horty9
profili

  • tahir tarımer

    sebepsiz yere bir adamı linç ettirdi. hastanede o alkış tutanlar umarım aynı şeyi bu şahıs için de yaparlar.

    yarın birgün gerçekten bir doktor darp edildiğinde ki sürekli gerçekten yaşanıyor, birçok insan ulan acaba mı diye düşünecek.

    hadi bu şahıs diyelim normal değil orada birçok şahit var. bir tane dürüst biri çıkıp ya siz ne alkışlıyorsunuz olay farklı demedi mi?

  • glutensiz yulaf + badem sütü + ahududu + chia

    başlığı okuyunca 200tl gitti.

  • ülkeyi batıran kesim

    dindar insanlar.

    dünyanın her yerinde her dininde böyle.

  • trafikte iki otobüsün arasına sıkışan motorcu

    insanlar niye maalesef ölmüyor diyor? çünkü bu adamın bir gün trafikte başkasını öldürme ihtimali var, çok geç olmadan tek başına ölmesi başkasını öldürmesinden iyi bir şey.

  • 3 yılda 1 milyon yazılımcı

    malesef eğitim videoları ile robotik kursları ile olacak bir iş değil. bu iş sevda işi seversen öğreniyorsun, iyi yerlere geliyorsun.

    sevmezsen yapamıyorsun zaten. düşünüldüğü kadar personel açığı da zaten yok. uzmanlaşmış kişilere sektörde çok ihtiyaç var, o da min 5 10 yıllık tecrübe gerektiren, özel uzmanlık konuları içeren konular. bu uzmanlık konularını öğretecek eğitmen zaten çok zor bulunuyor, çoğu eğitmen her alanı sadece başlangıç seviyesinde biliyor. o başlangıç seviyesindeki konularla sektörde asgari ücrete iş bulamazsınız. eğitmenlerin çoğuna gerçek hayattan bir proje verin, o proje bitmez. bitse de her yeri patlak olur.

    şu an yapılacak en en güzel şey yazılımcı çıkartmaktan çok desteklenebildiği kadar startup'lar desteklenmeli. teknoparklar 10 milyon tl geliri olan şirketlerle dolu, onları bir kovun. 3 5 bin tl daha az kira vermek, personelinin 2bin tl sigortasını ödememek için teknoparkı işgal etmiş durumdalar. ve sayıları gerçek startuplardan, gerçekten paraya ihtiyaç duyan genç girişimcilerden çok daha fazla.

    edit:
    eleştiri olsun diye yazmadım yorumumu yazdım. böyle şeyleri destekleyelim, para ve odağımız inşaatlara gideceğine böyle şeylere gitsin.

  • if else yığınına yapay zeka diyen zeka

    yazdığı bin sayfalık if else blokları veya switch case ile ortaya çıkan zekayla, hemen hemen aynı zekaya sahip çakma mühendisin zekasıdır.

    son 15 yılda üzerinden elektron geçen her şeye akıllı, son 5 yılda da en ufak bir kural sonucunda çalışan şeye yapay zeka demek adet oldu.

    bir de bunları girişimcilik haber sitelerinde gördükçe insanın istifa edip yatırımcı çarpası geliyor.

    edit: bir kısım junior yazılımcılar yanlış anlamışlar. ıf else ile yapay zeka yazılır anlamını çıkartmışlar. ben zaten if else yazarak yapay zeka yazdığını zannedenleri eleştirmek ve bunu pazarlama yöntemi olarak insanları kandırmak amacıyla kullanılmasından bahsettim. çok biliyorsan yapay zeka kodu yaz buraya koy biz de görelim diyenler de var. ne diyeceğimi bilemedim suserler.

    edit2: yapay zeka ile uzman sistemler karıştırılıyor.

    (bkz: uzman sistem) en basit ifade ile bir problemi çözen servis/sağlayıcı/algoritmadır. yani hava durumu sorgulayan bir yazılımdan servis ile data alıyorsanız bu uzman sistemdir. arkada if else de olur sensor de olur bilmem ne de olur. verdiğiniz inputlara/request karşılık gelen sonucu/response'u size verir. bu sizin yazılımın içinde çalışan bir algoritma olacağı gibi dünyanın herhangi bir yerinde size açık bir sağlayıcı da olabilir.

    örneğin hava durumu sorgulama. şehir bilgisini girdin sana hava durum tahminlerini verir.(hava durumu tahmin etmek yapay öğrenmeye girebilir ama örneği uydu veya sensör bazında düşünmeyin, data aktarma olarak düşünün) şehre göre veri tabanından kaydı çeker size döner.

    (bkz: yapay ögrenme) piyasada yapay zeka diye tanıtılan birçok yazılım aslında yapay öğrenmenin sonucunda çıkan karar mekanizması ile çalışan problem çözücülerdir. veri madenciliğine benzerler hatta yapay öğrenme > veri madenciliği. farkı veri madenciliği elinde olan datasetten anlam çıkarır bırakır. yapay öğrenme basit ifade ile elinde dataset vardır karar mekanizmasını bu datasete göre çıkartırsınız. yeni bir data gelince algoritma değişebilir. yani problemin çözümü değişebilir.

    hava durumu örneğinden devam edelim; elinizde bir şehrin son on yılına ait hava durumu bilgileri var bir de bazı hava durumlarda şehirde trafik felç olma sonucu bilgisi var. yani şiddetli yağmur olursa kar olursa vs vs trafik felç. şimdi bu datasete bakarak veri madenciliği der ki hava 4 gün karlı olursa trafik kesin felc, hem yağmur yağar hem de fırtına çıkarsa %80 ihtimalle felç, kasırga çıkarsa trafik %100 felç. bitti.

    yapay öğrenme için benzer yöntemlerle algoritmasını çıkarttınız. aynı kurallar çıktı* `:x yontemlerini kullanarak %90 basarili ama belki y yontemleri ile %95`aynı kuralları yazalım.

    hava 4 gün karlı olursa trafik kesin felç, hem yağmur yağar hem de fırtına çıkarsa %80 ihtimalle felç, kasırga çıkarsa trafik %100 felç.

    bitti mi hayır. yapay öğrenme diyor ki gönder gelsin datalar* zaman geçti gitti bizim şehir biraz daha gelişti yollar, arabalar gelişti artik yağmur sorun olmuyor.

    iste yapay öğrenme bakiyor ki benim algoritmada başarılı doğru tahmin oranı düşüyor. tekrar parametrelerin entropi ve kazançlarını hesaplıyor bakıyor ki yağmur artık eskisi kadar önemli değil. hemen kurallar etkileniyor. artık kurallar burada değişti. algoritma komple değişti**

    hava 6 gün karlı olursa trafik kesin felç, hem yağmur yağar hem de fırtına çıkarsa %40 ihtimalle felç, kasırga çıkarsa trafik %100 felç.

    öğrendi mi evet öğrendi. yapay zekaya girer mi? mis gibi de girer ama konumuz yapay öğrenme konusu. siz bu dataları sahadan iot cihazlarına bağlı sensörle alıyorsanız konu oralara kadar gider. birbirlerine zincir gibi bağlılar. tek başına yapay zeka olur mu olmaz ama bir yapay zeka konusu olur.

    yapay zekayı yapay öğrenme bu şekilde besler. tüm öğrenilen bilgiler birbirleri ile bağ kurar ise yapay zeka işin içine girer. yuz binlerce dataset; konuşma, görme, duyma, bunlara bağlı tepkiler bilmem neler. hepsi yapay ogrenme ile her yeni data geldiğinde kendini geliştirir. sonra bunlar arasında da bağ kurulabilir. yapay zeka diyebilir ki yollar düzeldi artık trafik daha az felç. trafik felç vs aile zaman ayırma konusu var başka yerde. sonra bunları da birleştirip daha az trafik daha çok aile ile zaman. daha çok karısıyla vakit geçirdi sonra adam tırlattı o zaman kadın kötüdür. o zaman yolların iyileşmesi kötüdür diyebilir* *

    her derin öğrenme* bir yapay öğrenme* konusudur.
    her yapay öğrenme bir yapay zeka konusudur.

    şimdi yapay öğrenme ne kadar güçlü bir şey olduğunu düşünün sonra bir daha kendinize sorun dışarda satılan ürünler yapay zeka mı?

    değil hatta yapay öğrenme bile olmayabilir, çoğu veri madenciliği sonucunda ortaya çıkan algoritmaları kullanarak uzman sistem oluşturmuştur.

    gelelim if else konusuna. ulan ben deliyim son on yıldaki her hava durumunu* tek tek yazacağım. 50 bin tekrar etmeyen data var 50 bin satır if else yazarım diyorsanız kolay gelsin ama yine yapay zeka olmadı
    o anda çalışacak bir uzman oldu. her data geldiğinde mükemmel koduna girip if else ekleme yapman lazım. 24 saat başında oturur if else yazarsan olur bak.

    yalnız bu hava durumu konusu hazır kütüphane kullanırım derseniz 1sf bile kodlamasi sürmez. hazır kütüphaneden kastım; karar ağacı çıkartacaksınız abd'yi baştan keşfetmeye gerek yok r dili ile 5 satırda tamamdır. weka'da on tane butona bassan yeter. yaaa hacım o kütüphaneler arkada 50 bin tane if else yazıyordur diyenleri duyar gibiyim. yazmıyor sevgili çok bilir. lan çünkü öyle bir yol yöntem yok. halen anlamadiysan için entropi, kazanç, veri madenciliği giriş başla buradan. r sana anlık bilgi verir ama bunu otomasyonlaştirabilirsin. weka için bilmiyorum vardır mutlaka.

    telefondan yazdığım için çok iyi örnekler veremedim ve herkesin anlayabilmesi için çok basit tuttum. hata olan yer var ise mesaj ile belirtin bakalım.

    yapay zeka konusunda çok bilgim yok, bilgim yok derken lisans dersi verecek kadar var ama.

    ekleme yapayım yine yanlış anlaşılmasın if else yok demiyorum bakın lafım her şeyi if else ile yazanlara ve inanmayacaksınız iş hayatında çok var bu adamlar. diyelim ki datasetine baktınız buna karar ağacı güzel gider dediniz datasette optimizasyon yaptınız algoritmanızda her şey de tamam. ondan sonra o ağacı istersen if else ile yaz istersen en iyi design pattern kullan istersen ilkokuldaki plastik fasulyelerle yaz ama otomasyona bağla bir şekilde. bağlamaz ve her algoritma değiştiğinde sen de kod değiştirirsen bu versiyon güncellenme gibi loopa girer. ıf else kullanmayı sevmeyen biriyim mümkün olduğunca kullanmamaya çalışırım. bu if else yanlış anlaşıldı diye bu konuyu açıklayım dedim.

  • doğu karadeniz doğası'nın overrated olması

    terasta sigara içiyorum şöyle kafamı kaldırdım binalardan bir avuç ne toprak görüyorum ne de yeşil bir şey. istanbul anadolu tarafında tepe bir yerdeyim.

    yarım kalmış inşaatlar ve on binlerce bina görüyorum. bir de cami minareleri. binalar öyle iç içe girmiş ki bok gibi görüntü var.

    burada yüz tane ağaç görmeye muhtacız, bir tane daha yakıyorum.

  • f-35 mi s-400 mü

    bütün savunma sanayi açmış başlığı takip ediyor. tayyip bizzat dakika başı sayfa yeniliyor. buradan çıkacak versus sonucu çok önemli.

  • kızılötesi kamera üreten vatandaş

    kızıl ötesi kamera geliştirdi mi yoksa kendi geliştirdiği bir kutuya kızılotesi kamera mı koydu. çünkü kamera üretmek öyle evde içli köfte yapmak gibi bir şey değil.