zibinnik8
profili

  • wagner ile putin'in anlaşması

    olayi anlamayanlar sacmaliyor.

    1. wagner, rusya icin calisan parali bir asker toplulugu. dunyanin her yerinde varlar. hem istihbarat hem de catismalara girebiliyorlar.

    2. rusya'da askerin hicbir zaman degeri olmamistir. her zaman askerler degersiz gorulmustur cunku askerin götünü kaldirirsan darbe yapacagini ruslar cok iyi bilir. ozellikle de rusya'da simdiye kadar neden darbe yapilamadigini arastirin. adamlar askeriyeyi zaptetmek icin cok degisik metodlar gelistirmisler, mafya benzeri orgutler kurmuslar.

    3. prigozhin ukrayna'da onemli basarilar elde etti. en onemli basarisi bakhmut'u almak oldu. bu basarilar wagner'in guclenmesine yol acti. hem devlet icinde hem de halk nazarinda popularite kazandi. bunun icin rus savunma bakanligi wagner'e eziyet etmeye basladi. bazen lojistigini azaltti, bazen korumadi, bazen yalniz birakti... bir sekilde wagner'in canini yaktilar. bunu defalarca yaptilar. prigozhin zaten 2-3 aydir bu duruma isyan ediyordu fakat her seferinde daha fazla canini yaktilar. her gecen gun daha fazla wagner askeri pisi pisine öldü.

    4. gerek rus ordusu icinde, gerekse devlet burokrasisinde prigozhin'in hakli oldugunu bilen insanlar cogaldi. rus savunma bakanligina agir bir ihtar cekilmesi gerektigini herkes hissediyordu. nihayetinde wagner'in yine ölüme gonderildigi bir olay sonrasi prigozhin patladi (ve moskova'dan da olumlu sinyal alarak) bu yürüyüsü baslatti. burdaki amaci putin'e baski yapip savunma bakanligini degistirmekti. aslinda hedefi putin degildi ama putin bakanina sahip cikip wagner'i uyarinca hedefine putin'i de eklemek zorunda kaldi.

    5. cok hizli bir sekilde ve nerdeyse hic karsilik gormeden moskova'ya dogru yaklasti. belki moskova'ya girip putin'i devirebilirdi ama korktu. neden korktu? cunku putin'i devirmeyi amaclamamisti. simdi siz bir cavusa generallik rutbesi teklif etseniz kabul etmez cunku ne yapacagini bilemez ve korkar. akilsizsa kabul eder ama uc gunde eline yuzune bulastirip yarragi yer.

    6. sonucta prigozhin akilli adam. putin'i devirirse koskoca devleti nasil yonetecegini bilmedigi icin korktu. dengeleri bilmiyor, ruslar kanundan nizamdan anlamaz. birinin ayagina basarsin siker atarlar. onun icin bizim prigozhin dediki, tamam ben alacagimi aldim, savunma bakani degisecek, ben de isyanimdan vazgeciyorum. istese putin'i devirir miydi, bence devirirdi.

  • togg boş paketinin 175 bin tl olması

    tahminim:

    en boşu: 40.000 dolar (şimdilik 640.000 tl)
    en dolusu: 60.000 dolar (şimdilik 960.000 tl)

    elektrikli suv daha ucuz olamaz diye düşünüyorum.

    175.000 lira şu anda 10.000 dolara yakın. 10 bin dolara 15 yaşında polo alamazsın türkiye'de. biraz gerçekçi olmak lazım.

  • türkiye'nin ekonomide 21. sıraya gerilemesi

    2002 yilinda 17. olarak aldiklari ekonomiyi ilk 10'a sokacagiz hedefiyle ilk 20'den asagi dusurduler. simdi g20'ye cagirmasalar ne diyebirizki...

    turkiye'den baska ulkeye gitmeyenler veya turkiye'den baska ulke bilmeyenler ekonomiyi super saniyor. hani bir atasozu var ya "el siki görmeyen kendininkini balta sanır" diye, bizdeki durum da o hesap.

  • deniz benim denizim değil kürdistan'ın denizidir

    aslinda hdp'lilerin cogunun icinde tuttugu ve soylemekten cekindigi dusunceleri bir cirpida soyleyivermis.

    1. kurdistan: turkiye'yi parcalayarak kurmayi dusundukleri devlet.
    2. dagdaki aslanlar: askerimize kursun sikan teroristler.
    3. dusman: turk silahli kuvvetleri.
    4. onlara borcluyuz: turkiye'nin incisi izmir'de yasiyor ama pkk'ya minnet duyuyor.

    bu asagilik yaratik, bu serefsiz hain, su katilmamis orospu cocugu alenen boluculuk yapmaktadir. elbette hdp'lilerin tumu boyledir demiyorum ama yillardan beridir 30 bin insanimiza mal olan asagilik teror orgutu pkk'yi alenen desteklemek ve tsk'ya alenen dusman demek tam bir su katilmamis orospu cocuklugudur.

    turkiye'nin incisi izmir'de yasa. her turlu nimetten faydalan. herhangi bir ayrimcilik ve baski gorme. sonra dagdaki teroriste minnet duy, tsk'yi dusman belle. ben bunu kabul edemiyorum. dilinizi, kulturunuzu, geleneginizi yasayin. karisan en serefsizdir ama yasadigin ulkeye de dusman deme be... hem de izmir'de yasayip bu hainligi yapma, bu kadar alcakca, bu kadar serefsizce askere dusman deme.

  • 8 milyarlık dünyada 5bin ölümün abartılması

    mevsimsel grip her yil 3 milyar kisiye bulasiyor 400.000 kisi olduruyor. wuhan virusu 3 milyar kisiye bulassa en az 100 milyon kisi oldurecek. sadece bununla da kalmaz, saglik sistemini felc edecek. diger hastalara bakilamayacak ve belki diger hastalar da olecek.

    wuhan virusunun korkutucu yani oldurdukleri degil oldurecekleridir. artik bunu kalin kafaniza iyice sokun. belki 100 kere cevapladim bu soruyu.

  • wuhan virüsü

    artik su isim tartismasini bi bitirsek diyorum. bunun adi wuhan virusudur kardesim. wuhan'da ciktigi icin bu adi almistir, halk boyle isimlendiriyor. dunyaya yayilmasiyla isim degismez; ispanyol gribi sadece ispanya'da gorulmedi, sadece ispanyollari etkilemedi, tum dunyada 100 milyon insan oldurdu ama adi ispanyol gribi olarak kaldi.

    simdilerde irkcilik olacagi icin dunya saglik orgutu hastaliklara yer ve millet ismi vermiyor. resmi adi wuhan virusu olmayacak ama bunun bizim icin bir onemi yok. bu virus wuhan'da ciktigina gore adinin da wuhan virusu olmasindan daha dogal bir sey yok.

  • kenan doğulu'nun beren saat'e hiv bulaştırması

    herkes evlenmeden onceki duruma gore yorum yapmis. olm mal misiniz, evlendikten sonra bulastiramaz mi? kenan dogulu baska kadindan kapip beren'e bulastiramaz mi, bu sizin niye akliniza gelmiyor, akliniz mi kıt?

  • yazarların 31 aralık 2018 dolar kuru tahminleri

    arkadaslar yanlis anladi galiba, 31 aralik 2017 degil 2018'den bahsediliyor. yani 1 sene 1 ay var daha.

    benim tahminim 6~7 arasi bir deger olur. kesinlikle ytd.