guropeth4
profili

  • hollanda'da yapılan market alışveriş fişi

    bizim iki kutu pizzayı anca aldığımız parayla millet dünyaları alıyor. adam 50 lirayla birasından kıymasına, çorbasından çileğine her şeyi almış. sokayım böyle düzene.

    edit: 50 lira değil 50 euro'cu arkadaşlar gelmiş. şu hesabı anlamayacak kadar salak mısınız gerçekten yoksa ayak mı yapıyorsunuz?

    biz 2000 tl maaş alalım, onlar 2000 € alsın. adam maaşının 50 eurosu ile bunları alabiliyorken biz aynı alışverişi 450-500 liraya anca alabiliyoruz. işinize gelirse kuru çevirip gelmezse çevirmiyorsunuz. asgari ücret hesabı yaparken hiç kimse onlarda 12 bin liraya tekabül ettiğini söylemiyor ama bu fişe bakıp 50€ görünce "ee işte onlarda da 400 liraya geliyor, arada fark yok ki" diyorsunuz.

  • ikinci gezi parkı direnişinin yavaştan yaklaşması

    çoğu kişi hükümetin gezi parkı benzeri bir direnişle ilgili gündem yaratma çabasını, seçim öncesi olası bir gerginlikten nemalanma çalışması olarak görüyor.

    ancak şu an yaptıkları, havuz medyasında yer verilmese de ülkenin farklı yerlerinde yavaş yavaş duyulmaya başlayan yandaş kesimden insanların ekonomik krizle ilgili protestolarının yayılmasını engellemek.

    üstü kapalı bir "sakın ha sesinizi yükseltmeyin, sizi de gezici, terörist, fetöcü diye yaftalarız" tehdidi. yoksa muhalif kesimin artık sokağa çıkmayacağını onlar da biliyorlar.

    ama 2019'da aktroller iyice krizi hissetmeye başlayınca hiç kurtuluşu yok şu haberleri duyacağız. gezide elinde palayla muhalif kovalayan esnaf, tuğralı doblo taksidini ödeyemediği için ağlayacak. maliyeti 100 bin lira olan göt kadar daireleri 700-800 bine satan müteahhitler, kredi faizleri yüksek olduğundan 300 bin liraya bile alıcı bulamadığında ağlayacak. nargile kafeler boş kalacak, dükkanlar birer birer kapanacak.

    işte o zaman kendilerine oy verenler sokağa çıkacak. size oy veren elim kırılsın diyecek. cuma namazından çıkan cemaat polisle karşı karşıya gelecek. polisin kendilerine dokunmayacağını, aynı tarafta olduklarını düşünürken; biber gazı ve copu yiyince şaşıracaklar.

    işte o zaman, olanları televizyondan takip eden 'muhalifler' bir ağızdan "yiyin birbirinizi ete para vermeyin" diyecek.

  • 24 bin lira aylıkla ülkene geri dön programı

    yaklaşık 4000 $ kadar yapıyor. amazon flex veya lyft yapan, green cardla yeni giden göçmenler bile günde 8-10 saat çalışıp kazanıyor bu parayı. okumuş, eğitim almış, iyi işlerde çalışan kimse; 10 dakikalık mesafenin 2 saatte alındığı, ne metroya ne otobüse insan gibi binilemeyen, nerede, ne zaman başına nasıl bir musibetin geleceği bilinemeyen bir cehenneme dönmez bu para için.

    bir de samimi olarak "biz geçmişten, hatalarımızdan ders aldık, üretim yapmamız gerektiğini anladık ve bunun için batıda kendini geliştirmiş insanımızı geri çağırıyoruz, ülkeyi elbirliğiyle ayağa kaldırıyoruz" deseler belki dönen vatanseverler olur. gelecekle ilgili ufacık bir ışık görmediği için çoluğunu çocuğunu düşünüp içi kan ağlayarak giden bir sürü insan var sonuçta.

    ama bunların tek derdi, millete 24 bin tl vererek geri getirip, orada 5.000$ maaşla çalışıp 30 bin $'a aldığı arabayı burada 400 bin tl'ye satarak; 200 bin $'a garajlı, bahçeli, müstakil ev alan adama burada 800 bin tl'ye göt kadar daire satarak, tamamen durma noktasına gelen piyasayı canlandırmak.

  • ekmek arasına konulabilecek muhteşem şeyler

    meşale.

    göztepe maçına giden bir arkadaşımızın turnikeden geçerken yapılan aramada elinden almasınlar diye bulduğu çözüm meşaleyi bir bütün ekmek arasına koymaktı. ekmeği de sarı tuvalet kağıdına sarmıştı. daha inandırıcı olsun diye herhalde.