nickimeczup1
profili

  • ağaçlar gizlice birbiriyle konuşuyor

    son zamanlarda bir arkadaşım sayesinde keşfettiğim ve baya ilgimi çeken garip olay;
    ağaçların birbirleriyle iletişim haline olduğunu, yardım ettiği,takas yaptığı ve hatta savaştıklarını anlatıyor. bunu ise köklerinin içinde ve çevresinde büyüyen mantarlar yoluyla ve çeşitli kimyasallar salgılayarak yapıyorlar. ağaçlara bakış açımı değiştiren ufuk açan bir muhabbet direkt video için link aşağıda efenim

    --- spoiler ---

    ağaçlar birbirlerinden bağımsız gibi görünseler de altlarındaki toprak aksini söylüyor. ağaçlar takas yapıyor ve hatta birbirleriyle savaşıyor.
    yeraltı internet ağıyla iletişim kuruyorlar: bunu köklerinin içinde ve çevresinde büyüyen mantarlar yoluyla yapıyorlar. mantarlar ağaçlara gerekli olan besinleri sağlıyor, karşılığında şeker alıyor. ama bilim insanları bu ilişkinin görünenden çok daha derin olduğunu keşfetti. mantar ağına bağlanarak ağaçlar kaynaklarını paylaşabiliyor. bu yeraltı 'internet ağı' ağaçların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlıyor.

    yaşlı ağaçlar küçük fidanlara yardım ediyor: ağdaki daha yaşlı 'ana ağaçlar' bu sistem yoluyla gölgede kalan küçük fidanlara gerekli şekeri sağlayıp hayatta kalma şanslarını artırıyor. hasta ya da ölmek üzere olan ağaçların bu mantar ağına aktardıkları kaynaklar, daha sağlıklı komşuları tarafından kullanılıyor. bu mantar ağı diğer bitkilerce de kullanılıyor. bir bitki saldırıya uğradığında kimyasal maddeler salgılayarak komşularını uyarıyor. ama aynı internet gibi, bu ağın da 'karanlık bir tarafı var. bazı orkide türleri korsanlık yaparak yakındaki ağaçların kaynaklarını çalıyor.

    rakiplerini zehirli kimyasallarla zehirliyor: karaceviz gibi türler ise zehirli kimyasallarla rakiplerini zehirliyor. yani çevremizde canlılar arasında bizim sandığımızdan daha güçlü bağlar var.
    --- spoiler ---

    (bkz: ilgili video: https://www.youtube.com/watch?v=j4c0umy24cc)