the white turk6
profili

  • insan özünde kötü müdür iyi midir

    bu sorunun cevabı için ilk önce iyi ve kötü kavramlarının ne olduğunun tanımlanması gerekiyor. evrensel olarak kabul gören bir iyi ve kötü kavramı gerçekten? bir grup için iyi olan insan başka bir grup için kötü olabilir. örneklerle ilerleyelim:

    * hayatı boyunca suç işlememiş, yere bile tükürmemiş etrafındaki insanlara yardım eden biri var diyelim. ancak kendisi sokak hayvanlarının, başı boş köpeklerin uyutulması gerektiğini düşünüyor.

    sokak hayvanlarından rahatsız olan insanlara göre bu arkadaş iyi biri, gecenin kör vakti 4-5 tane köpeğin saldırmasından korkanlar için iyi bir şey söylüyor. ancak hayvan hakları aktivistlerine göre bir canlının yaşam hakkının elinden alınmasını istediği için kötü biri.

    * yine yukarıdaki özelliklere sahip ancak ekstra olarak sokak hayvanlarının uyutulmaması gerektiğini düşünen biri var diyelim. onların da yaşama hakkı olduğunu ve bu hakkın ellerinden alınmaması gerektiğini düşünüyor.

    kendisi eşcinselliğin bir hastalık olduğunu, eşcinsellerin rehabilite edilmesi gerektiğini savunuyor. bu arkadaş, muhfazakâr kitleye göre iyi biri üstelik hayvan haklarını falan da savunuyor. ancak eşcinsel haklarını savunanlara göreyse kötü biri.

    * üçüncü arkadaş, ilk örnekteki gibi naif bir insan üstelik hayvanların uyutulmaması gerektiğine, eşcinsellerin toplumda ötekileştirilmemesi gerektiğine inanıyor ve bunu savunuyor. ayrıca kürtajı da savunuyor.

    bu arkadaşımız hayvan haklarını savunucularına, eşcinsel hakları savunucularına ve kadın hakları savunucularına göre iyi birisi. ancak kürtajın cinayet olduğunu düşünen kitleye göreyse bir cani.

    örnekleri bu şekilde artırabiliriz. hatta son ve daha uç bir örnekten gidelim: adolf hitler.

    hitler, bugün birçok insana göre dünyanın gelmiş geçmiş en gaddar, en cani, en kötü insanlarından bir tanesi ve hatta birincisi. ancak aynı zamanda yine birçok insana adolf hitler yaptıklarında haklıydı.

    örneklendirdiğimiz bu karakterlerden bazılarını bu entry'yi okuyanların kimisi iyi birisi kimisi ise kötü birisi olarak görecek.

    dolayısıyla insan özünde iyi ya da kötü değildir. insan özünde insandır, nötrdür. savunduğu fikirlere göre kimileri tarafından iyi kimileri tarafından kötü olarak algılanır.

  • evliler mi bekarlar mı daha mutlu

    bence sıralama şöyle;

    doğru insanı bulup evlenenler = yalnızlık çekmeyen bekârlar > yalnızlık çeken bekârlar > yanlış insanla evlenenler

  • bir erkeğin boş biri olduğunu anlama yöntemi

    kalabalık arkadaş grubu toplanmalarında, özellikle kızlı erkekli gruplarda grubun sessiz, muhtemelen özgüveni düşük elemanına sürekli yükleniyorsa, üstünden şaka yapıyorsa, eziyorsa, utandırıyorsa bomboş bir adamdır. salın gitsin. kendi egosunu tatmin etmek için iki gün sonra daha da rezil durumlara düşürür kendisini.

  • samsung e250

    bir dönem yardım kuruluşları dağıtmış gibi herkes tarafından kullanılan telefon. içerisinde ufak bir platform oyunu vardı yanlış hatırlamıyorsam. bir de kod yazarak telefonun bir çeşit root ayarlarına girip hoparlörünün sesini artıranlar vardı.

    ben o dönem nokia'yı ve symbian işletim sistemini daha çok seviyordum.

  • microsoft japonya'nın yaptığı ilginç deney

    microsoft'un japonya ofisinin çalışanları üzerinde yaptığı ve çalışanlarını köle gibi kullanmaya çabalayan ülkemizdeki bazı şirketlerin de örnek alabileceği deney.

    microsoft japonya, ağustos ayında "working reform project" (çalışma reformu projesi) adında bir deney gerçekleştiriyor. bu proje kapsamında çalışanlarına ağustos ayı boyunca hafta sonlarına ek olarak cuma günleri de tatil veriyor. yani o ay için 4 gün çalışma 3 gün tatil planı benimseniyor.

    bu ay boyunca çalışanlar %25,4 daha az izin günü kullanıyorlar, %58,7 daha az kağıt kullanıyorlar ve doğal olarak %23,1 daha az elektrik kullanılıyorlar. yani şirketin gider kalemlerinin bazılarında gayet gözle görülür olumlu değişiklikler yaşanıyor.

    ancak asıl nokta bu da değil. asıl dikkat çekici olan şey ise üretkenliğin bu ayda %39,9 artması. yani çalışanlar, daha az sayıda gün çalışsalar da daha fazla iş yapıyorlar. bu deneyin sonucunda çalışanların %92,1'i dört gün çalışma düzenini sevdiklerini söylüyor.

    yani türkiye'de de günde 12 saat çalıştırıp, üç kişinin yapacağı işi tek kişiye yığmaya çalışan firmalar biraz daha insancıl politikalar gütse karşılıklı bir kazanım elde edilebilir.

    kaynak

  • evinde şort giyen kadını şikayet etmek

    evde şortla geziyorsan perdeleri kapatmak zorundasın gibi saçma sapan yorumlar görüyorum, millet iyice delirmiş insanların hayatına burnu sokmaktan.

    bak arkadaşım ev bir insanın mahremiyet bölgesidir isterse çıplak gezer isterse kara çarşafla hiç kimse karşı apartmandan dikizleyip evde şortla geziyor bu diye şikayet edemez. neredeyse saat başı balkona çıkıp sigara içen adamım bir kere bile karşı apartmanın pencerelerinden birine gözümü dikip dur bakalım n'apıyorlar içerde, nasıl geziyorlar diye bakmadım.

    hem insanların mahremiyet alanını dikizleyip hem de haklıymışsın şikayetçi olamazsın, nokta.