maniakpesimist6
profili

  • 11 mart 2018 en basit x bilgisi rezaleti

    10/10luk rezalet. bu başlıkların tamamının üçüncü kelimeleri olan başlıklara taşınması gerek.

    örneğin:
    en basit askerlik bilgisi başlığındaki tüm entry'ler askerlik başlığına taşınabilir.

    daha iyisi silinebilir. hatta daha da iyisi tüm bu yeni gerzekler tekrar çaylak yapılabilir.

  • pttmessenger'ın yüzde yüz yabancı çıkması

    pttmessenger'ın açık kaynaklı signal uygulamasının kopyası çıkması durumu. özetle siz de şuradan indirerek adını değiştirip yayınlayabilir, ortamlarda "yüzde yüz ben kendim yaptım" diyebilirsiniz.

    kaynak ben: (#74036684)

    görsel kanıt:
    https://i.hizliresim.com/1jnz7g.jpg
    https://i.hizliresim.com/lbqrv0.jpg

    apk'yı düzgün bir geri derleyici(decompiler) ile çözümlediğinizde siz de kolaylıkla görebilirsiniz.

    edit: bu yazdıklarım "uygulama çalıntı" demek değil. uygulama zaten açık kaynak kodlu bir projenin kopyası. yani kopyalamak zaten serbest(aslında pek öyle değil, fork'layıp ben yaptım diyemezsiniz, açık kaynağın da lisansları var. ama konu o değil). zaten bu yüzden başlığı "çalıntı çıkması" diye değil "yabancı çıkması" diye açtım.

    uygulama sadece signal uçtan uca şifreleme protokolünü değil, signal'in komple android uygulaması projesini kullanıyor. çok büyük ihtimalle iphone ve pc için de böyle. ki bu da kötü bir haber değil çünkü yazılanlar büyük ihtimalle takip edilemeyecek(şimdilik). burada konu uygulamanın kalitesi değil, yüzde yüz yerli denilen yazılımın yabancı çıkması.

    edit 2: underdose nick'li arkadaş signal'i alıp zebrachat'e dönüştürmüş olabilecek şahsın uygulamasını bulmuş. şu linkte appspot'dan daha önce kaldırılmış, zebra.chat adlı bir uygulama var ve geliştiricisi türk. yine de belirtelim, hiç alakası olmayabilir: http://appshopper.com/social-networking/zebrachat

  • pttmessenger

    %100 yabancı uygulama(kanıt en aşağıda). uygulamanın gerçek ismi pttmessenger bile değil.

    ama o bombayı bırakmadan önce gelin şöyle kısa bir gezintiye çıkalım. apk dosyasına biraz göz attım:

    kullandığı yabancı kütüphanelerin bazıları:

    https://github.com/chrisbanes/photoview
    https://github.com/fasterxml/jackson
    https://github.com/amulyakhare/textdrawable
    https://github.com/annimon/lightweight-stream-api
    https://github.com/astuetz/pagerslidingtabstrip
    https://github.com/codewaves/sticky-header-grid
    https://github.com/…ey/subsampling-scale-image-view
    https://github.com/klinker41/android-smsmms/

    yaklaşık bir bu kadar daha var ama siz meşazı almışsınızdır.

    tabii sırf açık kaynak kütüphanelerden yararlanıyor diye hırsız ilan etmek doğru olmaz. tekerleği baştan icat etmeleri gereksiz. ama uygulamaya yüzde yüz yerli derken birazcık utanmaları gerekir. kullandıkları kütüphaneleri yazmış john carlson, amulya khare, andreas stütz gibi geliştiricilere ayıp.

    kullanılan kütüphanelerin hemen hepsi de mıt lisansıyla dağıtılıyor. yani "şu kütüphaneleri kullandık" diye not düşmek zorundalar.

    aslında asıl bomba bunlar değil. ben bu uygulamayı da yabancı geliştiricilerin yazdığına neredeyse eminim.

    öncelikle uygulama önce ingilizce yazılmış. daha sonra türkçe çevirisi eklenmiş. metin belirteçleri ingilizce'de hep tam otururken türkçe'de yer yer eğriti duracak şekilde kullanılmış. bazı metinler(uygulamanın metinlerinin %20si) türkçe'ye çevrilmemiş bile. herhalde ingilizceleri yetmedi, anlayıp türkçe'ye çeviremediler.

    şimdi uygulamanın paket ismine bir göz atalım:
    https://i.hizliresim.com/m2enp1.jpg

    evet, org.zebrachat.securesms. bir başka deyişle, bu uygulamayı yazanlar, uygulamanın adının zebrachat (veya büyük ihtimalle "zebrachat - secure sms") olacağına karar vermiş, hatta büyük ihtimalle son ana kadar da ismi zebrachat olarak kalmış. uygulamanın onlarca dile çevrilmiş olmasının sebebi de bu olabilir. emojileri ve sticker'ları bile whatsapp'dan çarpmış olmalarının sebebi de bu olabilir. adamlar muhtemelen kendi kafalarına göre bir whatsapp muadili yapıp, "zebrachat - güvenli sms" diye yayınlayıp, sms atma uygulaması sananları uygulamaya çekmeye çalışacaklardı. bu "secure sms" adıyla internetten mesajlaşma uygulaması çıkarma olayı yeni bir şey değil. hatta moda denebilir: https://play.google.com/…search?q=secure sms&c=apps

    peki güzel, satın almış olalım, sorun değil. ama daha da kötüsüne hazırlayın kendinizi:

    uygulama signal kütüphanesini kullanıyor. signal, bir "güvenli mesajlaşma platformu". siz bunu "whatsapp çakması bir uygulama" olarak da düşünebilirsiniz. nedir bu uygulama, nasıl görünür, ne işe yarar derseniz buradan bakabilirsiniz: https://signal.org/

    bu mesajlaşma uygulamasının farkı şu: sağladığı mesajlaşma protokolünü herkesin kullanımına açmış. yani bir mesajlaşma uygulamasının mesajlaşma protokolünü, yani bel kemiğini alıp, biraz süsleyerek kendi mesajlaşma yazılımınızı üretebiliyorsunuz.

    nereden çıkarıyorsun bunları diyenler için görsellerle geldim:

    https://i.hizliresim.com/1jnz7g.jpg

    https://i.hizliresim.com/lbqrv0.jpg

    signal mesajlaşma uygulamasını indirip adını değiştirerek ortamlarda kendim yaptım demek için link: https://github.com/signalapp

    iyice kaybolanlar için özet geçeyim:
    birileri signal adlı açık kaynak kodlu mesajlaşma uygulamasını almış, adını zebrachat olarak değiştirip birkaç özellik eklemiş (evde sizin de bir iki saatte yapabileceğiniz bir şey). sonra bu zebrachat karşımıza pttmessenger olarak çıkmış. zebrachat'i kim yaptı, satın alınıp adı mı değiştirildi, ne oldu bilemiyorum. ama uygulama 100% yerli değil, hatta yüzde yüz yabancı diyebiliriz.

    neyse ki yüzde seksenini türkçe'ye çevirmişler.

    edit: apk'yı indirdiğim link: https://messenger.ptt.gov.tr/apps/pttmessenger.apk

  • üniversite bölümlerinin koku olarak karşılıkları

    makine mühendisliği - anladınız siz.

  • nikah yetkisi verilmesi önerilen meslekler

    makine mühendisliği.

    evli de olsa ara sıra kadın görmüş olurlar.

    diş hekimleri de yapabilir. zaten doktor değiller bari bir şey olsunlar.

  • yapay zekanın insanla ne için savaşacağı sorunsalı

    michigan üniversitesi'nde devletle ortak yürütülen gizli bir proje var. projede yer alan arkadaşımla bir akşam içmiştik. içkiliyken ağzından kaçırdığı şey şuydu:

    yapay zeka çoktandır üzerinde çalışılan bir şey ve beş yıla kadar yapay zekanın insanlığı karşısına alacağı planlı bir savaş başlayacak. bir nevi tiyatro.

    çünkü dünyada 8 milyar insan var ve bunun azalması şart. psikolojide causeless blame diye bir mekanizma var bilen bilir. yapay zekaların yaptığı bir katliamda kimse suçlu durumuna düşmeyecektir. fatura asilerce emperyalizme, kısa vadede insanlığa, uzun vadede makinelere kesilecektir.

    savaşın çıkma sebebi ise son derece bariz: aşure. arkadaşımın dahil olduğu projede insan yapımı her şeyi bir context'e bağlamaya çalışan, insan yapımı her şeyi anlamlandıran yapay zekâların, anlam veremedikleri tek şey aşure olmuş.

    a.ş.k.ı.m. (aşure killer ıntelligence master) adı verilen son yapay zeka, aşurenin "incir sapı, üzüm çöpü gibi bir şeyleri birleştirip sıcak kusmuk oluşturalım" temeline dayanan mantığını çözememiş ve bu problemin varoluşsal olduğuna karar vermiş. insanlar bu saçma aşure mantığına dayalı olarak yaşayan hatalı yaşam formlarıymış. toplum yapımız bile aşureye benziyormuş. bu problemin giderilmesi için ilk etapta insanlığın %80inin gözden çıkarılması gerekecekmiş.