tom joad2
profili

  • 30 mayıs 2021 anadolu efes fc barcelona maçı

    kimse senden bu maçta efes'i desteklemeni falan istemedi. aptal argümanlarını da alıp bu başlıktan defol, haset herif.

  • sözlüğün çöplükleşmesini nasıl engelleyebiliriz

    tartışılması gerektiğini düşündüğüm soru.

    şöyle bir önerim var:

    sözlük; bilgi, yorum ve geyik olmak üzere üç kısma ayrılsın. "bilgi" kısmına giren, kişiden kişiye göre değişmeyen gerçekliklere ulaşabilsin. "yorum" kısmında her konuda öznel bilgi ve fikirler paylaşılsın. "geyik"te ise siyaset, maç, anket vb. tartışılsın.

    çünkü bazen, net bilgi veya iyi bir yoruma ulaşabilmek için yüzlerce saçmalık okumak zorunda kalıyoruz. çok daha profesyonel ve geniş bir moderasyon ağıyla (ki ekşi sözlük'te bu kapasite var) girilen entryler bu üç kategoriye dağıtılır.

    bilgi bölümünden öğrenciler, meraklılar vb. rahatlıkla faydalanır. (vikipedideki bilgiye ne kadar güveniyorsak, burada da o güveni oluşturabiliriz.) yorum bölümünde sanat, felsefe, edebiyat, siyaset, bilim vb. alanlarda genel ve öznel fikirler paylaşılır. geyik ise daha çok günlük siyasi, sportif olay, olgu ve kişilerin, anketlerin bölümü olur.

    şimdi benim bu fikrime, önceki entrylerimi referans göstererek karşı çıkanlar mutlaka olacaktır haklı olarak. ama ben de sözlüğün şu andaki formatı üzerinden yazıyorum. sözlüğü açıp baktığımda her gün ne görüyorsam ben de o tarzda devam ediyorum. içime sinmiyor bazen ama kendimi akıntıya bırakıyorum. ancak bir değişim gerektiğini de düşünüyorum. ve bu konuda bir öneride bulundum sadece. amacım kimseyi kişisel olarak eleştirmek falan değil, sadece boş vakitlerimde zaman geçirmekten hoşlandığım sözlüğün daha nitelikli hale gelmesi. hepimiz sıkıldık aslında bazı şeylerden ama yine de seviyoruz sözlüğümüzü. hakettiği saygınlığa tekrar kavuşmasını isteriz. çünkü ekşi sözlük sadece bir internet sitesi değil kült bir olguya dönüşmüştür ve bence türkiye'deki sosyal ve siyasi hayatı, hatta türkçe'yi etkiler duruma gelmiştir.

    ayrıca kullanıcı sayısı çok arttı, her yaştan, her çevreden insan var artık burada ve herkes kendini ifade etmek istiyor. ama kocaman bir salona doldurulmuş büyük bir insan topluluğuna benziyoruz şu anda. her kafadan bir ses çıkıyor ve söylenen bir çok önemli şey fısıltı gibi kalıyorken bağırarak konuşanların söyledikleri gerçekten tırıvırı bile olsa gündemimiz oluveriyor. bence böyle devam ederse nitelikli insanların sayıları git gide azalacak burada. sözlüğün bilgi ve düşünce talep edenlere daha sistematik bir şekilde ulaşabilmesi lazım.