martin jacques mystere3
profili

  • yeterli para olduğunda alınacak ilk şey

    dört yanı erguvan, mis kokulu çam, erik, kayısı, şeftali (ki bunları meyvelerinden ziyade çiçeklerine vurgun olduğum için istiyorum) ağaçları ile çevrili, çok da büyük olmayan, şöyle mütevazı -ama kitaplarıma ferah ferah yuva olabilecek- boyutta bir taş ev. bir de o ağaçların altına/kıyısına, karanfil tarhlarından artakalan yerlere, birkaç domates fidesi, biraz salatalık yeşillik vs. de diktim mi dünyadaki cennetimi bulmuş, gayrısına ihtiyacım kalmamış demektir.

    hayaller güzeldir, gerçeklere karşı tahammülümüzü ve sabrımızı artırırlar, ne yapalım.*

  • kumru

    şu dünya üzerinde en, en, en sevdiğim canlı türü. kedileri ve kelebekleri de çok severim ama bu zarif hayvancıkların gönlümdeki yeri onlardan da öte, apayrı. o sakin tavırlarına, o kalabalıkla değil de kendi hâllerinde dolaşmalarına, o ürkek ama meraklı bakışlarına hayranım! ya insanı mest eden o sesleri... resmen huzur musikisi. duyduğum anda yüzüme kocaman tebessümler gelip yerleşiyor. bir hayvanla konuşabilme şansı lütfedilseydi, onun kumrular olmasını isterdim kesinlikle.

    balkonu birkaç yıl önce -mecburen- camla kapatana kadar her yıl bir kumru ailesini ağırlıyorduk, bazen yılda birkaç batın yavru yetiştirip uçurduğu oluyordu. şimdi ne zaman camın önünde bir kumru sesi duysam içim cız ediyor, kesin o aileden biri demeden edemiyorum. sokakta yürürken bile ne zaman bir kumru görsem, ah diyorum, bizim aileden biri olabilir misiniz acaba? zaten bahar ışır ışımaz, dışarıda gözüm hep onlarda, kulaklarım seslerini takip ediyor, bir yerde yuva yaptıklarını fark ettiğimde o şanslı evin sakinlerine imreniyorum, "seçilmişliklerinin" kıymetini bilseler keşke diyorum üzüntüyle. osmanlı zamanında güzel güzel vakıflar varmış ya hani, imkânım olsa kurmak istediğim vakıfların başında "kumru yuvalarını koruma ve ailelerini yaşatma vakfı" geliyor. şimdilik bir saksıyı derme çatma "kuş evi"ne dönüştürüp umutla bekleyebiliyorum ancak, ama ileride belki bir gün...

  • sözlük yazarlarının okumakta olduğu kitaplar

    suat'ın mektubu'nu okuyabilmek ve olayın öncesini anlayabilmek için: huzur.