uyku semesi2
profili

  • ios 11

    cok basit hatalar var.
    mesela ucak moduna alip, ucak modundan cikarinca, bluetooth ve wifi’in gereksiz aktive olmasi gibi. ben ne wifi ne bluetooth kullaniyorum, ancak her ucak moduna alip, sonra ucak modundan ciktigimda, tekrar bu ikisini deaktive etmek zorunda kaliyorum.

  • 2016 turizm krizi

    ben 11 senelik eski otelci, 3 senelik yeni acentaciyim. turkiye disinda calisiyorum. hani olay turk-yabanci turist olayina girmis, herkes birbiriyle kavga etmeye baslamisken, o tartismalara mudahil olmadan bir kac veriyi sizinle paylasayim, ona gore siz kararinizi verin.

    otelci ayaginda: antalya'da, batidan doguya, yani tekirova'dan side'ye kadar olan bolgede yer alan nerdeyse %95 oraninda oteller icin, sezon, 1 nisan - 31 ekimdir. (bazilarinda mayis-ekim olur, bazilarinda nisan-kasim olur, ama geneli nisan ekimdir). butceler genelde 212 gunluk bazda yapilir.
    genel konaklama egilimi su sekildedir: (4 buyuk market icin belirtiyorum)
    alman: nisan-haziran ortasi ve agustos sonu - ekim sonu yogun olarak konaklar, ortalama kalis sureleri 9 gundur, rezervasyonunu konaklama tarihinden 1 sene once yapar, gelmeden once acentasi otele parasinin tamamini odemis olur. genelde bir cok otel icin, geceleme bazinda en buyuk yuzdeyi olusturur. genel payi %40'dir.

    rus: mayis basi - ekim sonu arasi konaklar, ortalama kalis sureleri 8 gece civaridir. ozellikle yaz doneminde en yuksek fiyatlardan en cok ruslar konaklar. genelde gelmeden 10-15 gun once veya son dakika bookingini yapar, uygun fiyati yakalarsa tum ailesiyle gelir. odemesi genelde acentasi tarafindan sezon baslamadan once verilen cek meblagindan dusulur. %40 civari yuzdeye sahiptir otel icerisinde.

    ingiliz: konaklama ve rezervasyon trendleri almanlarla asagi yukari aynidir. genelde %10'luk dilime sahiptirler.

    turk: haziran sonu (okul kapandiktan sonra) - eylul ortasi (okul acilmadan once) konaklar. ortalama kalis suresi 4.5 gundur (alman'in, rus'un ve ingiliz'in yarisi kadar) yuzdesi de %5 civaridir.

    bu belirttigim banttaki bir cok oteldeki konaklama ve musteri dagilimi bu sekildedir. simdi turk'un fiyatlarini yukselten 2 cok basit denklem var:

    1) sezonun en yuksek periyodunda geliyor olmalari
    2) konaklama gecelemelerinde surekli sikayetci oldugu diger milletlerin ortalama gecelemelerinin yarisini gerceklestirdigi.

    haliyle, otelci olarak, yuksek sezonda bir tane odayi bos birakma luksunuz olmadigindan dolayi, haliyle uzun geceli konaklamalari ilk siraya koymak kadar normal birsey yok. sonucta, ortalama 9 gece satabileceginiz bir odayi, neden 4.5 gece satmak istesin ki otelci? e haliyle de 4.5 gece satin almak isteyenin fiyatinin, 9 gece konaklayacak olana gore cok daha pahali olmasi (sezonun yuksek olmasinin da payiyla) cok normal degil mi?
    4.5 gece konaklayan bir turk yerine, 9 gece konaklayan bir rus'un veya alman'in tercih ediliyor olmasinin nedeni o. hatta dikkat ederseniz, bir cok otel artik fiyatlamasinda, kalinan geceye gore fiyat vermeye basladi ki, durum biraz daha anlasilsin. 4 gece konaklarsan gunluk 100 lira, 5 gece konaklarsan gunluk 90 lira vs.. keske turklerde seyahatlerini ayni almanlar veya ruslar gibi tum sezona yayabilse, konaklamalarinin kalis suresini 4 gecelerden 7-8 gecelere cikarabilse, emin olun o zaman hicbir otelci ne alman'i ne de rus'u fiyat olarak daha avantajli tutmayacaktir. daha anlasabilabilir bir ornek olmasi adina: bir fabrikadan 100 kalem mal alanla, 5.000 kalem mal alan kisi arasinda fiyat farkinin olmasi kadar normal birsey yok, bunu sadece belirtme ihtiyaci duydum.

    krize gelirsek, antalya'da bir cok otelin ben bu sene acilamayacagini dusunuyorum. cunku rus gelmeyecek, almanlarin erken rezervasyon sayilarindaki dususu %50'ye vardi, (diger taraftan ispanya'da %300, yunanistanda %50 artarken). su anda satisa kapali olan misir destinasyonu mart ortasi gibi ruslara acilacak, bae, israil ve kibris (guney kibris) baya bir aktif olacak bu sene turkiye'den dolayi havada kalacak olan yolcuyu kapabilmek adina. tabi turkiye'nin yatak sayisi ve hali hazirdaki potansiyelini bu ulkelerin hicbir sekilde doldurabilme sanslari yok ama ne olursa olsun, bu yolcular antalya'ya gelmeyecek.

    e diger taraftan antalya'da kari-koca sadece turizm'den ekmek yiyen bir cok insan isini kaybetmeye basladi, otellere mal satan esnaf (sebze, meyve, et, cay, kahve, kola, bira, vs) ciddi sekilde para kaybedecek. acilmayan otellerden dolayi issiz kalacak bir suru sezonluk isci evine para goturemeyecek.. devlet aldigi vergilerden ciddi sekilde zarara ugrayacak.. ulkeye doviz girmeyecek vs..

    isin daha korkutucu tarafi, bu isin ne kadar sure devam edecegini kimse bilmiyor.