oscuro e meta della mia vita1
profili

  • 2018 ekonomik krizi

    evet, buraya yazma vaktimin geldiğini düşünüyorum. çok uzatmadan hikayemi anlaticam.

    2017 yılı cirosu 40 milyon tl yi aşan bir şirket sahibiyim. 2018 yılı ilk çeyreği bitişi itibariyle işimi neredeyse feshedip fabrika binamı ve makinelerimi satma kararı aldım ve geçen hafta cuma günü içimde buyuk bir hayal kirikligiyla fabrika binamı satış sözleşmesini yaparak hayrını görmesini dilediğim başka bir sektörden şirkete sattım. bu kararı almak zorunda kaldım. çarşamba günü tapuda işlemi bitireceğiz eğer ki alıcı verdiği kaporayı yakmayı göze alıp caymaz ise. meblalar büyük ,sözleşmeyi yaptığımız gün dolar kuru 4.80 tl idi bugün bu saatlerde 5.28 ve çarşamba ne olacağı muallak.bu kur oynaklığından haneme tl bazında 2 milyona yakın bir kur farkı avantajı sağlanıyor. kısa sürede insanların döviz hareketlerinden ne kadar paralar kaldırdığı anlayın.

    son 3 yılda 4 milyon tl kesin olarak 1 tl' sini bile tahsil edemeyeceğim bir batak oluştu, iş yaptığım sektörde 3 tane dev firma toz oldu, bu firmaların çeklerini ya hammadde tedariğinde ya da banka kredisinde kullandığım için ben bu çeklerin bedellerini kasamdan ödemek zorunda kaldım ve 2018 yıl sonu itibariyle pes ettim. çünkü kasamda işçilik , hammadde alımı ve firma çeklerimi ödemek için ayırdığım karşılık yok oldu.

    tabi rakamlar yüksek olmasına rağmen bundan 10 sene önce o günlerdeki cironuza oranlayarak böyle bir batağı rahatlıkla karşılayıp işinizi aksatmadan hizmet vermeye ve para kazanmaya devam edebiliyordunuz ama bugün maliyet yaparak ticareti sürdürebilecek kârları sağlama dönemleri geçeli yıllar oldu, bu sebepten işler iyice sarpa sarmadan elimde avucumda neredeyse hiçbir şey kalmadan batmaktansa bir seçim yaparak ailemin 40 senesini, hayatını verdiği işi askıya alarak herşeyi nakite döndürüp ülkemizde işlerin yoluna girmesini beklemekten başka çarem kalmadı, borçlarımı kapattıktan sonra aynı işimi kuracak kadar nakitim gene olacak ama bu şartlarda iş yapabilme kabiliyetini ben kaybettim, becerebilen varsa devam etsin.