mce2
profili

  • yüksek bilmem ne mühendisi zırvalığı

    zırvalıktır çünkü olması gereken "bilmem ne yüksek mühendisi"dir.

    örn;
    (bkz: kimya yüksek mühendisi)
    (bkz: inşaat yüksek mühendisi)
    (bkz: ziraat yüksek mühendisi)
    vs. vs.

    edit:

    (bkz: #6482352)
    (bkz: #8065829)

  • yüksek lisansta askerlik tecilinin 35 yaş olması

    mahkeme kararı ile kesinleşendir.

    açıklayıcı edit: kanunen yüksek lisans yapanlar 35 yaşını doldurduğu yılın sonuna kadar tecilli olabilirler (enstitünün talebi ile). ancak mevcut uygulamada yüksek lisansta 3 yılını dolduran kişilerin tecilleri yapılmamakta (gerekçe olarak 2011 yılında mülga olan yök kanunundaki öğretim süreleri gösterilmekte) ve insanlar mağdur edilmektedir. tecilin üst limiti 3 yıldır diye birşey yoktur öğrenci olduğunuz sürece (kayıt yenilediğiniz sürece atılma yoktur mevcut durumda) ve 35 yaşını doldurmadığınız sürece tecilinizin yapılması gerekmektedir.

    2009 yılında başladığım yüksek lisans öğrenimime iş kurmam* nedeniyle tamamlayamam tez aşamasına geçmeme rağmen bir türlü tezimi hazırlayamamam sonucu yüksek lisansın askerden kaçmaya dönmesiyle beraber 6 yılımı doldurdum.* ancak öğrenimimin başlamasından 3 yıl sonra asal (askere alma daire başlanlığı) tecilimimi yapmamaya başladı.

    kanunen yüksek lisans ve doktora yapanların 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecilleri enstitü isteğinle yapılabilmekte. önce fen bilimleri ensititüsünü ikna ettim (çünkü onlar asal'ın tecil yapmadığı için yazıyı yazmak istemediler). tecil yazısını asal'a ancak okulunuz yazabiliyor. daha sonra iki defa red yedim ve bakaya kaldım (kasım 2013). gbt'de askerlik durumunun çıkması ile beraber hayatım kabusa döndü çünkü işim gereği neredeyse her hafta şehir dışına çıkmaktaydım.

    bunun üzerine milli savunma bakanlığına (askeri yüksek idare mahkemesinde/ayim) dava açtım. ocak 2015 itibari ile davayı kazandım ancak bakanlık kararın düzeltmesini (yüksek mahkemelerde temyiz olayı yoktur) istedi. an itibari ile düzeltmenin de red edilmesiyle beraber artık sosyal medya ile paylamamam için hiçbir engel kalmadı.

    askere gitmek istemeyen ancak vicdani reddin türkiye'de kabul görmemesi nedeniyle yüksek lisans yapan, bedelli çıkana kadar yüksekle idare ederim diyen, 3 yılda bir yüksek lisans değiştiren tüm arkadaşların işine yarayacak bu emsal kararın yayılabildiği kadar yayılmasını istiyorum. paylaşmanız dileğiyle.

    mahkeme kararı:

    sf.1
    sf.2
    sf.3
    sf.4
    sf.5

    karar düzeltme talebi reddi:

    sf.1