nacarkizi1
profili

  • beyin göçü ile türkiye'den giden sözlük yazarları

    sadece mühendislerin aktivitesi değil bu arkadaşlar. buraları okuyan işletme bölümü öğrencisi/mezunu arkadaşlar varsa, bu alanda da yurtdışına gitmenin gayet mümkün olduğunu belirtmek isterim. aile parasıyla gidenlerin zaten önünde çok bir engeli yok. diğerlerine belki örnek olur diye yazıyorum.

    benim hedefim ekonomik ve sosyal olarak avrupanın en gelişmiş ülkeleri olan *almanya ve isviçre idi ama mastera gidecek param yoktu.

    üniversiteyi istanbul’da okudum, bu yıllarda çok fuarlarda çalıştım ve bizim müşteri tarafında adını bilmediğimiz ama farklı sektörlerde b2b iş yapan bir çok alman firmanın istanbul’da ofisi olduğunu farkettim.
    staj ararken özellikle bunlara başvurdum. mülakatlarda müdürüm olacak kişinin yabancı olması kriterdi benim için. bu arada akşamları çalıştığımdan kazandığım parayı almanca ve ingilizce kurslarına yatırdım. türkiye’de staj ararken/yaparken bir yandan kariyer.net’in almanya versiyonu olan sitelerde de hep başvuru yaptım. sahibinden.com’da araba bakan dayılar gibi benim hobim de bu olmuştu.

    toplam 68 başvurumun 66sından red aldım. emailleri sakladığımdan net sayıyı biliyorum.
    ıstanbul’da staja başladığım son şirkette mezun olunca kadroya geçeceğim belli olunca almanya’da kabul aldığım 2 staja gitmedim. uzun sözün kısası o şirkette staj dahil 2 sene çalıştıktan sonra da yurtdışı ofislerine geçtim.
    bu dediğim 6 sene önce idi, bu arada hep yapmak istediğim masterı da profesyoneller için olan bir programla işi bırakmadan almanya’da tamamladım. burda bankadan kredi çektim ödemek için. devlet zaten yarısını iade etti vergi beyanında, eğitim harcaması olduğundan.

    benim göçüm finans alanında idi ve bu alanda çok açık var almanya ve civarı gelişmiş ülkelerde. özellikle de data/finans arası bir alana kayarsanız.

    hedeflerinizi küçük koyun arkadaşlar. bulunduğunuz yerden çok uzakta olmayı istiyor olabilirsiniz ama bir günde olmuyor. istediğiniz yaşam standardına -madden ve manen- ulaşmak için neler yapabilirsiniz bunu düşünün araştırın.
    insanlardan yardım isteyeceksiniz bu konuda isteyin. internette herkese her platformda ulaşmak mümkün, kendinize mentorlar edinmeye çalışın.
    yaşadığınız hayatın kurbanı olmayın, kontrolü elinize alın. zeka olarak bir kısıt yoksa hepsi sizin elinizde.