürece bir değeri var. alıcı biterse elindeki ya beton ya da metal. başka bir şey değil.

    şimdi asıl soru şu: fiyatlar arttıkça satışlar düşerse bunun sonucunda ne olur?

    edit: daha basit anlatayım hatta bakın. mesela evinizdeki tencereyi düşünün. bu tencere şu an git markete 100 lira. şu an benim önümdeki tencereye bakıp 100 liram var diyebilmem gerekiyor. ama o iş öyle değil. neden? çünkü 2. el tencereyi satsam kim alacak? satamam ki. çok çok az bir ihtimal. şimdi benim artık 100 liram yok. tencerem var. yemek yapıyorum. talep yok. mali değeri sıfır.

    2. el pazarı ve sıfır araçlar bu şekilde artmaya devam ederse olacağı da bu. insanlar alamıyor ki napsın fiziken alamıyor adam, yok.

    bu işin sonu budur haberiniz olsun. ekonomik kriz diye buna diyoruz zaten. sizin mantıkla dünyada ekonomik kriz diye bir şey olmazdı zaten.

    altımızdaki arabalar değer kazanıyor sanıyoruz ama tam tersi 0 a gidiyor kardeşlerim. satamadıktan sonra ne anlamı var sayıların?

  • joe biden

    demokratların mevcut kitlesini bilmeyen yazarların hakkında atıp tuttuğu yeni abd başkanı.

    demokratlar ile rte'nin bozuştuğu dönem, bizdeki yönetimin otoriterleştiği dönem.

    cumhuriyetçi seçmen abd dışında ülke bilmez o nedenle cumhuriyerçiler için iyi lider kötü lider yok, söz dinleyen var. onu da trump aptal diyerek, ekonominizi bitiririm diyerek gösterdi zaten. rahibi de çekti aldı.

    demokratların seçmeni dünyaya entegre, sjw kitle. bu adamlar yıllarca rte'yi türkiye'nin demokratik, güçlü lideri olarak pazarladılar.

    ama bilin bakalım son 4 yılda ne oldu? demokratik kısmı tamamen kayboldu.

    şu an rusya'ya yanlamış, dünyada putin'in adamı görülen, avrupa'ya sürekli hakaret eden, cihatçıları fonladığı söylenen bir rte var.

    demokratlar seçmenlerinin doğası gereği rte ile artık yan yana poz veremezler. isteseler de veremezler. hatta bu aralar tüm misyonları dünyadaki otoriter kişilere karşı. bütün seçim kampanyasında trump'a sen putin, rte, kim jong gibi insanlarla iş yapıyorsun diyerek yüklendiler zaten.

    ki adamların esas hedefi rus yayılmacılığı. ve rte bu yayılmacılığa çanak tutuyor an itibariyle özellikle suriye'de.

    biden muhtemelen direkt sikicem sizi diye girmez ama şunları kesin isteyecekler tekrar rte ile çalışmak için:

    - demokratik sistemin güçlendirilmesi ve demokratik açılımlar
    -s400 game over
    -rusya ile kopma
    -nato ile bağları güçlendirme
    -suriye'de rusya ile işbirliğinin bitirilmesi, düşman esed'e geri dönüş
    - ihvancılardan desteğin kesilmesi(katar gg)

    şimdi sorun şurada. rte ilk maddeyi mhp ile ortaklık kurduğu ve aşırı milliyetçiliğe battığı için istese de yapamıyor artık. ayrıca avrasyacı doldurdu etrafına o da sıkıntı. (perinçeğe yine mapus yolları görünebilir)

    otoritesinde ödün vermesi ve 2015 öncesi haline dönmesi gerekiyor ama bunu şu krizde yaparsa direkt koltuğu bırakmış olur.

    rusya ile koparsa turizm gider, s400ler gider.

    suriye'den çekilmeyi yine mecbur olduğu mhp'ye anlatamaz. zaten kendi seçmenini mhp'ye kaybediyor.

    ihvancılardan koparsa(katar) para musluğu gider. ticari ortaklıkları gider. swaplar var onlar problem olur.

    yani bunların kaçını yapabilecek? ben diyeyim 0. geri dönülemez derecede otoriterleşti bu başkanlık sistemi yüzünden.

    demokratların da bu durumda rte ile çalışması şu politik iklimde mümkün değil.

    yani dediğiniz gibi demokratlar geldi ve kaldıkları yerden rte ile aşk yaşarlar yorumu yanlış.

    mağdur edebiyatı olur da bu sefer fark gerçekten mağdur edecekler gibi duruyor eğer beraber çalışmak istemezlerse. sen gidip malını satamayan tüccara, ekmek alamayan adama da pek edebiyat yapamazsın. yaparsın da eskisi gibi olmaz.

    ayasofya edebiyatı= mağdur *10. ama o bile 1 hafta sürmedi konu hep ekonomi artık.

    biden türkiye için iyi değil de türkiye halkı mıdır yoksa akp midir bunu bir ayırt etmek lazım.

    hitler var diye almanlara, mussolini var diye italyanlara, mübarek var diye direkt mısırlılara kimse düşman olmadı.

    politikalar, kişiler geçicidir. ülkeler kalıcıdır. ülkelerin kalıcı dostu veya düşmanı olmaz.

    türkiye gözden çıkarılabilecek, hele ki rusya yayılmaya çabalarken yok sayılacak ülke değil. ama başında rusya'ya yanlamaya çalışan ve dünyada diktatör olarak bilinen biri görev alıyorsa iş sıkıntı.

    kimse sana, bana, bize, sokaktaki mehmet amcaya düşman değil. aynı şekilde kimse moskova'da ivan'a, natalia'ya düşman değil.

    ama her gün etrafı tehdit eden, agresif takılan birine herkes düşman olur. niye trump'ı rusya ve türkiye dışında kimse istemiyor sanıyorsunuz?

    tekrar diyorum rte eğer başbakanlığı dönemindeki haline dönerse demokratlar direkt rte ile çalışır. ama sorun zaten dönemeyecek kadar ileri gitmiş olması.

    biden'in seçilmesini siz daha çok caatsa, halkbank, bazı yurt dışı hesaplara el koyulması tehditleri ile rusya'dan koparılmaya çalışılacak eğer kopulmazsa da ciddi yaptırımlara maruz kalacak bir türkiye olarak okuyun.

    oraya kadar gitmemize gerek yok bence. ne 2015 öncesi fetö ve kürt açılımı dönemine dönmeye çalışan bir liderin riskini alabiliriz ne de kendi koltukları için caatsa ambargosu yedirecek partili devlet aşıklarının kontrolsüz politikalarını.

    kendi göbeğimizi kendimiz keselim, seçim yapalım ve dış oyunlara meze olmadan kendi sorunlarımızı kendimiz halledelim.

    bizim sorunumuz da belli. cebinize, çevrenize, tv'ye bakarsanız zaten göreceksiniz.

    biden'in eline koz vermeyeceksek bu işi biz seçimle halledeceğiz. türkiye için en doğrusu budur.

    sikmişim biden'i kamala'yı demokratını cumhuriyetçisini yoksa.

    ama böyle gidersek sonumuz iyi değil. trump kalsa ertelenirdi sadece. biden geldi hızlanacak. sorun bizde. bizim seçimlerimizde. göçmen politikamız ve ekonomik yönetimimizde.

    trump, biden vs diyerek kendi sorunlarımızı yok saymayalım. bu memleket hepimizin. türkiye'de siyasetçi çok ama sadece 1 tane memleket var

  • 21 eylül 2020 dolar kuru

    an itibariyle türkiye cumhuriyeti çalışan nüfusunun yarısı 2400tl yani 315 dolar kazanmaktadır.

    bu insanlar ayda ortalama 200-215 saat arası çalıştırılıyor.

    saatlik ücret 1.46 dolar.

    hatırlar mısınız eskiden çin'de saatlik 1 dolara adam çalıştırıyorlarmış diye ayıplandığını. ucuz iş gücu diye dalga geçildiğini.

    hah işte o çin'de artık saatlik 2 dolar kazanıyor insanlar.

    resmi olarak türkiye cumhuriyeti, çin'den daha ucuz bir iş gücü olmuştur.

    market fiyatları da çin'den 3-4 kat pahalıdır maaşa oranlayınca.

    1 doların 11.5tl olduğu limit fiziki açlık limitidir. haberiniz olsun. makarna ekmek alamamaktan bahsediyorum

    oraya doğru gidiyoruz son hızla

    edit: çin'de de asgari ücret 300dolar diye yazanlar var. arkadaşlar artık asgari alan sayısı azaldı çin'de. çin hükümeti de bununla övünüyor her yerde.

    hem savunduğunuz şeye bak mk. çin ile aynı asgari ücretmişiz. ha o zaman iyi yani?!

    edit: entrylere de kur güncellemesi lazım. 2324/7.64= 304 dolar :(

    ben yine iyimser şekilde 2400/7.6 yapmıştım

  • şaka maka beşiktaş'ın cl'ye gitmesi

    bir gsli olarak yazıyorum. umarım bjk gruplara da kalır ve şu başakşehir'in haramzadelerine gidecek paraya ortak olur.

    o parayı şaibeli insanlar ezeceğine bjkli yöneticiler kazan'da ezsin daha iyi.

    ben elemelerde destekliyorum bjkyi. bizi utandırmayın. gerekirse çarşıya gelir migros önünde biramızı bile içeriz.

    şu haramzadelere yâr etmeyin o parayı

  • galatasaray

    sanılanın aksine transferlerde taraftar payı olmayan takımım.

    bu transferler öyle 1-2 haftada olmaz. adamlar gitmiş, izlemiş, araştırmış.

    marcao ve luyindama uzun süredir takip edilen isimler bu çok belli. keza, mitroglou ile de temaslar varmış benim anladığım bu çünkü yapılan anlaşma çok kebap.

    muhtemelen diagne ikinci tercihti tetteh'ten sonra, son güne kadar kovaladılar ama olmadı. alan olayı da biraz oyalama gibi geliyor bana. diagne'ye 10u basan, alan'ı çoktan alırdı yoksa adam tamamen paraya bakan bir transfer.

    eğer başkan taraftarın gazına gelseydi şimdiye alan'a yıllık 4.5, takımına 3.5, menajerine 3 milyon artı 3te imza parası verirdi panik şekilde. ama bu adamlar kulaklarını tüm ergenlere kapatıp sabırla beklediler ve sonuç ortada.

    resmen ince eleyip sık dokumuşlar, ffp ile sorun yaşamadan nokta transferler ile çözdüler işi. helal olsun.

    taraftarın bu adamlara özür borcu var

    edit: bir de eklemeden geçemeyeceğim, basın bile son 2-3 gün ayıktı luyindama ve mitroglou'ya. el altından güzel götürdüler işleri.

    bu adamları zaten alacaklarmış bu çok belli. taraftar sadece adamların kalbini kırdı ve ergenlik yaptı bu süreçte başka da bir şey yapmadı

  • bir kadının boş biri olduğunu anlama yöntemi

    benim için bu tamamen moda ile alakalı.

    bir kadınla oturduğunuzda sürekli moda, giyim, trendyol, alışveriş gibi konulardan bahsediyorsa o kadın boştur.

    aynı şey erkeklerde de futbol için söylenebilir

  • 13 kasım 2017 türkiye arnavutluk maçı

    bu 'adamlar' yabancı sınırı gelsin çok para kazanalım diye bilerek oynamıyorlarsa bir şey bilmiyorum.

    ıyi tezgah kurmuşlar bravo valla

  • gary medel

    yiğidi öldür hakkını yeme valla on numara transferdir.

    gerçekçi bir gsli olarak söylüyorum, bu adam takip ettiğim kadarıyla bizim belhanda ile gomisi üst üste koyup öper.

    bu arada bir konuda anlaşalım, hem pepe hem bu aşırı penaltı yapan oyuncular. o nedenle ağlamak yok çünkü penaltıların muhtemelen yüzde 95i buz gibi penaltı olacak. azıcık kırmızı sayınız da artar bu sene gs ve fb deplasman maçlarında o atmosferde bu ikiliden en az biri atılır

    ayrıca bir dost olarak eleştiri yapmak isterim. 3 kulvar için yaş ortalaması yüksek kaldı. bjk bu sene rakiplerden çok yorgunluk ve sakatlıkla uğraşabilir. bu büyük bir dezavantaj

    edit: ulan dursun n'diaye alana kadar bunu alsana dursun amacın ne oğlum senin

  • 31 temmuz 2017 kobani harekatı

    sözlükte bordo klavyeliler ve biji pkklılar karşılıklı mastürbasyonu bitirdiyse ben değerlendirmesini yapayım.

    mevcut ekonomik durumda abd'ye kafa tutmak çok ciddi sıkıntılara yol açacaktır. ekonomiyi kaybetmek seçimi kaybetmek olacağı için hükümet asla büyük bir operasyona girişemez.

    ha amaç muhtemelen milliyetçi.avi veya vurdunuz ama acımadı meselesi. bakın azıcık gerçekçi olun rica ediyorum.

    bu yaşadığınız kafayı en son enver paşa yaşıyordu. sonuç malumunuz. patlak tekerle uzun yola çıkılmaz. ekonomi bu haldeyken büyük operasyonlara girişemeyiz. abd'yi karşımıza alamayız. opec'i karşımıza alamayız.

    ekonomiyi dışa bağlayıp, borçlanıp, almanı amerikanı şirketlerine patron yapıp sonra bu adamlara atarlanmak saçma.

    savaş vermek istiyorsan önce ekonomik bağımsızlık savaşı vermen gerekiyor. ekonomiyi kurtarırsan vatanı kurtarırsın

  • 9 mayıs 2017 trump'ın kürtlere ağır silah vermesi

    ne zaman şu başlıkları okusam halimize üzülüyorum. üzüldüğüm silah vs verilmesi değil, versinler zaten plana uyuyorlar. ancak bu abd'ye dalalım, rusya'ya yanaşalım diyenlere üzülüyorum.

    gereksiz aşırı osmanlı milliyetçiliğiniz ve gaza gelen çalışmayan beyninizle bunun sorumlusu sizsiniz. sizi de abd yarattı ama farkında değilsiniz.

    unutmayın ki savaşta iki karşı cephe lazımdır. abd ilk cepheyi silahla beslerken, zaten silahı olan bizim cepheyi din,cehalet ve aşırı milliyetçilikle besledi. abd istiyor ki gaza gelin, ayaklanın, savaşın. kürtler diyin genelleyin, saldırın.

    ypg düşmandır. ve bizi bugünlere getirenler ve onların destekçileri de düşmandır. biz 3. cepheyiz. adalet yolunda, barış yolunda yürümeye çalıştık hep. dedik ki devletin varlıklarını satmayın. satarsanız abd'ye bağımlı oluruz iyice. sattılar. dedik ki ışid'e yardım etmeyin, terörist devlet olursunuz. ettiler.

    şimdi sen dostum, diyorsun ya abd'ye tepki koyalım. adam buraya parasını koydu, önce seni gıda bile yetiştiremez hale getirdi. her yere beton diktirdi. bir bok değilken kandırdı, şişirdi. şimdi sanıyor musun savaş dediğin silahla olacak.

    önce kasandaki parayı alacaklar. ithal ettiğin tohumu alamayacaksın. ıthal saman gelmediği için hayvan yetişmeyecek. et yiyemeyeceksin. buğday olmayacak. ekmek bulamayacaksın.

    abd'yi küçümsemeyin. yıllarca öyle güzel plan yaptı ki adam. sen onun adamının peşinde koşarken seni kurbanlık koyun gibi besledi, büyüttü.sen koyun gibi önüne konan samanı yerken kasap bıçakla gelince niye şaşırıyorsun?

    neyse uzun oldu ama bu ülkeyi ypg değil, kendi vatandaşı sattı. tarihte kısa bir cümle ile yine geçer adın. 'yine bir türk devleti içten parçalandı."

  • batı ege seküler kurtuluş cephesi

    işler iyice boka sarıp özerklik vs naraları hortlarsa ve yobaz başkanlık gelirse kurulacak oluşum. pasif-aktif direniş, insan hakları konusunda yatırımlar,bilim, eğitim ve modernite üzerine yüzü batıya dönük bir sanayi-turizm cenneti.

    belki ütopik gelecek ama zamanı geldiğinde bu yola baş koyulmazsa varlığımız son bulacak gibi duruyor. hayırlısı olsun umarım yanlışlardan bir şekilde döneriz
    edit: batıdan kastım coğrafiden ziyade ideolojik olarak batıydı. tabi coğrafi olarak doğru olmuyor uyaranlara teşekkür