mems3
profili

  • ateist olma nedenleri

    allah'ın kendi suçunu kendi gönderdiği kitapta itiraf etmesi.

    bakara suresi 7. ayet

    önce gerçekleri göremesin diye kalpleri ve gözleri mühürlüyor. sonra da gerçekleri göremedikleri için onlara büyük bir azap bahşediyor.

    benzer şekilde, erkekler erkeklerle yatıyor diye sodom ve gomaro'yu da içindeki kadınlar ve bebelerle birlikte helak etmişti.

    allah'ın bir takım insanları, onların fikirlerini sırf örnek olsun diye, sırf azab ve işkence için yarattığını görüyoruz. her şey bizim için, her şey ibret için yani.

    es kaza o insanlardan biri olarak doğmadığımıza şükredip sesimizi kesip oturduğumuz yere oturalım ve zındıklık etmeyelim bence...

  • troll başlıklarına alakasız entry girme kampanyası

    eskiler troll nedir bilir, engeller ve başlıklarına yazmaz ama,
    her yeni nesilde tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmak özellikle sayı çoğaldıkça gittikçe zorlaşıyor.

    bu gün mesela şurada (#61026963) örneği görüldüğü üzere bir zamanlar bu tip başlıklara tepki olarak, içlerine genelde düzgün içerikli ama konuyla alakasız entryler döşenirdi.

    bu tepki biçimi yeni nesiller için gayet başarılı bir eğitim aracı olarak hizmet verebilir.

    bu amaçla düzenlenmiş kampanyadır.

    edit 1: arkadaşlar alakasız entry'nize sözlük formatına uygun bir maske yerleştirmeyi unutmayınız. böylece değerli formatımızı da korumak ve yaşatmakta olduğumuz mesajını iletiriz.

    örn:
    başlık: türbanlı annesine rağmen türban takmayan kız
    tanım: aynı zamanda güzel patates kızartması da yapabilen kızdır. çünkü patates kızarmadan önce onları bir güzel tuzlar.

    edit 2: trolllere verilebilecek en iyi cezanın başlıklarına entry girmemek olduğunu gayet iyi biliyoruz. bu kampanyanın amacı başlıkları açan kişinin troll olduğunu farketmeden bir hışımla entry yazacak yazarları espri anlayışımızla uyarmak, sakinleştirmektir.

    edit 3: entry'lerin şikayet edilmesi ile alakalı olarak benim de kaygılarım var. ancak mesela, entry'nizin içeriğinde bu kampanyaya ya da entry'nizin ne ile alakalı olduğuna dair bir bkz verirseniz durum anlaşılacağından yönetimin buna sesini çıkartmayabileceğini varsayabiliriz.

    edit 4: bakın tekrar ediyorum, troll başlıklarına entry girmemiz başlığa yarar bunun çok iyi farkındayım. bu kampanyanın hedefi, zaten dikkat çekmiş olan, aynı yukarıda örneği verilen başlık gibi başlıklar olmalı. amacımız bu başlıklara yazmakta olan sözlük yazarlarını uyandırmak olmalı. başlık zaten dikkat çekmiş, zaten gündeme oturmuş olabilir. ama içine yazılan karşıt düşünceler, sinirlenmiş sözlük yazarları zaten troll'ün hedefi.

    troll hedefine ulaşmışken buna biraz köstek olmanın nesi kötü olabilir ki?

    bir de mesela yıllardır söyleye söyleye insanların dilinde tüy bitmedi mi? "don't feed the troll" diye avaz avaz bağırıyoruz, "troll başlıklarına entry girmeyin" diye insanları uyarıyoruz. yıllar oldu, yıllar... bir işe yarıyor olsa sözlükte troll diye bir şeyden bahsetmiyor olurduk.

    ayrıca düşünsenize troll eseri olduğu bariz belli olan bir başlık, ama içeriği bir süre sonra sinir olmuş insanların haykırışlarından çok, konuyu dalgaya almış ve akabinde yararlı bilgiler veren insanlarla dolu.

    bu bir çeşit tepkidir. sözlük formatına uyduğu sürece, bunun sinir küpüne dönmüş insanların yazdığı içeriklerden çok daha değerli olacağını düşünüyorum.

    tabi ki son söz sözlük yönetiminindir.

    ben bunu sadece öneriyorum.

    bir çok kişinin bu konuda eylemler yaptığının farkındayım. ancak kimsenin moderasyon tarihçesinin içine edilmesine sebebiyet vermek de istemem. çok dikkatli davranmak lazım. her şey kararında, edebinde ve usulüne uygun olmalı. gidip de "türbanlı anne" başlığında meme fotoğrafı paylaşmayalım mesela.

  • sözlükçülerin politicalcompass test sonuçları

    cümleler, türkiye'nin şimdiki politik durumlarını ihtiva eden örnekleri içermediği sürece, herkesin ghandi çıkacağı sonuçlardır.

    örn:
    cümle: "hükumetler terörü bahane ederek insan haklarına aykırı uygulamalarda bulunur"

    türkiye'ye göre:" hükumet pkk'yı bahane ederek kürt halkı üzerinde insan haklarına aykırı uygulamalarda bulunur."

    bir çoğunuzun iki cümle için farklı tepkilerde bulunacağına eminim.

    bu, tıpkı bu gün dbe'ye giren, sözde kadının çocuk üzerindeki etkisinin daha önemli olduğunu vurgularken baba ve anne figürü arasında bariz ayrımcılık yapan entry'e benzer. mesela bakıcılar için babasını değil, annesini suçluyor. çünkü kafasında bu onun temel görevi.

    bu cümle de şöyle geçiyor:

    "kadın kariyer yapabilir ama birincil görevi evini çekip çevirmektir."

    bir çoğunuz dünkü entry'i favorilerinize eklediniz ama bu teste cevap verirken bu cümleye katılmadınız.

    o yüzden çakma sözlük ghandi'lerine burdan selam edelim