orioner5
profili

  • ekşi sözlük

    iyice igrenc ve egitimsiz bir okur kitlesini barindirmaya baslayan olusum. lan surada sevdigim uc bes adam olmasa siktirip gidecegim. lanet olsun sizin cehaletinize.

    8 aralik gunu debeye giren entry'lere bakiyorum. su entry 3. siradan debeye girmis yuh yahu:

    (bkz: #64551883)

    siler diye yazayim:
    baslik: cpu hızında sona yaklaşılması
    --------------------------------------------------------------
    (bkz: ne konuşuyonuz lan siz)
    aslında baya da türkçe kelime kullanmışlar
    --------------------------------------------------------------

    halbuki ayni baslik altinda

    (bkz: #64553219)
    (bkz: #64552589)

    ve daha birkac tane guzel icerikli entry var. onlari okuyup oylamak varken aptalin tekinin yazdigi komik bile olmayan bu cahillik ve zavallilik haykirisi nasil debeye giriyor anlamiyorum.

    cahilligin bu denli yuceltildigi bir toplum gormedim. size akp mustehak, az bile. bokunuzda bogulun.

  • mark zuckerberg

    bugun palo alto'da farmers market'te esi ve cocuguyla birlikte gordum. gitti, 5 dolara durum (burrito) satan cadirlardan birinde kuyruga girdi yemegini aldi, sonra oradaki butun insanlar gibi oturdu kaldirimda yol kenarinda efendi efendi yedi. sandalyeye bile oturmadi. gunes gozlugu, sapka falan da takmamis, hic kasma yok. bu alcakgonullu tavri acaip hosuma gitti.

    sonra aklima turkiye'de mark zuckerberg'in binde biri kadar parasi olup koruma ordusuyla dolasan zorbalar geldi. vay be dedim, zenginligi kaldirmak boyle bir sey iste.

  • tübitak'ın yıllara göre değişen bilim algısı

    2002 yilindaki listede adimi gorunce duygulandim. listedeki tanidigim kendim dahil 12 ogrenciden 11 tanesi su an yurtdisinda yasiyor, turkiye'den kacmis. bir tanesi de mecburi dogu hizmeti sirasinda vefat etmis, rahmetli doktor. bunu da belirtirsek belki bilim nereye gitmis daha iyi anlasilir.

    biri bana kavanoz getirsin, iki cift laf edecegim.

  • öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler

    gelin ufkunuzu acayim. #58382578 numarali entry debe'ye girmis. simdi millet butun hafta ampulleri yakarken ampul lobisine kufretmesin diye aciklama yapma zorunlulugu hissettim. planned obsolence bildiginiz komplo teorisidir. eger hic bozulmayan ampul yapmak teknik ve ekonomik acidan mumkun olsaydi, bir sirket o ampulu yapar ve dunyadaki her eve bir kereligine satardi. ortalama kisi basina bir ampulden hesaplarsaniz, bu sirket toplamda 7 milyar tane ampulu satar sonra da zaten o parayla baska islere dalar veya hic olmadi sahibi turkse, kepenk kapatir ve kazandigi parayla ev alip kiraya verirdi. boyle fantastik yossi cohen zirvalarina inanmayin.

    simdi kaynak vererek aciklayalim:

    http://conspiracy.wikia.com/…/light_bulb_conspiracy

    usenmedim turkce'ye cevirdim:

    klasik tipteki ampullerin uretiminde tungsten tel kullanilir. daha sicak bir tel elektrik harcamasi bakimindan daha verimlidir ama omru de daha kisa olur. sonsuza kadar yanan bir ampul yapmak cok kolaydir: daha uzun ve ince bir tel kullanin, bu tel cok fazla isinmayacak ve yanarken beyaz yerine kirmizimsi bir isik yayacaktir. normal bir ampulu siddeti ayarlanan bir elektrik dugmesine baglayip dugmenin siddetini en kisik ayara getirirseniz o ampul yine sonsuza kadar dayanacaktir. ama madalyonun bir de oteki yuzu var. standart 100 watt'lik bir ampulun fiyati 50 cent, omru 1500 saat ve bu 1500 saatte harcadigi toplam elektrik ise 18 dolardir (saatte 12 cent/kwh'tan hesap edersek). simdi sizin icad ettiginiz sonsuza dek yanacak ampul calisacagi ilk 1500 saat icinde diger standart ampulun 3 kati fazla elektrik harcayacaktir ki bu da ekstra bir 36 dolar masraf demek. bir sonraki 1500 saat icin yine bir ekstra 36 dolar daha harcayacaktir. bu da standard ve kisa omurlu ampule gore yillik 200 dolar daha fazla elektrik harcamak demek. yani 200 dolar yerine bir senede birkac tane kisa omurlu ampul kullanip atmak daha karli. aradaki bu 200 dolarlik fark ayrica elektrigi uretmek icin santralde harcanan komur veya dogal gazin masrafina da karsilik gelmis olur. yani siz senede 3-4 tane kullan-at tipinde standard ampul kullanirsaniz, hem cebinizden 200 - 2 = 198 dolar az cikmis olacak, hem daha aydinlik evde oturacaksiniz, hem de boku bokuna fosil yakit tuketmemis olacaksiniz.

  • dört saatten çok uyuyorsanız mühendis olamazsınız

    muhendisim. silikon vadisinde calisiyorum. gunde 7-8 saat temiz uyuyorum. butun is cevrem de benden farkli degil. gunde 9 saatten fazla calisan insan sayisi sirketin yuzde onunun altindadir. herkes mutlu ve bu duzen yillardir boyle isliyor.

    bu zavalli hayatinda bir sik yapamayip sadece seminer veren ve boktan hayat anlayisini gencecik cocuklara enjekte etmeye calisan am beyinli insanlara inanmayin. calismak demek gunde 20 saat aptal aptal is yerinde pineklemek demek degildir. saglikli ve dengeli yasamayan muhendis kaliteli urun uretemez. davar ile muhendis arasinda cok kalin bir cizgi vardir ve davarlar az uyurlar.